Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami

Bułki z drożdżowego ciasta z tartym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i rodzynkami - Królewskie Ciasto - Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli

W niemieckojęzycznej Szwajcarii popularne jest drożdżowe ciasto Trzech Króli ( Dreikönigskuchen ). To ciasto to właściwie słodki chleb, uformowany z bułek w kształt korony.

Tradycyjnie w jednej z bułek przed pieczeniu chowa się cały migdał. Osoba, która trafi na bułkę z migdałem w środku jest „królem” dnia. Król dostaje papierową koronę i przez cały dzień ma specjalne przywileje.

Drożdżowe Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

SKŁADNIKI

Kleik z mąki

  • 125 ml mleka
  • 25 g mąki pszennej typ 500

Ciasto właściwe

  • kleik z mąki
  • 100 g startego jabłka (duże jabłko bez skóry)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 - 80 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 475 g mąki pszennej typ 500
  • 8 g soli
  • 60 g masła
  • 100 g rodzynek
  • migdał - 1 sztuka

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • cukier gruboziarnisty lub płatki migdałów

WYKONANIE

Kleik z mąki

  1. Dzień wcześniej mleko i mąkę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając, najlepiej małą trzepaczką, aż masa zgęstnieje.
  2. Studzimy, przykrywamy i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.

Ciasto właściwe

  1. Obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny.
  2. Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wkładamy do misy robota i wyrabiamy na niskich obrotach przez 6 – 8 minut (początkowo dajemy tylko 60 ml mleka). Ciasto będzie jeszcze dość suche, ale tak ma być.
  3. Wyrabiamy jeszcze 5 - 8 minut na wyższym poziomie i w tym czasie kawałek po kawałku dodajemy zimne masło.
  4. W razie potrzeby pod koniec dodajemy pozostałe 10 –20 ml mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  5. Na koniec dodajemy rodzynki i ręcznie wgniatamy je do ciasta.
  6. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 21 – 23 °C na około 45 minut.
  7. Jajko mieszamy z mlekiem.
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię i oddzielamy 8 kawałków ciasta, każdy o wadze 80 g.
  9. Z reszty ciasta formujemy dużą kulkę i kładziemy na papierze do pieczenia.
  10. Z odważonych ośmiu kawałków ciasta formujemy kulki i układamy je równomiernie – nie za blisko – wokół dużej kuli.
  11. Pamiętajmy, żeby do jednej z kulek wcisnąć całego migdała.
  12. Smarujemy pierwszy raz mieszaniną jajeczną i przykrywamy dużą miską.
  13. Odstawiamy na godzinę do wyrastania.
  14. Tuż przed pieczeniem ponownie smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem.
  15. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 30 minut.
  16. Smarujemy syropem klonowym, gdy jest jeszcze gorący i szybko posypujemy grubymi kryształami cukru lub płatkami migdałowymi.
  17. Ciekawe kto zostanie "Królem"?

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Harmonogram. Dzień wcześniej przygotowujemy kleik z mąki i mleka. Następnego dnia robimy ciasto właściwe, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po uformowaniu kulek ciasto pozostawiamy do wyrastania na  godzinę, a następnie pieczemy 30 minut.
  • Przepis na wersję ciasta Trzech Króli z tartym jabłkiem i cynamonem zaczerpnęłam z bloga Kathariny Arrigoni - BesondersGut

Zobacz również

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen

Komentarze

Marzena 2022-01-05 11:55:49

Pięknie wyglądają te bułeczki. Już zaplanowałam, dziś je nastawię🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.