Bułki z drożdżowego ciasta z tartym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i rodzynkami - Królewskie Ciasto - Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli
W niemieckojęzycznej Szwajcarii popularne jest drożdżowe ciasto Trzech Króli ( Dreikönigskuchen ). To ciasto to właściwie słodki chleb, uformowany z bułek w kształt korony.
Tradycyjnie w jednej z bułek przed pieczeniu chowa się cały migdał. Osoba, która trafi na bułkę z migdałem w środku jest „królem” dnia. Król dostaje papierową koronę i przez cały dzień ma specjalne przywileje.
SKŁADNIKI
Kleik z mąki
- 125 ml mleka
- 25 g mąki pszennej typ 500
Ciasto właściwe
- kleik z mąki
- 100 g startego jabłka (duże jabłko bez skóry)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 - 80 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 475 g mąki pszennej typ 500
- 8 g soli
- 60 g masła
- 100 g rodzynek
- migdał - 1 sztuka
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- cukier gruboziarnisty lub płatki migdałów
WYKONANIE
Kleik z mąki
- Dzień wcześniej mleko i mąkę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając, najlepiej małą trzepaczką, aż masa zgęstnieje.
- Studzimy, przykrywamy i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.
Ciasto właściwe
- Obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wkładamy do misy robota i wyrabiamy na niskich obrotach przez 6 – 8 minut (początkowo dajemy tylko 60 ml mleka). Ciasto będzie jeszcze dość suche, ale tak ma być.
- Wyrabiamy jeszcze 5 - 8 minut na wyższym poziomie i w tym czasie kawałek po kawałku dodajemy zimne masło.
- W razie potrzeby pod koniec dodajemy pozostałe 10 –20 ml mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
- Na koniec dodajemy rodzynki i ręcznie wgniatamy je do ciasta.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 21 – 23 °C na około 45 minut.
- Jajko mieszamy z mlekiem.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię i oddzielamy 8 kawałków ciasta, każdy o wadze 80 g.
- Z reszty ciasta formujemy dużą kulkę i kładziemy na papierze do pieczenia.
- Z odważonych ośmiu kawałków ciasta formujemy kulki i układamy je równomiernie – nie za blisko – wokół dużej kuli.
- Pamiętajmy, żeby do jednej z kulek wcisnąć całego migdała.
- Smarujemy pierwszy raz mieszaniną jajeczną i przykrywamy dużą miską.
- Odstawiamy na godzinę do wyrastania.
- Tuż przed pieczeniem ponownie smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 30 minut.
- Smarujemy syropem klonowym, gdy jest jeszcze gorący i szybko posypujemy grubymi kryształami cukru lub płatkami migdałowymi.
- Ciekawe kto zostanie "Królem"?
PORADY I WSKAZÓWKI
- Harmonogram. Dzień wcześniej przygotowujemy kleik z mąki i mleka. Następnego dnia robimy ciasto właściwe, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po uformowaniu kulek ciasto pozostawiamy do wyrastania na godzinę, a następnie pieczemy 30 minut.
- Przepis na wersję ciasta Trzech Króli z tartym jabłkiem i cynamonem zaczerpnęłam z bloga Kathariny Arrigoni - BesondersGut
Marzena 2022-01-05 11:55:49
Pięknie wyglądają te bułeczki. Już zaplanowałam, dziś je nastawię🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.