Zrolowane bułeczki cynamonowe ze śliwkami. Cynamonki ze śliwkami - pyszne cynamonowe drożdżowe bułki z owocami
Plum cinnamon rolls, czyli śliwkowe rolowane drożdżówki z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Pyszne owocowe, odrywane drożdżowe bułeczki.
Jeśli kochasz drożdżówki z cynamonem i uwielbiasz śliwki, mam dla Ciebie przepis, który połączy te smaki w jednym pysznym wypieku. Zrolowane bułki cynamonowe ze śliwkami to prosty przepis, który dostarczy wyjątkowego smaku śliwek i aromatycznych przypraw.
Rozpływające się w ustach cynamonowe bułeczki z soczystymi kawałkami śliwek. Ich cynamonowy i śliwkowy aromat wypełnia cały dom, kusząc każdego wokół. To doskonała przekąska, która świetnie komponuje się z kawą czy herbatą. To także pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub deser.
Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki do cynamonek wykorzystujemy świeże owoce. Po sezonie możemy ciasto przed rolowaniem wysmarować domowymi powidłami. Praktycznym rozwiązaniem jest również mrożenie drylowanych śliwek.
SKŁADNIKI
ZASMAŻKA - TANGZHONG
CIASTO
DUSZONE ŚLIWKI
NADZIENIE
DODATKOWO NA WIERZCH
WYKONANIE
- Przygotowujemy śliwki.
- Umyte i wypestkowane śliwki wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem.
- Gotujemy kilka minut na małym ogniu bez przykrycia, aż część soku wyparuje.
- Zdejmujemy z palnika, studzimy.
- Przygotowujemy zasmażkę tanghzong
- W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę.
- Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta.
- Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy ciasto.
- Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- W misce miksera mieszamy mąkę, sól i cukier.
- Dodajemy mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach.
- Dodajemy jaja i wyrabiamy na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Gdy stwierdzimy, że ciasto jest za suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 25 ml.
- Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło.
- Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 lub 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kwadrat o boku około 50 cm.
- Smarujemy ciasto miękkim masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
- Na wierzch rozkładamy przestudzone duszone śliwki.
- Zwijamy ciasto ciasno w rulon.
- Formę o kokach około 23 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Wałek ciasta dzielimy za pomocą nitki na 8 - 9 równych plastrów.
- Układamy w foremce w równych odstępach plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto posypujemy dodatkowym cukrem, a pomiędzy rolki wciskamy połówki świeżych śliwek.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia .
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki, do przygotowania ciasta wykorzystaj świeże owoce. Poza sezonem możesz użyć domowych powideł śliwkowych jako smacznego zamiennika. To pozwoli cieszyć się smakiem pysznego ciasta przez cały rok.
- Polecam również śliwki mrożone. Jeśli masz dostęp do dużej ilości śliwek, zastanów się nad ich zamrożeniem. Śliwki można wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu nadzienie do ciasta przygotujesz, kiedy zechcesz.
- Nadzienie ze śliwek możesz przygotować w rondelku lub zapiec w piekarniku.
- Śliwki możemy zapiec w piekarniku w większej ilości, polecam przepis na śliwki z piekarnika z miodem Część możemy wykorzystać do ciasta, resztę wstawić do lodówki i przez kilka dni dodawać do owsianki.
- Aby równomiernie podzielić wałek ciasta na plastry, możesz użyć ostrego noża. Bardzo dobrym sposobem na porcjowanie ciasta jest użycie zwykłej nici lub nici dentystycznej.
- Jeśli lubisz intensywny smak śliwek, możesz wcisnąć dodatkowe połówki świeżych śliwek między porcje/rolki ciasta przed pieczeniem. To doda świeżości i soczystości.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.