Zrolowane bułeczki cynamonowe ze śliwkami. Cynamonki ze śliwkami - pyszne cynamonowe drożdżowe bułki z owocami
Jak zrobić cynamonki ze śliwkami?
Cynamonki ze śliwkami to klasyka drożdżowych wypieków z owocowym akcentem. Plum cinnamon rolls, czyli śliwkowe rolowane bułeczki z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, łączą w sobie miękkie, puszyste ciasto z aromatycznym wnętrzem pełnym śliwek i przypraw. Jeśli kochasz drożdżówki z cynamonem i uwielbiasz śliwki, te bułeczki są idealnym połączeniem smaków.
Jakie śliwki najlepiej sprawdzą się w cynamonkach?
Jesienią najlepiej używać świeżych, dojrzałych śliwek, które nadają bułeczkom soczystości i naturalnej słodyczy. Po sezonie możesz wykorzystać domowe powidła lub mrożone drylowane śliwki. Wystarczy je lekko rozmrozić przed zawijaniem w ciasto, aby zachowały aromat i konsystencję.
Jak podawać i przechowywać cynamonki?
Rozpływające się w ustach bułeczki cynamonowe ze śliwkami najlepiej smakują lekko ciepłe, prosto z piekarnika. Świetnie komponują się z kawą lub herbatą, ale mogą też być słodkim dodatkiem do śniadania czy na deser. Po ostudzeniu można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 1 - 2 dni lub delikatnie podgrzać przed podaniem.

SKŁADNIKI
Zasmażka - TANGZHONG
Ciasto
Duszone śliwki
Nadzienie
Dodatkowo
WYKONANIE
Duszone śliwki
- Umyte i wypestkowane śliwki wrzuć do rondelka, zasyp cukrem.
- Gotuj kilka minut na małym ogniu bez przykrycia, aż część soku wyparuje.
- Zdejmij z palnika, przestudź.
Zasmażka tangzong
- W rondelku podgrzej na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę.
- Mieszaj rózgą, aż powstanie gęsta pasta.
- Przełóż do miseczki, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto
- Wymieszaj mleko i drożdże, przykryj i odstaw na 10 minut.
- W misce miksera wymieszaj mąkę, sól i cukier.
- Dodaj mieszankę drożdżową, tangzhong, wymieszaj na wolnych obrotach.
- Dodaj jaja i wyrabiaj na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Gdy ocenisz, że ciasto jest za suche dodaj stopniowo wodę, maksymalnie 25 ml.
- Zwiększ obroty na średnie i stopniowo dodawaj kawałek po kawałku masło.
- Wyrabiaj, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykry miskę folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 lub 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na kwadrat o boku około 50 cm.
- Smaruj ciasto miękkim masłem i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
- Na wierzch rozłóż przestudzone duszone śliwki.
- Zwiń ciasto ciasno w rulon.
- Formę o bokach około 23 cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wałek ciasta podziel za pomocą nitki na 8 - 9 równych plastrów.
- Układaj w foremce w równych odstępach plastry ciasta, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto posyp dodatkowym cukrem, a pomiędzy rolki wciśnij połówki świeżych śliwek.
- Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jakie śliwki najlepiej użyć do cynamonek?
Jesienią najlepiej wykorzystać świeże owoce, są soczyste i aromatyczne, idealne do nadzienia cynamonek. Poza sezonem możesz sięgnąć po domowe powidła śliwkowe, które są smaczną alternatywą i pozwalają cieszyć się smakiem ciasta przez cały rok.
Czy można użyć śliwek mrożonych?
Tak, śliwki mrożone są świetnym rozwiązaniem, jeśli masz dostęp do większej ilości owoców. Wystarczy je wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu nadzienie do cynamonek przygotujesz zawsze, kiedy zechcesz, bez względu na sezon.
Jak przygotować nadzienie ze śliwek?
Nadzienie można przygotować zarówno w rondelku, jak i zapiekać w piekarniku. Śliwki zapiekane w piekarniku świetnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianki czy deserów. Polecam przepis na śliwki z piekarnika z miodem - część możesz wykorzystać do ciasta, resztę wstawić do lodówki i przez kilka dni dodawać do owsianki.

Jak porcjować ciasto na równe bułeczki?
Do równomiernego podziału rulonu z ciasta użyj ostrego noża lub nici , np.dentystycznej. To prosty sposób, by każda cynamonka była podobnej wielkości i równomiernie się upiekła.
Jak uzyskać bardziej soczyste nadzienie?
Jeśli lubisz intensywny smak śliwek, możesz dodać połówki świeżych owoców między porcje lub rolki ciasta przed pieczeniem. To dodatkowo wzbogaci smak bułeczek i nada im soczystości.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.