Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Domowe drożdżówki. Bułki na kefirze z twarogiem i jabłkami. Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki, na deser lub na śniadanie

Jak zrobić domowe drożdżówki na kefirze z twarogiem i jabłkami?

Domowe drożdżówki na kefirze to pyszny pomysł na deser lub śniadanie. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo aromatyczne. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać także zsiadłe mleko, maślankę lub jogurt, co pozwala na dostosowanie przepisu do dostępnych składników. Nadzienie z sera i jabłek świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, jednak możesz je zastąpić ulubionym dżemem, budyniem lub innymi owocami.

Czy drożdżówki na kefirze można przygotować w wersji bez sera i jabłek?

Jeśli nadzienie z twarogu i jabłek nie jest Twoim ulubionym wyborem, drożdżówki możesz wypełnić różnorodnymi dodatkami, takimi jak powidła, krem czekoladowy czy inne owoce. To świetna okazja, by przygotować kilka wersji smakowych z jednego przepisu i sprawić, że każdy znajdzie coś dla siebie.


SKŁADNIKI na 9 bułeczek

Ciasto

Nadzienie serowe

Duszone jabłka

WYKONANIE

Ciasto

  1. Drożdże rozprowadź z miodem, dodaj jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli.
  2. Wyrabiaj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj, podziel na 9 części i uformuj kulki.
  4. Układaj kuliki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
  5. Każdą kulę lekko rozpłaszcz dłonią, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  6. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej zrób wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełnij nadzieniem serowym.
  7. Na wierzch ułóż kawałki duszonych jabłek.
  8. Piecz w temperaturze 190°C około 25 minut.
  9. Przestudzone możesz oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie serowe

  1. Wszystkie składniki na nadzienie rozgnieć widelcem lub utrzyj.
  2. Nadzieniem serowym wypełnij bułki przed pieczeniem.

Duszone jabłka

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne.
  2. Skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem, wymieszaj. 
  3. Podpraż na patelni, pilnując aby jabłka się nie rozpadły, ostudź.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Inspiracją do przygotowania cista był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".
  • Jeśli nie masz kefiru, możesz użyć zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego – każda z tych opcji sprawdzi się doskonale.
  • Oprócz twarogu i jabłek, możesz użyć ulubionego dżemu, powideł śliwkowych, masy makowej lub kremu orzechowego.
  • Po upieczeniu możesz polać drożdżówki lukrem z soku cytrynowego lub posypać cukrem pudrem.
  • Wytrawna wersja - spróbuj przygotować drożdżówki z nadzieniem z sera feta i szpinaku – będą świetnym pomysłem na lunch lub przekąskę.

Zobacz również

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.