Domowe drożdżówki na kefirze z twarogiem i jabłkami. Pyszne, miękkie i puszyste drożdżówki, na deser lub na śniadanie
Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem.
SKŁADNIKI na 9 bułeczek
CIASTO*
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 60 g miodu
- 200 ml kefiru
- 50 g masła
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 30 g masła
- 40 g cukru
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
DUSZONE JABŁKA
- 4 jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20 g cukru
CIASTO
- Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli.
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 części i formujemy kulki.
- Układamy kuliki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
- Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełniamy nadzieniem serowym.
- Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek.
- Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut.
- Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.
NADZIENIE SEROWE
- Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy.
DUSZONE JABŁKA
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy.
- Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka się nie rozpadły, studzimy.
*Inspiracją był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.