Domowe drożdżówki. Bułki na kefirze z twarogiem i jabłkami. Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki, na deser lub na śniadanie
Jak zrobić domowe drożdżówki na kefirze z twarogiem i jabłkami?
Domowe drożdżówki na kefirze to pyszny pomysł na deser lub śniadanie. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo aromatyczne. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać także zsiadłe mleko, maślankę lub jogurt, co pozwala na dostosowanie przepisu do dostępnych składników. Nadzienie z sera i jabłek świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, jednak możesz je zastąpić ulubionym dżemem, budyniem lub innymi owocami.
Czy drożdżówki na kefirze można przygotować w wersji bez sera i jabłek?
Jeśli nadzienie z twarogu i jabłek nie jest Twoim ulubionym wyborem, drożdżówki możesz wypełnić różnorodnymi dodatkami, takimi jak powidła, krem czekoladowy czy inne owoce. To świetna okazja, by przygotować kilka wersji smakowych z jednego przepisu i sprawić, że każdy znajdzie coś dla siebie.
SKŁADNIKI na 9 bułeczek
Ciasto
Nadzienie serowe
Duszone jabłka
WYKONANIE
Ciasto
- Drożdże rozprowadź z miodem, dodaj jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli.
- Wyrabiaj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj, podziel na 9 części i uformuj kulki.
- Układaj kuliki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
- Każdą kulę lekko rozpłaszcz dłonią, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej zrób wgłębienie, najlepiej szklanką i wypełnij nadzieniem serowym.
- Na wierzch ułóż kawałki duszonych jabłek.
- Piecz w temperaturze 190°C około 25 minut.
- Przestudzone możesz oprószyć cukrem pudrem.
Nadzienie serowe
- Wszystkie składniki na nadzienie rozgnieć widelcem lub utrzyj.
- Nadzieniem serowym wypełnij bułki przed pieczeniem.
Duszone jabłka
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne.
- Skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem, wymieszaj.
- Podpraż na patelni, pilnując aby jabłka się nie rozpadły, ostudź.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Inspiracją do przygotowania cista był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".
- Jeśli nie masz kefiru, możesz użyć zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego – każda z tych opcji sprawdzi się doskonale.
- Oprócz twarogu i jabłek, możesz użyć ulubionego dżemu, powideł śliwkowych, masy makowej lub kremu orzechowego.
- Po upieczeniu możesz polać drożdżówki lukrem z soku cytrynowego lub posypać cukrem pudrem.
- Wytrawna wersja - spróbuj przygotować drożdżówki z nadzieniem z sera feta i szpinaku – będą świetnym pomysłem na lunch lub przekąskę.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.