Drożdżowe buchty ze śliwkami pieczone w mlecznym sosie. Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami.
Bułki te możemy nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie, a śliwek mogę teraz dodać tyle ile chcę.
SKŁADNIKI
BUŁKI
- 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajo
- 250 g mąki typ 500
- szczypta soli
- otarta skórka z 1/2 cytryny lub limony
- 40 g masła miękkiego
SOS MLECZNY
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 30 g masła
ŚLIWKI
- 1 kg śliwek - śliwki węgierki lub inne - świeże lub mrożone
- 3 - 4 łyżki miodu
- 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
- Śliwki przekrawamy na pół i drylujemy.
- Połówki owoców układamy na blaszce, skórką do dołu, polewamy miodem i oprószamy cynamonem.
- Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
- W misce miksera mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem.
- Dodajemy pozostałe składniki na bułki (z wyjątkiem masła) i wyrabiamy na niskich obrotach przez około 5 minut.
- Kiedy składniki dobrze się połączą nie przerywając wyrabiania dodajemy kawałek po kawałku masło.
- Wyrabiamy dalej przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do czasu kiedy podwoi objętość.
- W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na mleczno maślany słodki sos, studzimy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 - 10 porcji, z których formujemy kule.
- Foremkę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno foremki wylewamy połowę sosu mlecznego i układamy na nim w równych odstępach kule z ciasta. Możemy je delikatnie obtoczyć w tym sosie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Bułki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C przez 20 minut.
- Następnie polewamy je pozostałym sosem mlecznym i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
- Podajemy z pieczonymi śliwkami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki, do przygotowania ciasta wykorzystaj świeże owoce.
- Polecam również śliwki mrożone. Jeśli masz dostęp do dużej ilości śliwek, zastanów się nad ich zamrożeniem. Śliwki można wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu pieczone owoce przygotujesz, kiedy zechcesz.
- Śliwki możemy zapiec w piekarniku w większej ilości, polecam przepis na śliwki z piekarnika z miodem Część możemy wykorzystać do ciasta, resztę wstawić do lodówki i przez kilka dni dodawać do owsianki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.