Drożdżowe buchty ze śliwkami pieczone w mlecznym sosie. Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami.

Bułki te możemy nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie, a śliwek mogę teraz dodać tyle ile chcę.

Buchty z pieczonymi sliwkami

SKŁADNIKI

BUŁKI

  • 50 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajo
  • 250 g mąki typ 500
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1/2 cytryny lub limony
  • 40 g masła miękkiego

SOS MLECZNY

  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

ŚLIWKI

  • 1 kg śliwek - śliwki węgierki lub inne - świeże lub mrożone
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 1/2 - 1 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE

  1. Śliwki przekrawamy na pół i drylujemy.
  2. Połówki owoców układamy na blaszce, skórką do dołu, polewamy miodem i oprószamy cynamonem.
  3. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
  4. W misce miksera mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem.
  5. Dodajemy pozostałe składniki na bułki (z wyjątkiem masła) i wyrabiamy na niskich obrotach przez około 5 minut.
  6. Kiedy składniki dobrze się połączą nie przerywając wyrabiania dodajemy kawałek po kawałku masło.
  7. Wyrabiamy dalej przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  8. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do czasu kiedy podwoi objętość.
  9. W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na mleczno maślany słodki sos, studzimy.
  10. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 - 10 porcji, z których formujemy kule.
  11. Foremkę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  12. Na dno foremki wylewamy połowę sosu mlecznego i układamy na nim w równych odstępach kule z ciasta. Możemy je delikatnie obtoczyć w tym sosie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  13. Bułki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C przez 20 minut.
  14. Następnie polewamy je pozostałym sosem mlecznym i pieczemy jeszcze 10 minut.
  15. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  16. Podajemy z pieczonymi śliwkami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki, do przygotowania ciasta wykorzystaj świeże owoce.
  • Polecam również śliwki mrożone. Jeśli masz dostęp do dużej ilości śliwek, zastanów się nad ich zamrożeniem. Śliwki można wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu pieczone owoce przygotujesz, kiedy zechcesz.
  • Śliwki możemy zapiec w piekarniku w większej ilości, polecam przepis na śliwki z piekarnika z miodem  Część  możemy wykorzystać do ciasta, resztę wstawić do lodówki i przez kilka dni dodawać do owsianki.

Zobacz również

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.