Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls. Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami włoskimi lub pekan w karmelu
Klasyczne cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki tym razem w odwróconej wersji z przepysznym orzechowo karmelowym dodatkiem.
Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu przypominają trochę francuską tartę - Tarte Tatin. Myślę, że polewa karmelowa na dnie tarty tatin była inspiracją do przygotowania odwróconych bułeczek.
SKŁADNIKI
ZASMAŻKA - TANGZHONG
Ciasto
Polewa
Nadzienie
WYKONANIE
- Tangzhong - w rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę. Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciasto - Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- W misce miksera mieszamy mąkę, sól i cukier.
- Dodajemy mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach.
- Dodajemy jaja i wyrabiamy na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdy stwierdzimy, że ciasto jest za suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 40 ml.
- Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło. Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 lub 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Polewa - na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód i masło. Podgrzewamy, cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kwadrat o boku około 50 cm.
- Przygotowujemy nadzienie: smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy zmieszanym cukrem z cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
- Zwijamy ciasto ciasno w rulon.
- Kwadratową formę o kokach około 23 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Wałek ciasta dzielimy ostrym nożem lub za pomocą nitki na 9 równych plastrów.
- Na dno formy wykładamy polewę i posypujemy orzechami.
- Układamy na wierzch w równych odstępach plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
- Ostrożnie przekładamy bułeczki odwrócone dołem do góry na talerz.
- Podajemy ciepłe, ale przestudzone smakują równie wyśmienicie.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Przepis na te pyszne bułeczki pochodzi z książki Kuchnia bezwzględna - Joshua Weissman. W swoim przepisie Joshua wykorzystał orzechy pekan.
- Do ciasta możemy wykorzystać każde orzechy, co kto lubi lub ma w domu, ja dodałam orzechy włoskie.
Marzena 2022-05-05 12:59:44
Wyglądają nieziemsko kuszące...Postaram się je zrobić w najbliższym czasie🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.