Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls
Klasyczne cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki w odwróconej wersji.

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu przypominają trochę francuską tartę - Tarte Tatin. Myślę, że polewa karmelowa na dnie tarty tatin była inspiracją do przygotowania odwróconych bułeczek.

SKŁADNIKI
ZASMAŻKA - TANGZHONG
- 15 g mąki pszennej typ 500
- 25 ml mleka
- 25 ml wody
CIASTO
- 125 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 2 g soli
- 35 g cukru
- 2 duże jajka
- 40 ml letniej wody (w razie potrzeby)
- 50 g miękkiego masła
POLEWA
- 80 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 g miodu
- 150 g prażonych, pokruszonych orzechów włoskich lub pekan
NADZIENIE
- 60 g masła roztopionego
- 100 g cukru trzcinowego
- 5 g mielonego cynamonu
- szczypta ziela angielskiego mielonego
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
WYKONANIE
Tangzhong - w rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę. Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto - Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
W misce miksera mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy jaja i wyrabiamy na niskich obrotach od 3 do 5 minutlub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdy stwierdzimy, że ciasto jest za suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 40 ml.
Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło. Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 lub 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Polewa - na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód i masło. Podgrzewamy, cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kwadrat o boku około 50 cm. Przygotowujemy nadzienie: smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy zmieszanym cukrem z cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Zwijamy ciasto ciasno w rulon.
Kwadratową formę o kokach około 23 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wałek ciasta dzielimy ostrym nożem lub za pomocą nitki na 9 równych plastrów. Na dno formy wykładamy polewę i posypujemy orzechami. Układamy na wierzch w równych odstępach plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto około 35 minut lub do momentu przyrumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Ostrożnie przekładamy bułeczki odwrócone dołem do góry na talerz. Podajemy ciepłe, ale przestudzone smakują równie wyśmienicie.

Przepis na te pyszne bułeczki pochodzi z książki "Kuchnia bezwzględna" - Joshua Weissman. W swoim przepisie Joshua wykorzystał orzechy pekan, ja dodałam orzechy włoskie. Do ciasta możemy wykorzystać każde orzechy, co kto lubi lub ma w domu. Orzechy pekan lub inne, jak również cynamon i gałkę muszkatołową możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Kuchnia bezwzględna - Joshua Weissman
"Gotowanie to forma sztuki. Ekspresja. Jedna z tych rzeczy, które odróżniają nas, ludzi, od zwierząt..." - Chef Joshua Weissman
Joshua Weissman charyzmatyczny i niepokorny szef kuchni. Prowadzi kanał na Youtubie, gdzie w autorskim cyklu „But Better” sieka, kręci, składa i marynuje dla swojej milionowej publiczności. Zdecydowany przeciwnik dań instant do przygotowania zaledwie w kilka minut.
Książka Kuchnia bezwzględna jest skierowana nie tylko dla początkujących domowych kucharzy. To wspaniały, pełen inspiracji przewodnik również dla tych bardziej doświadczonych.
Kuchnia bezwzględna - świetna kuchnia musi być bezwzględna. Joshua Weissman pomoże nam wskoczyć na wyższy poziom gotowania, improwizować i składać dania tak, jak lubimy, z tego co lubimy. W swojej książce zamieszcza ponad 100 wyśmienitych przepisów, które mogą zmienić nasze dotychczasowe kulinarne doświadczenia.
Dziękuję wydawnictwu Znak za egzemplarz recenzencki
Tagi
deseridealne do kawyna śniadaniedomowe wypiekibułeczkisłodkie bułkiodrywane bułeczkipieczywo na drożdżachZobacz również
Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

Marzena 2022-05-05 12:59:44
Wyglądają nieziemsko kuszące...Postaram się je zrobić w najbliższym czasie🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.