Ukryj menu

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls. Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami włoskimi lub pekan w karmelu

Klasyczne cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki tym razem w odwróconej wersji z przepysznym orzechowo karmelowym dodatkiem.

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu przypominają trochę francuską tartę - Tarte Tatin. Myślę, że polewa karmelowa na dnie tarty tatin była inspiracją do przygotowania odwróconych bułeczek.

Cynamonowe drożdżowe odrócone bułeczki z orzechami
Odwrócone cynamonowe bułeczki

SKŁADNIKI

ZASMAŻKA - TANGZHONG

Ciasto

Polewa

Nadzienie

WYKONANIE

  1. Tangzhong - w rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę. Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ciasto - Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. W misce miksera mieszamy mąkę, sól i cukier.
  4. Dodajemy mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach.
  5. Dodajemy jaja i wyrabiamy na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdy stwierdzimy, że ciasto jest za suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 40 ml.
  6. Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło. Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.
  7. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 lub 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  8. Polewa - na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód i masło. Podgrzewamy, cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kwadrat o boku około 50 cm.
  10. Przygotowujemy nadzienie: smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy zmieszanym cukrem z cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
  11. Zwijamy ciasto ciasno w rulon.
  12. Kwadratową formę o kokach około 23 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
  13. Wałek ciasta dzielimy ostrym nożem lub za pomocą nitki na 9 równych plastrów.
  14. Na dno formy wykładamy polewę i posypujemy orzechami.
  15. Układamy na wierzch w równych odstępach plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
  16. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.
  17. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
  18. Ostrożnie przekładamy bułeczki odwrócone dołem do góry na talerz.
  19. Podajemy ciepłe, ale przestudzone smakują równie wyśmienicie.
Drożdżowe cynamonki
cynamonowe bułeczki

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis na te pyszne bułeczki pochodzi z książki Kuchnia bezwzględna - Joshua Weissman. W swoim przepisie Joshua wykorzystał orzechy pekan.
  • Do ciasta możemy wykorzystać każde orzechy, co kto lubi lub ma w domu, ja dodałam orzechy włoskie.

Kategorie

Na SłodkoPieczywo

Zobacz również

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

Marzena 2022-05-05 12:59:44

Wyglądają nieziemsko kuszące...Postaram się je zrobić w najbliższym czasie🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.