Zdrowe, smaczne i szybkie śniadanie. Nocna owsianka na jabłkowym soku, z rabarbarem

Płatki owsiane namoczone przez noc w soku jabłkowym to zdrowe i pyszne śniadanie. Jest bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zalać płatki owsiane sokiem i odstawić na noc do lodówki. Rano dodajemy świeże lub lekko karmelizowane w miodzie owoce, jogurt, migdały lub inne dodatki według własnego uznania.


Polecam płatki owsiane zwykłe lub górskie, takie mi najbardziej po nocnym namoczeniu smakują. Błyskawiczne płatki bardzo szybko miękną i wchłaniają wodę, więc nie ma potrzeby moczyć ich przez noc. Jeżeli korzystamy z płatków błyskawiczny całe danie możemy przygotować w zaledwie 15 -20 minut.

SKŁADNIKI

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka  migdałów
  • łodyga rabarbaru
  • łyżeczka miodu

WYKONANIE

  1. Do miski lub słoika wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane i zalewamy sokiem.
  2. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  3. Łodygę rabarbaru kroimy na kawałki i podgrzewamy chwilę na małym ogniu razem z miodem.
  4. Kiedy rabarbar lekko zmięknie zdejmujemy z palnika, studzimy i odstawiamy do lodówki.
  5. Rano owsiankę mieszamy, jeżeli stwierdzimy, że jest za gęsta rozcieńczamy, tak jak lubimy wodą lub sokiem jabłkowym.
  6. Na wierzch kładziemy jogurt naturalny, rabarbar w miodzie i posypujemy grubo posiekanymi migdałami.

Kategorie

Z KUCHNIŚniadanie

Zobacz również

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

dyniowa-granola-z-figami-i-cytryna

Nocna owsianka z siemieniem lnianym, masłem orzechowym, kakao ...

nocna-owsianka-z-siemieniem-lnianym-maslem-orzechowym-kakao

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym

truskawki-w-miodzie-z-jogurtem-i-zlotym-siemieniem-lnianym

Komentarze

Blendman 2020-07-18 14:17:51

Wygląda rewelacyjnie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:25

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.