Migdałowo owsiane crumble z jabłkami i rabarbarem. Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką
Jak przygotować bezglutenową kruszonkę do owocowych deserów?
Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i smaczny deser. A jak przygotować bezglutenową kruszonkę? To proste, warunkiem jest zakup i użycie do przygotowania kruszonki z płatków owsianych bezglutenowych.
Czy owies zawiera gluten?
O co chodzi z tymi bezglutenowymi płatkami owsianymi? Zaczęłam szukać odpowiedzi. Okazuje się, że owies bardzo często podczas zbiorów, transportu ma kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten i przez to może zostać "zanieczyszczony". Dla osób, które chorują na celiakię, czy nietolerancję glutenu wybór płatków jest bardzo istotny. Jeżeli nie mamy uczulenia na gluten możemy użyć każdych płatków owsianych.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/rabarbar-i-jabłka-pod-kruszonką.jpg)
SKŁADNIKI
Owoce
- 700 g jabłek
- 300 g rabarbaru
- 50 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml soku pomarańczowego
Kruszonka
- 100 g płatków owsianych
- 50 g mąki migdałowej
- 30 g cukru
- 50 g masła
WYKONANIE
- Płatki owsiane miksujemy, ale nie za długo, żeby nie uzyskać konsystencji mąki.
- Do miski wsypujemy zmiksowane płatki, mąkę migdałową, masło w kawałkach i 30 g cukru.
- Całość zagniatamy za pomocą rąk, aż do uzyskania kruszonki.
- Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
- Jabłka myjemy, obieramy (lub nie), pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor.
- Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy sok pomarańczowy.
- Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy jabłka i rabarbar.
- Przez około 5 minut karmelizujemy owoce, cały czas delikatnie mieszając.
- Owoce razem z powstałym sosem przekładamy do kilku żaroodpornych foremek do pieczenia lub do jednej dużej.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po owocach, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.
- Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
- Możemy również serwować deser również na zimno.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jakie jeszcze przepisy z rabarbarem warto wypróbować?
- Nocna owsianka z rabarbarem
- Galette - tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą
- Bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem
Tagi
deserrabarbarjabłkapłatki owsianekruszonkabez glutenuidealne do kawysok pomarańczowymajmasłomąka migdałowawiosnaczerwiecZobacz również
Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser
![rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4504-960x1440.webp)
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą
![rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/5X9A9658-3-960x1440.webp)
Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem
![ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2190-2.webp)
Nocna owsianka na soku jabłkowym z rabarbarem
![nocna-owsianka-na-soku-jablkowym-z-rabarbarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/07/nocna-owsianka-na-soku-jabłkowym-z-rabarbarem.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.