
Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe.
Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. *
Składniki
CIASTO
230 g mąki
50 g cukru
100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
2 łyżeczki octu jabłkowego
4 łyżki zimnej wody
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
NADZIENIE
180 g ricotty
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
250 g truskawek
150 g rabarbaru
70 g cukru
1 laska wanilii
DODATKOWO
1 rozkłócone jajo
2 łyżki cukru demerara
Wykonanie
W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy. Ostrożnie zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając 4 – 5 cm wolnej krawędzi.
Odszypułkowane truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta. Zawijamy brzegi ciasta do góry i robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.
Rozkłóconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C i przez około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.
Smacznego!
*Przepis zaczerpnięty z książki Donny Hay „Modern Baking”.