Błyskawiczne i proste ciasto z rabarbarem na oleju. Migdałowe ciasto rabarbarowe z olejem
Jak zrobić migdałowe ciasto z rabarbarem i olejem? Polecamy prosty przepis na to szybkie i pyszne ciasto, idealne na wiosenny deser
Migdałowe ciasto rabarbarowe z olejem. Takie ciasto z owocami jest błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Jest również bardzo smaczne i uniwersalne. Możemy upiec je z rabarbarem, jak i z innymi owocami, razem lub osobno. Ciasto z rabarbarem to pyszny pomysł na wiosenny deser do kawy.
Rabarbar to owoc czy warzywo?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy rabarbar to owoc czy warzywo? Otóż, botanicznie jest to warzywo, ale ze względu na swój kwaśny smak i częste wykorzystanie w deserach, wiele osób uznaje go za owoc. Dziś podzielę się doskonałym przepisem na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem.
SKŁADNIKI
Suche składniki
- 150 g mąki migdałowej
- 150 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
Mokre składniki
- 3 duże jajka
- 100 ml oleju
- 100 g cukru lub miodu
- 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego - opcjonalnie
- 25 g płatków migdałowych do posypania po cieście
- 250 g łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru do posypania
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
- Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy.
- Możemy łodygi pokroić w plastry, w kawałki lub w wzdłuż na paski, które lubią się "wyginać".
- Tortownicę o średnicy około 23 cm lub tak jak ja foremkę 20 x 26 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką krupczatką lub bułką tartą.
- Możemy użyć zamiast masła papier do pieczenia. Odkładamy na bok.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę, kardamon, imbir i sól. Odkładamy na bok.
- W osobnej misce lub misce robota ucieramy jaja z miodem lub cukrem.
- Następnie powoli wlewamy olej i ucieramy na puszystą masę.
- Pod koniec ucierania dodajemy opcjonalnie likier.
- Do suchych składników wlewamy mokre i z pomocą silikonowej szpatułki delikatnie, nie koniecznie idealnie łączymy składniki.
- Wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
- Rozkładamy rabarbar na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem.
- Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Gdyby ciasto z góry za mocno się przypiekało, a patyczek byłby jeszcze mokry, przykrywamy na ostatnie kilka minut ciasto folią aluminiową.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciasto możesz upiec na cukrze lub na miodzie. Obie są smaczne, ale u mnie wygrała wersja z miodem.
- Do ciasta oprócz mąki pszennej dodaję mąkę migdałową. Myślę, że przy jej braku możesz migdałową mąkę zastąpić mąką pszenną.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.