Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem. Idealne połączenie sezonowych smaków w klasycznej, a jednocześnie nowej interpretacji

Jak przygotować dżem truskawkowy z rabarbarem i imbirem?

W sezonie, kiedy truskawki i rabarbar królują na stoiskach, nie sposób oprzeć się ich naturalnemu połączeniu. Dżem truskawkowy z rabarbarem to klasyka, która cieszy się dużą popularnością. Jednak gdy dodamy do niego odrobinę świeżego imbiru, odkryjemy zupełnie nowy wymiar smaku i aromatu.

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką)
  • 1 kg truskawek
  • 15 g startego świeżego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 350 g cukru (może być więcej, zależy od słodkości truskawek)

WYKONANIE

  1. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.
  2. Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę.
  3. W dużym garnku umieszczamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin, regularnie mieszając.
  5. Po uzyskaniu żądanej gęstości gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych łoików, dokręcamy pokrywki i poddajemy pasteryzacji, np. w piekarniku.

PORADY I WSKAZÓWKI

Jak pasteryzować dżemy w piekarniku? Pasteryzacja słoików z przetworami w piekarniku:

  1. Przygotuj słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
  2. Napełnij słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
  3. Zamknij słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
  4. Umieść słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
  5. Wstaw blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
  6. Nastaw piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzuj słoiki przez około 20-30 minut.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  8. Wyjmij słoiki z piekarnika i sprawdź, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
  9. Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
  10. Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, możesz przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem

ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki

kiszone-rzodkiewki-z-miodem-domowe-kiszonki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.