Odkryj wyjątkowy dżem z truskawek, rabarbaru z imbirem. Poznaj idealne połączenie sezonowych smaków w klasycznej, a jednocześnie nowej interpretacji
W sezonie, kiedy truskawki i rabarbar królują na stoiskach, nie sposób oprzeć się ich naturalnemu połączeniu. Dżem truskawkowy z rabarbarem to klasyka, która cieszy się dużą popularnością. Jednak gdy dodamy do niego odrobinę świeżego imbiru, odkryjemy zupełnie nowy wymiar smaku i aromatu.

SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką)
- 1 kg truskawek
- 15 g startego świeżego imbiru
- sok z 1 cytryny
- 350 g cukru (może być więcej, zależy od słodkości truskawek)
WYKONANIE
- Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.
- Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę.
- W dużym garnku umieszczamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier.
- Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin, regularnie mieszając.
- Po uzyskaniu żądanej gęstości gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych łoików, dokręcamy pokrywki i poddajemy pasteryzacji, np. w piekarniku.
JAK PASTERYZOWAĆ DŻEMY W PIEKARNIKU? PASTERYZACJA SŁOIKÓW Z PRZETWORAMI W PIEKARNIKU
- Przygotowujemy słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
- Napełniamy słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
- Zamykamy słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
- Umieszczamy słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
- Wstawiamy blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzujemy słoiki przez około 20-30 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
- Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
- Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.
Zobacz również
Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.