Galette z truskawkami i rabarbarem - jedno łatwiejszych kruchych ciast z owocami

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe.


Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. *

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 230 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy

NADZIENIE

  • 180 g ricotty
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 250 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii

DODATKOWO

  • 1 rozkłócone jajo
  • 2 łyżki cukru demerara

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.  Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy. Ostrożnie zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.  
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
  3. Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając  4 - 5 cm wolnej krawędzi.
  4. Odszypułkowane truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta. Zawijamy brzegi ciasta do góry i robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.
  5. Rozkłóconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy  przez 10 minut w temperaturze 200°C  i przez około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.

*Przepis zaczerpnięty z książki Donny Hay"Modern Baking".

Zobacz również

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

galette-z-twarogiem-z-agrestem-i-z-delikatna-nuta-anyzu

Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami

galette-z-twarogiem-cukinia-i-suszonymi-pomidorami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.