Ukryj menu

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Galette z truskawkami, rabarbarem i ricottą. Prosta, rustykalna tarta bez formy. Kruchy sezonowy deser z owocami inspirowany przepisem Donny Hay.

Jak przygotować rustykalną truskawkową tartę galette?

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo możemy przygotować ciasto już dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. Co więcej, nie potrzebujemy specjalnych foremek - wystarczy rozwałkować ciasto, ułożyć na nim soczyste owoce, delikatnie zwinąć brzegi i gotowe.

Jakie składniki najlepiej sprawdzą się w rustykalnej tarcie?

Dziś proponuję tartę z wykorzystaniem sezonowych owoców, takich jak soczyste truskawki i kwaśny rabarbar. Aby nadać wyjątkowego smaku, do tego połączenia używam również serka ricotta. Zapraszam do spróbowania tej doskonałej kombinacji smaków i aromatów.

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

SKŁADNIKI

Ciasto

Nadzienie

Dodatkowo

WYKONANIE

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.  
  2. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozetrzyj z mąką, podobnie jak na kruszonkę.
  3. Dodaj ocet, zimną wodę, krótko wyrabiaj.
  4. Uformuj z ciasta dysk, zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.  
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostaw na papierze.
  6. Ricottę wymieszaj z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wyłóż na ciasto, pozostawiając  4 - 5 cm wolnej krawędzi.
  7. Truskawki pokrój na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodaj cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, wymieszaj i rozłóż na warstwie z ricotty.
  8. Zawiń brzegi ciasta na nadzienie i zrób fałdy/zakładki.
  9. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi ciasta, posyp cukrem demerara, przełóż razem z papierem do pieczenia na blachę.
  10. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie owoce można wykorzystać w galette poza truskawkami i rabarbarem?

Galette to doskonała baza dla wielu sezonowych owoców. Latem możesz sięgnąć po maliny, borówki, morele czy brzoskwinie. Jesienią świetnie sprawdzą się śliwki, gruszki lub jabłka. Kluczem jest odpowiednia struktura, owoce nie powinny być zbyt wodniste. Jeśli używasz mrożonych owoców, warto je wcześniej rozmrozić i osuszyć, by uniknąć przemoknięcia ciasta.

Czym zastąpić ricottę w galette?

Zamiast ricotty możesz użyć serka mascarpone, twarożku śmietankowego lub nawet gęstego jogurtru greckiego. Ricotta wnosi delikatność i kremowość, ale inne nabiały także świetnie komponują się z owocami. Jeśli chcesz wersję bez nabiału, użyj kremu z nerkowców lub migdałów.

Dlaczego warto dodać ocet do kruchego ciasta?

Ocet jabłkowy lub winny w niewielkiej ilości pomaga ograniczyć rozwój glutenu w mące (działa lekko zakwaszająco), dzięki czemu ciasto staje się bardziej kruche i delikatne. Nie wpływa negatywnie na smak, przeciwnie, subtelnie go zaostrza i podkreśla owocowe nuty. To prosty trik, który warto znać i wykorzystać przy wypiekach.

Jak uzyskać złocistą i chrupiącą skórkę galette?

Aby galette była rumiana i przyjemnie chrupiąca, warto posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i posypać je grubym cukrem, np. demerara. Dzięki temu ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale zyskuje też warstwę tekstury i subtelną słodycz na wierzchu.

Skąd pochodzi inspiracja na tę tartę?

Przepis na rustykalną tartę z truskawkami, rabarbarem i ricottą inspirowany jest książką "Modern Baking" autorstwa Donny Hay. To jedna z jej klasycznych receptur, która zachwyca prostotą wykonania i doskonałym połączeniem smaków. Donna Hay znana jest z tego, że nawet najprostsze wypieki potrafi przedstawić w eleganckiej, nowoczesnej formie, a ten przepis doskonale to pokazuje.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Galette z ricottą i jabłkami z żurawiną

galette-z-ricotta-i-jablkami-z-zurawina

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

LODY domowe z truskawek i mango z mascarpone

Instagram Post

Norwegia


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.