Galette z truskawkami i rabarbarem - jedno łatwiejszych kruchych ciast z owocami
Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe.

Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. *
SKŁADNIKI
CIASTO
- 230 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 łyżki zimnej wody
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
NADZIENIE
- 180 g ricotty
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 250 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 70 g cukru
- 1 laska wanilii
DODATKOWO
- 1 rozkłócone jajo
- 2 łyżki cukru demerara
WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy. Ostrożnie zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
- Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając 4 - 5 cm wolnej krawędzi.
- Odszypułkowane truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta. Zawijamy brzegi ciasta do góry i robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.
- Rozkłóconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C i przez około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.
*Przepis zaczerpnięty z książki Donny Hay"Modern Baking".
Zobacz również
Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.