Galette z truskawkami, rabarbarem i ricottą - smakowita tarta z owocami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione świeżymi owocami, prostota przygotowania sprawiają, że to idealny pomysł na pyszny deser.
Jak przygotować rustykalną tartę galette?
Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo możemy przygotować ciasto już dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. Co więcej, nie potrzebujemy specjalnych foremek - wystarczy rozwałkować ciasto, ułożyć na nim soczyste owoce, delikatnie zwinąć brzegi i gotowe.
Jakie składniki najlepiej sprawdzą się w rustykalnej tarcie?
Dziś proponuję tartę z wykorzystaniem sezonowych owoców, takich jak soczyste truskawki i kwaśny rabarbar. Aby nadać wyjątkowego smaku, do tego połączenia używam również serka ricotta. Zapraszam do spróbowania tej doskonałej kombinacji smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 230 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 łyżki zimnej wody
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
Nadzienie
- 180 g ricotty
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 250 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 70 g cukru
- 1 laska wanilii
Dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru demerara
WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.
- Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę.
- Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy.
- Zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
- Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając 4 - 5 cm wolnej krawędzi.
- Truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta.
- Zawijamy brzegi ciasta na nadzienie i robimy fałdy/zakładki.
- Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę.
- Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Inspiracja - Donna Hay Modern Baking
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.