Easy and quick cake with fruit baked in a prodiż. Cake with fruit in olive oil
PRODIŻ - it would seem that this is a relic of the past. It turns out that you can still find several dozen-year-old copies in many kitchens, in addition in regular use.
In today's cookbooks, it is difficult to find information about the prodiż. After an intensive search, we came across a mention in "Kuchnia Polska" of the Polish Economic Publishing House from 1997. In the chapter "Cookware for heat treatment" it says:
"Each household should have an electric pan. You can bake cakes, meat and prepare various casseroles in it. The size of the pan can be matched to the farm's needs, because there are pans of various sizes on sale."< /p>

INGREDIENTS
- 4 large eggs
- ¾ cup of sugar
- ½ cup of oil
- 1 ½ cups of wheat flour
- 1 teaspoon of baking powder
- ½ pack of vanilla sugar
- 500 g of raspberries, blackberries, strawberries and/or rhubarb
- 1 tablespoon of cane sugar
- powdered sugar for dusting the cake


EXECUTION
- Whisk eggs or mix them with sugar and vanilla sugar until white, then add oil, flour sifted with baking powder.
- Clean the fruit, cut the rhubarb into smaller pieces, sprinkle with cane sugar.
- Smear the pan with butter and sprinkle with breadcrumbs. Pour the batter into the pan and put the fruit on it.
- Bake for about 40 minutes, until the so-called. dry stick
- Sprinkle the cooled cake with powdered sugar.


also check
Inverted Caramel Apple Pie - Caramel Apple Pie

Cheesecake with ... mustard, topped with raspberry and basil frużelin

Passion cake, i.e. Pavlova meringue - Pavlova with whipped cream, blackberries and passion fruit

Orange cupcakes with cream cheese and chocolate

Kate 2019-04-06 16:08:59
Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!
Response
Ala 2019-09-07 23:09:43
Bez problemu kupisz w media expert !
Response
Ala 2020-01-22 18:45:24
Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?
Response
TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14
Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?
Response
Kamila 2020-08-29 16:16:15
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Response
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09
Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂
Response
Yasmine 2020-07-19 01:12:35
Witam serdecznie
Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.
Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?
Dziękuję bardzo za odp.
2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.
PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?
Pozdrawiam serdecznie
Response
TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10
Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.
Response
Kamila 2020-08-29 16:17:47
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Response
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39
Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂
Response
Anda 2021-05-18 21:38:51
Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)
Response
TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00
Dobry pomysł!
Response
Anda 2021-06-18 09:42:36
ciasto udało się znakomicie :)
Response
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48
To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂
Response
add comment
Your email address will not be published.