Easy and quick pie with fruit baked in a pan

PRODIŻ - it would seem that this is a relic of the past. It turns out that you can still find several dozen-year-old examples in many kitchens, and in regular use.

In today's cookbooks it is difficult to find information about pan. After an intensive search, we found a mention in the 1997 "Polish Cuisine" of the Polish Economic Publishing House. In the section "Heat Treatment Utensils" it says:

"Every farm should have an electric cooker. There you can bake dough, meat and prepare various casseroles. there are shops of different sizes. "

obraz3

INGREDIENTS

  • 4 large eggs
  • ¾ cup sugar
  • ½ cup oil
  • 1½ cup plain flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • ½ vanilla sugar packets
  • 500 g raspberries, blackberries, strawberries and / or rhubarb
  • 1 tablespoon of cane sugar
  • powdered sugar for sprinkling the cake
obraz1
obraz2

EXECUTE

  1. Beat the eggs or mix them with sugar and vanilla sugar until white, then add the oil, flour, sieved with baking powder.
  2. Clean the fruit, cut the rhubarb into smaller pieces, sprinkle with cane sugar.
  3. Butter the pan and sprinkle with breadcrumbs. Pour the dough into a pan and put the fruit on it.
  4. Bake for about 40 minutes, until the so-called dry stick
  5. The cooled cake is sprinkled with powdered sugar.
obraz4
obraz6

Save

Save < / span> Many thanks to Grażynka for making the cooker available.

Save < / span>

also check

Cheesecake with ... mustard, topped with raspberry and basil frużelin

sernik-z-musztarda-polany-fruzelina-malinowo-bazyliowa

Passion cake, i.e. Pavlova meringue - Pavlova with whipped cream, blackberries and passion fruit

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Pears boiled in red wine with spices

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Crispy tartlets with almond cream and gooseberry

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Comments

Kate 2019-04-06 16:08:59

Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!

Response

Ala 2019-09-07 23:09:43

Bez problemu kupisz w media expert !

Response

Ala 2020-01-22 18:45:24

Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?

Response

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14

Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?

Response

Kamila 2020-08-29 16:16:15

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Response

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09

Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂

Response

Yasmine 2020-07-19 01:12:35

Witam serdecznie

Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.

Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?


Dziękuję bardzo za odp.

2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.


PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?

Pozdrawiam serdecznie

Response

TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10

Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.

Response

Kamila 2020-08-29 16:17:47

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Response

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39

Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂

Response

Anda 2021-05-18 21:38:51

Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)

Response

TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00

Dobry pomysł!

Response

Anda 2021-06-18 09:42:36

ciasto udało się znakomicie :)

Response

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48

To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂

Response

add comment

Your email address will not be published.