Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA

Łatwe i szybkie ciasto z owocami pieczone w prodiżu. Ciasto z owocami na oleju z prodiża

PRODIŻ - wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu.

W dzisiejszych książkach kucharskich trudno o informacje na temat prodiża. Po intensywnym poszukiwaniu trafiłyśmy na wzmiankę w "Kuchni Polskiej" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r. W rozdziale "Naczynia do obróbki cieplnej" jest napisane:

"W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości."

obraz3

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 500 g malin, jeżyn, truskawek lub/i rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania ciasta
obraz1
obraz2

WYKONANIE

  1. Jajka ubijamy lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Owoce oczyszczamy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym.
  3. Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do prodiża i wykładamy na nie owoce.
  4. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
  5. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
obraz4
obraz6

Zapisz

ZapiszSerdeczne podziękowania dla Grażynki za udostępnienie prodiża.

Zapisz

Zobacz również

Leśny mech, runo leśne - szpinakowe ciasto z owocami

lesny-mech-runo-lesne-z-owocami-lesnymi-z-kremem-z-ricotty-i-smietanki

Kulki ryżowo kokosowe z owocami i karmelizowanymi orzechami nerkowca

kulki-ryzowo-kokosowe-z-owocami-i-karmelizowanymi-orzechami-nerkowca

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-imbirem

Leśny mech w słoiku

zielony-mech-w-sloiku

Komentarze

Kate 2019-04-06 16:08:59

Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!

Odpowiedz

Ala 2019-09-07 23:09:43

Bez problemu kupisz w media expert !

Odpowiedz

Ala 2020-01-22 18:45:24

Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14

Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:16:15

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09

Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂

Odpowiedz

Yasmine 2020-07-19 01:12:35

Witam serdecznie

Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.

Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?


Dziękuję bardzo za odp.

2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.


PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10

Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:17:47

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39

Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂

Odpowiedz

Anda 2021-05-18 21:38:51

Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00

Dobry pomysł!

Odpowiedz

Anda 2021-06-18 09:42:36

ciasto udało się znakomicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48

To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂

Odpowiedz

Kasia 2023-04-17 14:01:38

Mogę prosić o przepis na chleb, też mam taki który grzeje od góry. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-18 11:19:04

Niestety nie piekłam chleba w prodiżu. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Rafał 2023-11-01 20:09:34

Witaj, mam zamiar zakupić taki prodiż, czy mogłabyś podać przepis na Twój chleb z prodiża ? oraz inne wypieki które już wypróbowałaś do tej pory co wychodzi najlepiej .Będę bardzo wdzięczny pozdrawiam 😃

Odpowiedz

Iza 2023-04-22 13:58:27

Witam.Ja mam takie pytanie czy w prodiżu można piec w foremce ? Do tej pory piekłam chleb czy ciasto bezpośrednio w nim ale zastanawiam się czy np w takiej keksówce by było ok

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-24 11:00:42

Nie wiem, nie próbowałam...

Odpowiedz

Jola 2024-07-05 08:56:43

Ja mam prodiż od zawsze na działce.. wszystko co do pieczenia tylko w nim.. zapiekanki , mięsa, ciasta..obiady jednogarnkowe… itd.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-07-05 12:57:46

To bardzo praktyczne urządzenie 🙂

Odpowiedz

Halina 2024-08-14 17:28:04

Czy w prodiżu grzanie góra i dół ,ciasto z owocami i olejem ,też iec 40minut

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.