Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Łatwe i szybkie ciasto z owocami pieczone w prodiżu. Ciasto z owocami na oleju z prodiża

PRODIŻ - wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu.

W dzisiejszych książkach kucharskich trudno o informacje na temat prodiża. Po intensywnym poszukiwaniu trafiłam na wzmiankę w "Kuchni Polskiej" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r.  W rozdziale "Naczynia do obróbki cieplnej" jest napisane:

"W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości."

Jak zrobić ciasto z owocami w prodiżu?

Ciasto z owocami na oleju pieczone w prodiżu to prosty i szybki sposób na domowy wypiek. Prodiż, choć dziś mniej popularny, wciąż doskonale sprawdza się w kuchni, umożliwiając przygotowanie nie tylko ciast, ale także zapiekanek i mięs. Jeśli masz w domu ten klasyczny sprzęt, wykorzystaj go do stworzenia pysznego deseru z sezonowymi owocami.

Czy prodiż nadal warto mieć w kuchni?

Choć prodiż może wydawać się reliktem przeszłości, wciąż ma swoich zwolenników. Jest prosty w obsłudze, niezawodny i świetnie radzi sobie z równomiernym pieczeniem. W dzisiejszych czasach, gdy wiele przepisów dostosowanych jest do nowoczesnych piekarników, warto przypomnieć sobie, jak użytecznym narzędziem może być prodiż, szczególnie przy pieczeniu takich ciast, jak to.

obraz3
obraz1

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Jajka ubij lub zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Owoce oczyść, rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, posyp cukrem trzcinowym.
  3. Prodiż Wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  4. Ciasto przelej do prodiża i wyłóż na nie owoce.
  5. Piecz około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka
  6. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
obraz4
obraz6

Zapis

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Pieczenie w prodiżu to nie tylko gotowanie – to mała podróż w czasie, która łączy tradycję z nowoczesnymi inspiracjami kulinarnymi.
  • Serdeczne podziękowania dla Grażynki za udostępnienie prodiża.
  • Pieczenie w prodiżu przywołuje wspomnienia z czasów, gdy taki sprzęt był nieodłącznym elementem każdej kuchni. Babcie i mamy piekły w nim swoje pierwsze ciasta, które często towarzyszyły rodzinnej kawie czy herbatce.
  • Prodiż a piekarnik. Jeśli nie masz prodiża, ciasto z powodzeniem możesz upiec w piekarniku. Wystarczy forma o średnicy około 22-24 cm. Temperaturę ustaw na 180°C i piecz przez około 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem.
  • Maliny, jeżyny, truskawki czy rabarbar to świetny wybór, ale możesz eksperymentować z innymi sezonowymi owocami. Śliwki, jabłka czy nawet gruszki doskonale wzbogacą smak.
  • Chcesz wzbogacić smak? Dodaj odrobinę otartej skórki z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu ciasto będzie bardziej orzeźwiające.
  • Zimą sięgnij po mrożone owoce. Przed dodaniem do ciasta rozmroź je i odsącz nadmiar wody, aby nie rozwodniły wypieku.

Zapi

Zapisz

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Leśny mech, runo leśne - szpinakowe ciasto z owocami

lesny-mech-runo-lesne-z-owocami-lesnymi-z-kremem-z-ricotty-i-smietanki

Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem

ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich

omlet-biszkoptowy-z-jaj-od-kur-wiejskich

Komentarze

Kate 2019-04-06 16:08:59

Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!

Odpowiedz

Ala 2019-09-07 23:09:43

Bez problemu kupisz w media expert !

Odpowiedz

Ala 2020-01-22 18:45:24

Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14

Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:16:15

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09

Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂

Odpowiedz

Yasmine 2020-07-19 01:12:35

Witam serdecznie

Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.

Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?


Dziękuję bardzo za odp.

2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.


PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10

Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.

Odpowiedz

Kamila 2020-08-29 16:17:47

Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39

Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂

Odpowiedz

Anda 2021-05-18 21:38:51

Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00

Dobry pomysł!

Odpowiedz

Anda 2021-06-18 09:42:36

ciasto udało się znakomicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48

To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂

Odpowiedz

Kasia 2023-04-17 14:01:38

Mogę prosić o przepis na chleb, też mam taki który grzeje od góry. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-18 11:19:04

Niestety nie piekłam chleba w prodiżu. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Rafał 2023-11-01 20:09:34

Witaj, mam zamiar zakupić taki prodiż, czy mogłabyś podać przepis na Twój chleb z prodiża ? oraz inne wypieki które już wypróbowałaś do tej pory co wychodzi najlepiej .Będę bardzo wdzięczny pozdrawiam 😃

Odpowiedz

Iza 2023-04-22 13:58:27

Witam.Ja mam takie pytanie czy w prodiżu można piec w foremce ? Do tej pory piekłam chleb czy ciasto bezpośrednio w nim ale zastanawiam się czy np w takiej keksówce by było ok

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-24 11:00:42

Nie wiem, nie próbowałam...

Odpowiedz

Jola 2024-07-05 08:56:43

Ja mam prodiż od zawsze na działce.. wszystko co do pieczenia tylko w nim.. zapiekanki , mięsa, ciasta..obiady jednogarnkowe… itd.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-07-05 12:57:46

To bardzo praktyczne urządzenie 🙂

Odpowiedz

Halina 2024-08-14 17:28:04

Czy w prodiżu grzanie góra i dół ,ciasto z owocami i olejem ,też iec 40minut

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.