Łatwe i szybkie ciasto z owocami pieczone w prodiżu. Ciasto z owocami na oleju z prodiża
PRODIŻ - wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu.
W dzisiejszych książkach kucharskich trudno o informacje na temat prodiża. Po intensywnym poszukiwaniu trafiłam na wzmiankę w "Kuchni Polskiej" Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego z 1997r. W rozdziale "Naczynia do obróbki cieplnej" jest napisane:
"W każdym gospodarstwie powinien być prodiż elektryczny. Można w nim piec ciasto, mięso i przygotowywać różne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości."
Jak zrobić ciasto z owocami w prodiżu?
Ciasto z owocami na oleju pieczone w prodiżu to prosty i szybki sposób na domowy wypiek. Prodiż, choć dziś mniej popularny, wciąż doskonale sprawdza się w kuchni, umożliwiając przygotowanie nie tylko ciast, ale także zapiekanek i mięs. Jeśli masz w domu ten klasyczny sprzęt, wykorzystaj go do stworzenia pysznego deseru z sezonowymi owocami.
Czy prodiż nadal warto mieć w kuchni?
Choć prodiż może wydawać się reliktem przeszłości, wciąż ma swoich zwolenników. Jest prosty w obsłudze, niezawodny i świetnie radzi sobie z równomiernym pieczeniem. W dzisiejszych czasach, gdy wiele przepisów dostosowanych jest do nowoczesnych piekarników, warto przypomnieć sobie, jak użytecznym narzędziem może być prodiż, szczególnie przy pieczeniu takich ciast, jak to.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Jajka ubij lub zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Owoce oczyść, rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, posyp cukrem trzcinowym.
- Prodiż Wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Ciasto przelej do prodiża i wyłóż na nie owoce.
- Piecz około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Pieczenie w prodiżu to nie tylko gotowanie – to mała podróż w czasie, która łączy tradycję z nowoczesnymi inspiracjami kulinarnymi.
- Serdeczne podziękowania dla Grażynki za udostępnienie prodiża.
- Pieczenie w prodiżu przywołuje wspomnienia z czasów, gdy taki sprzęt był nieodłącznym elementem każdej kuchni. Babcie i mamy piekły w nim swoje pierwsze ciasta, które często towarzyszyły rodzinnej kawie czy herbatce.
- Prodiż a piekarnik. Jeśli nie masz prodiża, ciasto z powodzeniem możesz upiec w piekarniku. Wystarczy forma o średnicy około 22-24 cm. Temperaturę ustaw na 180°C i piecz przez około 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem.
- Maliny, jeżyny, truskawki czy rabarbar to świetny wybór, ale możesz eksperymentować z innymi sezonowymi owocami. Śliwki, jabłka czy nawet gruszki doskonale wzbogacą smak.
- Chcesz wzbogacić smak? Dodaj odrobinę otartej skórki z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu ciasto będzie bardziej orzeźwiające.
- Zimą sięgnij po mrożone owoce. Przed dodaniem do ciasta rozmroź je i odsącz nadmiar wody, aby nie rozwodniły wypieku.
Kate 2019-04-06 16:08:59
Prodiże elektryczne są stale w sprzedaży;z grzaniem tylko od góry-lub ,trochę droższe-z grzaniem i od góry oi od dołu.W prodiżu można upiec wszystko!Mięsa i drób-mają delikatny smak i nie są wysuszone.Ciasta nie wymagają nadpiernego zachodu przed pieczeniem.Razem z domem rodzionnym,ghdzie prodiż elektryczny z grzaniem tylko od góry-pamiętam z dzieciństwa-mam już w życiu 4-ty prodiż!Firma Prumel stale je produkuje i ceny są przystępne!Polecam!
Odpowiedz
Ala 2019-09-07 23:09:43
Bez problemu kupisz w media expert !
Odpowiedz
Ala 2020-01-22 18:45:24
Witam,
do ciasta chciałabym użyć mrożonych truskawek...jak długo wówczas powinnam piec ciasto?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:14
Nie piekłam z mrożonymi truskawkami, więc trudno mi ocenić, jak długo piec takie ciasto?
Odpowiedz
Kamila 2020-08-29 16:16:15
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki góra-dół, czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:14:09
Ten prodiż grzeje tylko “góra” 🙂
Odpowiedz
Yasmine 2020-07-19 01:12:35
Witam serdecznie
Czeka mnie kuchnia - niestety indukcyjna płyta bez piekarnika.
Dlatego chciałam spytac:
1)CZY PRODIŻ BEDZIE UNIWERSALNYM ROZWIAZANIEM DO PIECZENIA WSZYSTKIEGO:
-ciasta
-tarty
-miesa wszelkie (w tym faszerowany kurczak)?
- duszone ryby?
Dziękuję bardzo za odp.
2) Czy PRODIZE z MediaExpert są warte zakupu?
Nigdy nie kupowałam PRODIŻU i nie wiem jaki najlepszy (i najoszczędniejszy w użytkowaniu) przy płycie indukcyjnej - bez piekarnika.
PS.Co do przepisu- fajnie,że ciasto z owocami szybkie i niedrogie 🤗
3)CZY MOZNA ODPUSCIC CUKIER TRZCINOWY?
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-21 22:02:10
Z tego prodiżu korzystałam gościnnie, podczas letniego wyjazdu. Bardzo bym chciała pomóc, ale nie mam doświadczenia z tym urządzeniem. Cukier biały można z powodzeniem zastąpić trzcinowym.
Odpowiedz
Kamila 2020-08-29 16:17:47
Witam, mam pytanie dotyczące ciasta, piec na 2 grzałki czy tylko góra ?
Pozdrawiam
Kamila
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 15:13:39
Ten prodiż grzeje tylko "góra" 🙂
Odpowiedz
Anda 2021-05-18 21:38:51
Ja w prodiżu Prumel (rok produkcji 1982, grzanie tylko od góry) piekę chleb i wychodzi super. Nie zamieniłabym go na żaden cud piekarnik :) Wypróbuję przepis na ciasto. Spróbuję upiec na papierze do pieczenia (tak piekę chleb) :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-18 23:28:00
Dobry pomysł!
Odpowiedz
Anda 2021-06-18 09:42:36
ciasto udało się znakomicie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:48
To wspaniale, bo to pyszne ciacho 🙂
Odpowiedz
Kasia 2023-04-17 14:01:38
Mogę prosić o przepis na chleb, też mam taki który grzeje od góry. Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-18 11:19:04
Niestety nie piekłam chleba w prodiżu. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Rafał 2023-11-01 20:09:34
Witaj, mam zamiar zakupić taki prodiż, czy mogłabyś podać przepis na Twój chleb z prodiża ? oraz inne wypieki które już wypróbowałaś do tej pory co wychodzi najlepiej .Będę bardzo wdzięczny pozdrawiam 😃
Odpowiedz
Iza 2023-04-22 13:58:27
Witam.Ja mam takie pytanie czy w prodiżu można piec w foremce ? Do tej pory piekłam chleb czy ciasto bezpośrednio w nim ale zastanawiam się czy np w takiej keksówce by było ok
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-24 11:00:42
Nie wiem, nie próbowałam...
Odpowiedz
Jola 2024-07-05 08:56:43
Ja mam prodiż od zawsze na działce.. wszystko co do pieczenia tylko w nim.. zapiekanki , mięsa, ciasta..obiady jednogarnkowe… itd.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-07-05 12:57:46
To bardzo praktyczne urządzenie 🙂
Odpowiedz
Halina 2024-08-14 17:28:04
Czy w prodiżu grzanie góra i dół ,ciasto z owocami i olejem ,też iec 40minut
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.