Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich. Omlet na szybkie i pyszne śniadanie lub deser
Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas naszej ostatniej podróży po Bieszczadach, natknęliśmy się na gospodarstwo pani Krysi, u której właśnie harcują na podwórku szczęśliwe kury i koguty.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukru waniliowego.
- Do białek dodajemy żółtka i mąkę po jednej łyżce (najlepiej przesiać przez sitko).
- Łączymy delikatnie wszystkie składniki.
- Nagrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną masła i wlewamy masę.
- Smażymy omlet na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
PORADY i WSKAZÓWKI
- Jaja z wolnego wybiegu i zaufanego źródła są najlepsze!
- Przejeżdżając przez różne miejscowości rozglądajcie się za grzebiącymi w ziemi kurkami. Warto się zatrzymać i zapytać i do domu wrócić z koszem pełnym najlepszych jaj.
Grażyna 2016-11-17 18:53:48
Fakt. Jajka pani Krysi są najlepsze.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2016-11-18 00:45:22
Jaja są przepyszne!!! Pozdrowienia dla Pani Krysi. Przy następnej wizycie, Jej kurki i koguty będą miały dużo pracy 🙂 bo my mamy wieeeelkie zamówienia 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.