Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Cassis Scones - kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Scones, szybkie kruche bułeczki, a może ciasteczka? Idealne na śniadanie do kawy lub herbaty. Cassis Scones - kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki.
Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek.

Bułeczki scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku.
Do cassis scones dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem.


SKŁADNIKI na 9 sztuk bułeczek

>WYKONANIE
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami kruszymy na tzw. mokry piasek. Możemy sobie ułatwić pracę i wykonać tę czynność w malakserze.
  2. Dodajemy cukier, jaja i część mleka. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności dodajemy pozostałe mleko. Następnie dodajemy zamrożone porzeczki i delikatnie wyrabiamy, tak aby owoce połączyły się z masą. Z ciasta mokrymi dłońmi formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C.  Bułeczki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15 - 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Bułeczki scones w innych wersjach:

  1. Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones
  2. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem
  3. Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną

Smacznego!

Zobacz również

Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką

drozdzowe-plecione-buleczki-z-czekoladowa-kruszonka

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką

odrywane-buleczki-z-serem-miodem-i-czarnuszka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.