Scones, szybkie kruche bułeczki, a może ciasteczka? Idealne na śniadanie do kawy lub herbaty.
Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki.
Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/cassis-scones-595x856.jpg)
Bułeczki scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku.
Do cassis scones dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem.
SKŁADNIKI na 9 sztuk bułeczek
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę
- 100 g czarna porzeczka (mrożona)
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 15 g cukru
- Dodatkowo - 1 żółtko, 1 łyżka cukru
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami kruszymy na tzw. mokry piasek. Możemy sobie ułatwić pracę i wykonać tę czynność w malakserze.
- Dodajemy cukier, jaja i część mleka. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności dodajemy pozostałe mleko. Następnie dodajemy zamrożone porzeczki i delikatnie wyrabiamy, tak aby owoce połączyły się z masą. Z ciasta mokrymi dłońmi formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15 - 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Bułeczki scones w innych wersjach:
- Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones
- Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem
- Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną
Smacznego!
Tagi
śniadaniepieczywoporzeczkaciasto z owocamido kawyczarne porzeczkisconesciastkaśniadanie na słodkosezon na porzeczkiZobacz również
Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami
![szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-i-z-rodzynkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-.jpg)
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem
![bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/bostock-z-chalki-595x858.jpg)
Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii
![szybkie-latwe-i-smaczne-buleczki-jogurtowe-scones-z-nuta-wanilii](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/scones-jogurtowo-waniliowe-595x858.jpg)
Deser mango - czarna porzeczka - jogurt - jagła
![deser-mango-czarna-porzeczka-jogurt-jagla](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/deser-jogurt-mango-jaglana-czarna-porzeczka-595x866.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.