Cassis Scones - kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami

Scones, szybkie kruche bułeczki, a może ciasteczka? Idealne na śniadanie do kawy lub herbaty.

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki.
Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek.


Bułeczki scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku.
Do cassis scones dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem.

SKŁADNIKI na 9 sztuk bułeczek

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę
  • 100 g czarna porzeczka (mrożona)
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 15 g cukru
  • Dodatkowo - 1 żółtko, 1 łyżka cukru
>WYKONANIE
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami kruszymy na tzw. mokry piasek. Możemy sobie ułatwić pracę i wykonać tę czynność w malakserze.
  2. Dodajemy cukier, jaja i część mleka. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności dodajemy pozostałe mleko. Następnie dodajemy zamrożone porzeczki i delikatnie wyrabiamy, tak aby owoce połączyły się z masą. Z ciasta mokrymi dłońmi formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15 - 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Bułeczki scones w innych wersjach:

  1. Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones
  2. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem
  3. Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną

Smacznego!

Zobacz również

Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii

szybkie-latwe-i-smaczne-buleczki-jogurtowe-scones-z-nuta-wanilii

Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem

orkiszowe-buleczki-scones-z-rabarbarem-i-rabarbarowym-lukrem

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.