Kruche bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem
Popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to pieczywo wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie.

Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować. Rabarbar w ogródku, mąkę miałam akurat orkiszową tortową, a zamiast śmietany dodałam pół na pół, śmietanę 30% i jogurt grecki... jakoś trzeba sobie radzić.
Składniki
LUKIER
200 g rabarbaru
200 ml wody
100 g cukru pudru
SCONES
350 g mąki tortowej orkiszowej
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
130 g masła
1 jajo
130 g śmietany lub gęstego jogurtu
200 g rabarbaru
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie
LUKIER
Lukier przygotowujemy w dwóch etapach. Najpierw kroimy rabarbar ze skórką na małe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia i możemy zacząć przygotowanie scones. Kiedy bułki będą już upieczone i przestygną przecedzamy przez sitko sok z rabarbaru. Dodajemy 2 - 3 łyżki rabarbarowego soku do cukru pudru, mieszamy i polewamy bułki.
SCONES
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy na kawałki i mieszamy z mąką. Możemy masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy.
Jaja lekko ubijamy ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi). Kawałki rabarbaru wrabiamy w ciasto. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut na złoty kolor.
Kiedy przestygną polewamy rabarbarowym lukrem.
Smacznego!
* Przepis zaczerpnięty ( i lekko zmodyfikowany) z książki "Aromen Feuerwerk" Kathariny Küllmer.
Tagi
śniadanierabarbarśniadanie do pracyprzepis na szybkie śniadaniekruche ciastokolorowe śniadaniesconeskruchena śniadaniebułeczkiskórka cytrynowaróżowy lukierróżZobacz również
Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

Nocna owsianka na soku jabłkowym z rabarbarem

Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą

Konesso 2019-05-16 15:21:40
Rabarbarowy lukier brzmi naprawdę świetnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-17 11:03:04
... i smakuje, i wygląda 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.