Kruche bułeczki z żurawiną i żurawinowym lukrem. Łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu słodkie bułki. Angielskie Cranberry Scones na śniadanie lub deser.
Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny.
W przepisie na cranberry scones żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania.
![Kruche bułeczki żurawinowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/Scones-żurawina.jpg)
SKŁADNIKI na 8 bułek
SCONES
- 250 g mąki tortowej orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- 150 g serka mascarpone
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 20 g miodu
- 1 jajko - żółtko i białko osobno
LUKIER ŻURAWINOWY
- 100 g cukru pudru
- 5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej
- 2 - 3 łyżki wody
WYKONANIE
SCONES
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Do mąki dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką.
- Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone.
- Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą.
- Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy.
- Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
- Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę) i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 15 - 20 minut na złoty kolor.
- Kiedy lekko przestygną polewamy żurawinowym lukrem.
LUKIER ŻURAWINOWY
- Cukier puder mieszamy ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną.
- Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki.
Zobacz również
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem
![orkiszowe-buleczki-scones-z-rabarbarem-i-rabarbarowym-lukrem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/rabarbar-scones.jpg)
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana
![rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/rusykalne-bulki-piekarnia-amber.jpg)
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo
![ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/ciabatta-rustykalna.jpg)
Pampuszki Mamuszki - ukraińskie bułki czosnkowe
![pampuszki-mamuszki-ukrainskie-bulki-czosnkowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/pampuszki-mamuszki-1.jpg)
Magdalena 2019-12-16 20:31:52
coś pysznego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-17 10:46:34
🙂
Odpowiedz
spektrumsmaku.pl 2020-10-15 10:12:05
Wyglądają obłędnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-16 11:47:23
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.