Kruche bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem na śniadanie lub deser
Popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to pieczywo wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie.

SKŁADNIKI
LUKIER
- 200 g rabarbaru ze skórką
- 200 ml wody
- 100 g cukru pudru
SCONES
- 350 g mąki tortowej orkiszowej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 130 g masła
- 1 jajo
- 130 g śmietany lub gęstego jogurtu, np jogurtu greckiego
- 200 g rabarbaru bez skórki
- skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE
LUKIER
- Lukier przygotowujemy w dwóch etapach.
- Najpierw kroimy rabarbar ze skórką na małe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Odstawiamy do przestudzenia i możemy zacząć przygotowanie scones.
- Kiedy bułki będą już upieczone i przestygną przecedzamy przez sitko sok z rabarbaru.
- Dodajemy 2 - 3 łyżki rabarbarowego soku do cukru pudru, mieszamy i polewamy bułki.
SCONES
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
- Masło kroimy na kawałki i mieszamy z mąką.
- Możemy masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach.
- Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy.
- Jaja lekko ubijamy ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie.
- Obrany ze skórki rabarbar kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi).
- Kawałki rabarbaru wrabiamy/wgniatamy w ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
- Kroimy na 8 kawałków i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut na złoty kolor.
- Kiedy przestygną polewamy rabarbarowym lukrem.
Inspiracja z książki "Aromen Feuerwerk" Kathariny Kullmer
Zobacz również
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Konesso 2019-05-16 15:21:40
Rabarbarowy lukier brzmi naprawdę świetnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-17 11:03:04
... i smakuje, i wygląda 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.