Scones to chyba najszybsze i najłatwiejsze w wykonaniu bułeczki. Są to angielskie bułeczki śniadaniowe bez drożdży, więc nie musimy czekać, aż ciasto podwoi objętość. Wystarczy nam około 30 - 40 minut, aby cieszyć się świeżymi i smacznymi bułkami. Mieszamy suche składniki, wcieramy masło, dodajemy jogurt, wyrabiamy i mamy gotowe ciasto. Z ciasta możemy, tak jak ja wycinać kółka, ale możemy również rozwałkowany placek pokroić podobnie jak pizzę i upiec bułeczki trójkąty.
SKŁADNIKI na około 20 bułek
260 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej tortowej i 110 g pszennej typ 500)
40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
100 g masła
300 g jogurtu greckiego
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wkrawamy nożem małe kawałki masła do mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto.
Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 - 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 - 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
Anna 2020-03-20 12:30:02
Wyglądają smacznie. Dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Nie jest to moje ulubione pieczywo...coś pomiędzy bułką a plackiem. Ale może się skuszę dla kulinarnego ćwiczenia.
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-20 12:44:50
Scones nie piekłam już całe lata. Wyglądają apetycznie.
Odpowiedz
Kamila 2020-03-25 12:41:08
Patrząc jak trudno teraz dostać drożdże to przepis idealny :)
Będziemy próbować zrobić :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-26 02:01:13
Bułeczki są bez drożdży, ale ich największą zaletą jest to, że są łatwe i szybkie w wykonaniu 🙂 Szczerze polecam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.