Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii


Scones to chyba najszybsze i najłatwiejsze w wykonaniu bułeczki. Są to angielskie bułeczki śniadaniowe bez drożdży, więc nie musimy czekać, aż ciasto podwoi objętość. Wystarczy nam około 30 - 40 minut, aby cieszyć się świeżymi i smacznymi bułkami. Mieszamy suche składniki, wcieramy masło, dodajemy jogurt, wyrabiamy i mamy gotowe ciasto. Z ciasta możemy, tak jak ja wycinać kółka, ale możemy również rozwałkowany placek pokroić podobnie jak pizzę i upiec bułeczki trójkąty.


SKŁADNIKI na około 20 bułek

260 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej tortowej i 110 g pszennej typ 500)

40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

100 g masła

300 g jogurtu greckiego

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Do miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wkrawamy nożem małe kawałki masła do mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto.

Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 - 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 - 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

Zobacz również

Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem

orkiszowe-buleczki-scones-z-rabarbarem-i-rabarbarowym-lukrem

Cassis Scones - kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami

cassis-scones-kruche-buleczki-z-mrozonymi-czarnymi-porzeczkami

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Komentarze

Anna 2020-03-20 12:30:02

Wyglądają smacznie. Dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Nie jest to moje ulubione pieczywo...coś pomiędzy bułką a plackiem. Ale może się skuszę dla kulinarnego ćwiczenia.

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-20 12:44:50

Scones nie piekłam już całe lata. Wyglądają apetycznie.

Odpowiedz

Kamila 2020-03-25 12:41:08

Patrząc jak trudno teraz dostać drożdże to przepis idealny :)
Będziemy próbować zrobić :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-26 02:01:13

Bułeczki są bez drożdży, ale ich największą zaletą jest to, że są łatwe i szybkie w wykonaniu 🙂 Szczerze polecam!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.