Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Leśny mech, runo leśne - szpinakowe ciasto z owocami

Leśny mech, runo leśne... z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki. Szpinakowe ciasto ricottą i owocami

Leśnym mech, runo leśne , tureckie ciasto ze szpinakiem,  to nic innego, jak zielone ciasto z dodatkiem liści szpinaku. Ile nazw, tyle różnych przepisów, ile gospodyń, tyle wariacji w temacie zielonego ciasta.

Po analizie różnych przepisów, przygotowałam swoją wersję. Do ciasta wykorzystałam świeży szpinak, krem przygotowałam z ricotty i śmietanki, wierzch przyozdobiłam mrożonymi owocami malin, jeżyn i borówki amerykańskiej.

To bardzo uniwersalne ciasto i można je modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. Możemy przygotować krem na tylko bazie śmietanki lub krem budyniowy, jedną warstwę możemy zastąpić galaretką z owocami. Przy wyborze owoców możemy kierować się sezonowością, pasują tu prawie wszystkie owoce.

Po przekrojeniu ciasto możemy dekorować, jak tort. Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Świetnym pomysłem jest też dekonstrukcja ciasta i przygotowanie deserów w słoiku


SKŁADNIKI

Ciasto

Poncz

Krem

Owoce

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. 
  2. W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
  4. Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
  5. Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
  6. Dodajemy otarta skórkę z limonki.
  7. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.  
  8. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C
  10. Tortownicę o średnicy 26 cm  wykładamy papierem do pieczenia. 
  11. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
  12. Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  13. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
  14. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  15. Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową  ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  16. Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
  17. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
  18. Ciasto przechowujemy w  lodówce.

PORADY I OPISY

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Leśny mech w słoiku

zielony-mech-w-sloiku

Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA

ciasto-z-owocami-na-oleju-z-prodiza

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.