Leśny mech, runo leśne... z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki. Szpinakowe ciasto ricottą i owocami

Leśnym mech, runo leśne , tureckie ciasto ze szpinakiem,  to nic innego, jak zielone ciasto z dodatkiem liści szpinaku. Ile nazw, tyle różnych przepisów, ile gospodyń, tyle wariacji w temacie zielonego ciasta.

Po analizie różnych przepisów, przygotowałam swoją wersję. Do ciasta wykorzystałam świeży szpinak, krem przygotowałam z ricotty i śmietanki, wierzch przyozdobiłam mrożonymi owocami malin, jeżyn i borówki amerykańskiej.

To bardzo uniwersalne ciasto i można je modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. Możemy przygotować krem na tylko bazie śmietanki lub krem budyniowy, jedną warstwę możemy zastąpić galaretką z owocami. Przy wyborze owoców możemy kierować się sezonowością, pasują tu prawie wszystkie owoce.

Po przekrojeniu ciasto możemy dekorować, jak tort. Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Świetnym pomysłem jest też dekonstrukcja ciasta i przygotowanie deserów w słoiku


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 4 jaja
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki

Poncz

  • 150 ml gorącej wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)

Krem

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 500 g ricotty
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki

Owoce

  • Owoce leśne - ilość według uznania, tyle ile lubimy -
  • maliny, jeżyny, borówki (mrożone lub świeże)

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. 
  2. W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
  4. Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
  5. Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
  6. Dodajemy otarta skórkę z limonki.
  7. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.  
  8. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. 
  10. Tortownicę o średnicy 26 cm  wykładamy papierem do pieczenia. 
  11. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
  12. Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  13. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
  14. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  15. Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową  ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  16. Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
  17. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
  18. Ciasto przechowujemy w  lodówce.

PORADY I OPISY

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Cynamonki z borówkami. Drożdżowe bułeczki z cynamonem i owocami

cynamonki-z-borowkami-drozdzowe-buleczki-z-cynamonem-i-owocami

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.