Leśny mech w słoiku. Zielone ciasto szpinakowe w słoiku lub szklance. Kolorowy i efektowny deser

Leśny mech w słoiku, czyli zielone szpinakowe ciasto z kremem, ponczem i ulubionymi owocami - pomysł na szybki i efektowny deser. Po przygotowaniu szpinakowego ciasta Leśny mech w formie tortu zostaje często trochę pokruszonego ciasta.

Jak najlepiej wykorzystać pozostałości zielonego szpinakowego ciasta Leśny mech?

Dobrym i efektownym pomysłem są desery w słoikach. Dorabiamy wtedy więcej kremu i ponczu. Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy w słoikach lub szklankach, nasączamy ponczem, przykrywamy kremem. Dodajemy ulubione owoce i gotowe!

To pomysł nie tylko na wykorzystanie pozostałej kruszonki. Możemy tak przerobić całe ciasto. Wówczas zapewne trzeba będzie przygotować więcej kremu i owoców.

Taką adaptacją popularnego szpinakowego ciasta możecie naprawdę zaskoczyć gości.


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 4 jaja
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki

Poncz

  • 150 ml gorącej wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)

Krem

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 500 g ricotty
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki

Owoce

  • Owoce leśne - ilość według uznania, tyle ile lubimy -
  • maliny, jeżyny, borówki - mrożone lub świeże

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  2. W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
  4. Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
  5. Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
  6. Dodajemy otarta skórkę z limonki.
  7. Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.
  8. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  10. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
  12. Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  13. Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
  14. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  15. Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  16. Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
  17. Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
  18. Ciasto przechowujemy w  lodówce.

Jak stworzyć efektowne desery w słoikach z wykorzystaniem kruszonego szpinakowego ciasta, kremu i owoców?

  1. Dorabiamy odpowiednio więcej kremu i ponczu.
  2. Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy warstwami w słoikach lub szklankach.
  3. Każdą szpinakową warstwę nasączamy nasączamy ponczem i przykrywamy kremem.
  4. Dodajemy ulubione owoce, świeże lub mrożone.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jednym z pomysłów na wykorzystanie ciasta jest również Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem
  • Ciasto możemy też pokruszyć, wrzucić je do słoika, zakręcić i przez kilka dni dosypywać do porannej owsianki.
  • Czy macie pomysły, jak wykorzystać pozostałości szpinakowego ciasta Leśny mech? Chętnie poznam Wasze pomysły na kreatywne wykorzystanie resztek zielonego ciasta!

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem

ricotta-z-biala-czekolada-z-figami-i-anyzowym-syropem

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy

eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy

Komentarze

Zuza 2017-10-01 14:45:02

coś idealnego dla takiego elfiaka jak ja :) obłęd :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-07 01:08:35

😂😂😂 Pozdrawiamy Elfiaka 💚💚💚

Odpowiedz

greengoodies 2017-10-01 19:49:15

świetny pomysł! mnie też zawsze zostaje ten mech, teraz już wiem co nim zrobić :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-03 18:05:51

A myślałyśmy, że tylko my kroimy to ciasto jakoś nie tak... Potrzeba matką wynalazków! Mamy jeszcze jeden pomysł na te okruszki, ale o tym za parę dni - pozdrawiamy serdecznie

Odpowiedz

marcin 2017-10-02 16:24:25

Absolutnie wystrzalowe

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-03 18:02:31

Dziękujemy 🙂 Możemy zamiast owoców leśnych dodać owoce granatu, wtedy będzie wystrzałowo 😉 Pozdrawiamy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.