Leśny mech w słoiku. Zielone ciasto szpinakowe w słoiku lub szklance. Kolorowy i efektowny deser
Leśny mech w słoiku, czyli zielone szpinakowe ciasto z kremem, ponczem i ulubionymi owocami - pomysł na szybki i efektowny deser. Po przygotowaniu szpinakowego ciasta Leśny mech w formie tortu zostaje często trochę pokruszonego ciasta.
Jak najlepiej wykorzystać pozostałości zielonego szpinakowego ciasta Leśny mech?
Dobrym i efektownym pomysłem są desery w słoikach. Dorabiamy wtedy więcej kremu i ponczu. Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy w słoikach lub szklankach, nasączamy ponczem, przykrywamy kremem. Dodajemy ulubione owoce i gotowe!
To pomysł nie tylko na wykorzystanie pozostałej kruszonki. Możemy tak przerobić całe ciasto. Wówczas zapewne trzeba będzie przygotować więcej kremu i owoców.
Taką adaptacją popularnego szpinakowego ciasta możecie naprawdę zaskoczyć gości.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 250 g świeżych liści szpinaku
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z 1/2 limonki
Poncz
- 150 ml gorącej wody
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)
Krem
- 400 ml śmietanki 30%
- 500 g ricotty
- 150 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
Owoce
- Owoce leśne - ilość według uznania, tyle ile lubimy -
- maliny, jeżyny, borówki - mrożone lub świeże
WYKONANIE
- Przygotowujemy krem. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą z ricotty i odstawiamy do lodówki.
- Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
- Świeże liście szpinaku, bez łodyżek miksujemy z sokiem z 1/2 limonki na mus.
- Dodajemy otarta skórkę z limonki.
- Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, dodajemy zmiksowany szpinak.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
- Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę" , którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji.
- Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Pierwszy blat wykładamy na talerz lub paterę, nasączamy połową ponczu, następnie smarujemy połową kremu z ricotty i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Całość znowu nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałym kremem z ricotty i obficie posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
- Na koniec dekorujemy leśnymi owocami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Jak stworzyć efektowne desery w słoikach z wykorzystaniem kruszonego szpinakowego ciasta, kremu i owoców?
- Dorabiamy odpowiednio więcej kremu i ponczu.
- Pokruszone, szpinakowe ciasto rozkładamy warstwami w słoikach lub szklankach.
- Każdą szpinakową warstwę nasączamy nasączamy ponczem i przykrywamy kremem.
- Dodajemy ulubione owoce, świeże lub mrożone.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jednym z pomysłów na wykorzystanie ciasta jest również Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem
- Ciasto możemy też pokruszyć, wrzucić je do słoika, zakręcić i przez kilka dni dosypywać do porannej owsianki.
- Czy macie pomysły, jak wykorzystać pozostałości szpinakowego ciasta Leśny mech? Chętnie poznam Wasze pomysły na kreatywne wykorzystanie resztek zielonego ciasta!
Zuza 2017-10-01 14:45:02
coś idealnego dla takiego elfiaka jak ja :) obłęd :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-07 01:08:35
😂😂😂 Pozdrawiamy Elfiaka 💚💚💚
Odpowiedz
greengoodies 2017-10-01 19:49:15
świetny pomysł! mnie też zawsze zostaje ten mech, teraz już wiem co nim zrobić :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-03 18:05:51
A myślałyśmy, że tylko my kroimy to ciasto jakoś nie tak... Potrzeba matką wynalazków! Mamy jeszcze jeden pomysł na te okruszki, ale o tym za parę dni - pozdrawiamy serdecznie
Odpowiedz
marcin 2017-10-02 16:24:25
Absolutnie wystrzalowe
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-03 18:02:31
Dziękujemy 🙂 Możemy zamiast owoców leśnych dodać owoce granatu, wtedy będzie wystrzałowo 😉 Pozdrawiamy
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.