Deser ryżowy z sezonowymi owocami i karmelizowanymi orzechami nerkowca. Kulki ryżowo kokosowe z owocami i karmelizowanymi orzechami
Jak z ryżu przygotować deser? To bardzo proste. Gotujemy kleisty ryż na mleku kokosowy z dodatkiem kokosowego cukru. Kiedy uzyskamy konsystencję puddingu studzimy go i schładzamy w lodówce. Masa ryżowa po schłodzeniu robi się na tyle gęsta, że możemy z niej turlać kulki. Takie słodkie ryżowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i podajemy z owocami, owocowym sosem i karmelizowanymi orzechami.
To bardzo smaczny i zdrowy deser, do którego możemy dodać owoce sezonowe lub mrożone. Zamiast orzechów nerkowca możemy skarmelizować inne, ulubione orzechy lub nawet pestki dyni lub słonecznika.
Polecam do deseru ryż do sushi, jest kleisty i łatwo lepi się z niego kulki. Dobry ryż do sushi, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wiórki kokosowe możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata
SKŁADNIKI
RYŻ
- 250 g ryżu do sushi
- 1 l mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 50 g cukru kokosowego
- 10 g mąka kokosowa
OWOCE
- 500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, porzeczki, truskawki) świeże lub mrożone
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 80 - 100 ml soku pomarańczowego (najlepszy świeżo wyciśnięty)
WIÓRKI I ORZECHY NERKOWCA
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g cukru
- 100 g orzechów nerkowca
WYKONANIE
Ryż płuczemy na sicie obficie pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy wodę cukrem dodajemy mleko kokosowe i ryż, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 - 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jak ryż będzie już w miarę gęsty dodajemy mąkę kokosową, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy bez pokrywki, następnie schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
W międzyczasie oczyszczamy owoce. Sporą garść wybranych owoców ( u mnie jeżyny) miksujemy i jeżeli nie lubimy pestek przecieramy przez sito. Mieszamy z cukrem i sokiem pomarańczowym.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej i rozgrzanej patelni na lekko złoty kolor, przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowca i również odsypujemy do osobnej miseczki. Na patelni rozpuszczamy 50 g cukru, dodajemy prażone orzechy nerkowca, mieszamy i rozkładamy na papier do pieczenia. Jak przestygną możemy grubo posiekać.
Wilgotnymi dłońmi ze schłodzonego puddingu ryżowego formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na talerz wylewamy porcję sosu owocowego, wykładamy kilka ryżowych kulek, dodajemy owoce i dekorujemy karmelizowanymi orzechami. Jest pysznie!
Marzena 2021-09-24 13:20:04
No muszę przyznać, że wygląda imponująco🙂 I zupełnie moje smaki.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.