Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

Aromatyczny owocowy deser - gruszki gotowane w korzennym czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw to bardzo wyjątkowy i elegancki deser.

gruszka w czerwonym winie

To bardzo prosty przepis, który składa się zaledwie z kilku kroków. Jednak, żeby wszystko się udało warto zastosować się do kilku wskazówek.

  • Najważniejsze to wybrać odpowiednie owoce. Gruszki powinny być twarde i jędrne. Jeśli będą zbyt dojrzałe i miękkie po ugotowaniu może zrobić się z nich papka, a tego nie chcemy.
  • Gruszki gotujemy na małym ogniu, wino powinno tylko lekko mrugać.
  • Do gotowania gruszek najlepszy będzie szeroki garnek. Gruszki powinny swobodnie pływać w winie.
  • Gruszki w winie zwykle zanurzone są do połowy, dlatego obracamy delikatnie owoce co kilka minut podczas gotowania. Dzięki temu gruszki równomiernie się ugotują i zabarwią. Możemy wlać więcej wina, ale wtedy to będzie bardzo drogi deser.
  • Gruszki gotowane w czerwonym winie możemy przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowane i przestudzone przechowujemy w lodówce do trzech dni,  w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.  
gruszki czerwone wino deser

Winne gruszki  możemy serwować na zimno lub na ciepło, w winnym sosie lub z innymi dodatkami. Z pozostałego po gotowaniu wina możemy przygotować syrop.  Dodajemy wówczas  łyżkę lub dwie cukru do wina i gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Polane takim syropem gruszki będą smakowały wybornie.

Doskonałym dodatkiem do gotowanych w czerwonym winie gruszek będą również lody, a także ciepły lub zimny sos czekoladowy.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
  2. Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
  3. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
  4. Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
  5. Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
  6. Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
  7. Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Czekoladowe ciasto z winem, winnymi gruszkami i winną glazurą

czekoladowe-ciasto-z-winem-winnymi-gruszkami-i-winna-glazura

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Komentarze

Oliwia 2022-10-11 14:19:36

Nigdy nie słyszałam o takich gruszkach. Jestem ciekawa jak smakują

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:16:36

Są przepyszne, warto spróbować 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.