Aromatyczny owocowy deser - gruszki gotowane w korzennym czerwonym winie
Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw to bardzo wyjątkowy i elegancki deser.
![gruszka w czerwonym winie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/09/5X9A3409-595x892.webp)
To bardzo prosty przepis, który składa się zaledwie z kilku kroków. Jednak, żeby wszystko się udało warto zastosować się do kilku wskazówek.
- Najważniejsze to wybrać odpowiednie owoce. Gruszki powinny być twarde i jędrne. Jeśli będą zbyt dojrzałe i miękkie po ugotowaniu może zrobić się z nich papka, a tego nie chcemy.
- Gruszki gotujemy na małym ogniu, wino powinno tylko lekko mrugać.
- Do gotowania gruszek najlepszy będzie szeroki garnek. Gruszki powinny swobodnie pływać w winie.
- Gruszki w winie zwykle zanurzone są do połowy, dlatego obracamy delikatnie owoce co kilka minut podczas gotowania. Dzięki temu gruszki równomiernie się ugotują i zabarwią. Możemy wlać więcej wina, ale wtedy to będzie bardzo drogi deser.
- Gruszki gotowane w czerwonym winie możemy przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowane i przestudzone przechowujemy w lodówce do trzech dni, w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.
![gruszki czerwone wino deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/09/5X9A3464-595x892.webp)
Winne gruszki możemy serwować na zimno lub na ciepło, w winnym sosie lub z innymi dodatkami. Z pozostałego po gotowaniu wina możemy przygotować syrop. Dodajemy wówczas łyżkę lub dwie cukru do wina i gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Polane takim syropem gruszki będą smakowały wybornie.
Doskonałym dodatkiem do gotowanych w czerwonym winie gruszek będą również lody, a także ciepły lub zimny sos czekoladowy.
SKŁADNIKI
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 twardych gruszek
- 100 g cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- zielony kardamon - 1 strąk
- 5 ziaren pieprzu
- 3 goździki
- opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych
WYKONANIE
- W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
- Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
- Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
- Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
- Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
- Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.
Tagi
deserjeżynycynamonpomarańczepieprzkardamongoździkijagodyanyżgruszkiczerwone winokorzenne przyprawyZobacz również
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem
![nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/orzechówka-595x879.jpg)
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi
![ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1359-960x1440.webp)
Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek
![kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0485-960x1440.webp)
Oliwia 2022-10-11 14:19:36
Nigdy nie słyszałam o takich gruszkach. Jestem ciekawa jak smakują
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-18 11:16:36
Są przepyszne, warto spróbować 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.