Aromatyczna domowa nalewka jagodowa z nutą kardamonu, goździków i pieprzu. Smak leśnych owoców zamknięty w butelce.
Leśne borówki czarne, czyli czarne jagody - małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaśne. Dżemy, konfitury, soki oraz nalewki - to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie tych wspaniałych owoców. Pyszne drożdżowe jagodzianki to prawdziwe cudo! Warto również część jagód zamrozić i cieszyć ich smakiem przez cały rok. Mrożone jagody świetnie pasują do pierogów, słodkich wypieków i koktajli.
Znacie to urządzenie? To „maszynka” do zbierania jagód, zwana również grzebieniem. Jednak zbieranie jagód ręcznie jest bardziej poprawne ekologicznie i społecznie. Owoce czarnych jagód powinno się zbierać ręcznie, by nie uszkadzać roślin. Zbieraczka ze zdjęcia jest bardzo stara. Kupiłam ją kiedyś na pchlim targu w Austrii jako dekorację. Według austriackich przepisów można korzystać z takich urządzeń, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Należy taki grzebień używać tylko powierzchownie i delikatnie, by nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Warto zostawić coś dla innych zbieraczy i zwierząt.
W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki w smaku wyszły wyśmienite, ale nalewka z przyprawami zdecydowanie wygrała.
SKŁADNIKI
- 500 g czarnych leśnych jagód
- 200 g cukru trzcinowego lub białego
- sok z 1 cytryny
- ziarenka z 1 - 2 strączków kardamonu lub spora szczypta kardamonu mielonego
- 2 goździki
- 3 ziarna pieprzu
- 1 migdał
- 500 ml alkoholu nalewkowego 70%
WYKONANIE
- Oczyszczone jagody zasypujemy cukrem w dużym słoju lub gąsiorku i i odstawiamy na 1 dzień.
- Ziarenka kardamonu, goździki i pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy migdał i również rozdrabniamy go tłuczkiem moździerza.
- Na drugi dzień do jagód z cukrem dodajemy mieszankę przypraw, sok z cytryny i alkohol.
- Mieszamy, zamykamy słój i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 - 3 miesiące.
- Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem.
- Po 2 - 3 miesiącach zlewamy z owoców płyn, najlepiej przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.
Elżbieta 2023-08-24 17:06:57
Czy można użyć owoce mrożone?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-25 10:50:28
Robię nalewki z mrożonych owoców, takich jak tarnina, żurawina czy aronia. Z mrożonych jagód nie robiłam, ale warto spróbować 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.