Aromatyczna domowa nalewka jagodowa z nutą kardamonu, goździków i pieprzu. Smak leśnych owoców zamknięty w butelce.
Leśne borówki czarne, czyli czarne jagody - małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaśne. Dżemy, konfitury, soki oraz nalewki - to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie tych wspaniałych owoców. Pyszne drożdżowe jagodzianki to prawdziwe cudo! Warto również część jagód zamrozić i cieszyć ich smakiem przez cały rok. Mrożone jagody świetnie pasują do pierogów, słodkich wypieków i koktajli.
![Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/5X9A8324-960x1440.webp)
Znacie to urządzenie? To „maszynka” do zbierania jagód, zwana również grzebieniem. Jednak zbieranie jagód ręcznie jest bardziej poprawne ekologicznie i społecznie. Owoce czarnych jagód powinno się zbierać ręcznie, by nie uszkadzać roślin. Zbieraczka ze zdjęcia jest bardzo stara. Kupiłam ją kiedyś na pchlim targu w Austrii jako dekorację. Według austriackich przepisów można korzystać z takich urządzeń, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Należy taki grzebień używać tylko powierzchownie i delikatnie, by nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Warto zostawić coś dla innych zbieraczy i zwierząt.
![Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/5X9A8334-960x1440.webp)
W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki w smaku wyszły wyśmienite, ale nalewka z przyprawami zdecydowanie wygrała.
![Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/5X9A8316-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 500 g czarnych leśnych jagód
- 200 g cukru trzcinowego lub białego
- sok z 1 cytryny
- ziarenka z 1 - 2 strączków kardamonu lub spora szczypta kardamonu mielonego
- 2 goździki
- 3 ziarna pieprzu
- 1 migdał
- 500 ml alkoholu nalewkowego 70%
WYKONANIE
- Oczyszczone jagody zasypujemy cukrem w dużym słoju lub gąsiorku i i odstawiamy na 1 dzień.
- Ziarenka kardamonu, goździki i pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy migdał i również rozdrabniamy go tłuczkiem moździerza.
- Na drugi dzień do jagód z cukrem dodajemy mieszankę przypraw, sok z cytryny i alkohol.
- Mieszamy, zamykamy słój i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 - 3 miesiące.
- Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem.
- Po 2 - 3 miesiącach zlewamy z owoców płyn, najlepiej przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.
Zobacz również
Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry
![ogorki-z-curry](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4765-960x1440.webp)
Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej
![domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/nalewka-z-mirabelek-z-pestkami-595x862.jpg)
Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa
![nalewka-z-czerwonych-porzeczek-domowa-nalewka-porzeczkowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/nalewka-czerwona-porzeczka-2-1-960x1434.webp)
Nalewka z agrestu z imbirem i wanilią. Domowa nalewka agrestowa
![nalewka-z-agrestu-z-imbirem-i-wanilia-domowa-nalewka-agrestowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Nalewka-z-agrestu.jpg)
Elżbieta 2023-08-24 17:06:57
Czy można użyć owoce mrożone?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-25 10:50:28
Robię nalewki z mrożonych owoców, takich jak tarnina, żurawina czy aronia. Z mrożonych jagód nie robiłam, ale warto spróbować 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.