Nalewka ze śliwek z pestkami. Domowe przetwory - nalewka - ałycza, mirabelki, śliwa wiśniowa. Tradycyjny smak, niezwykły aromat.
Jak zrobić domową nalewkę z mirabelek?
Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej. Mirabelki to uproszczona nazwa wszystkich owoców śliw: ałyczy, śliwy wiśniowej i mirabelki domowej. Śliwki te charakteryzują się różnorodnymi kolorami - od żółtego po różowawy i wiśniowy. W smaku słodkawo - kwaśno - cierpkie. Często rosną dziko, można je również spotkać na obrzeżach sadów czy dużych ogrodów. Mirabelki stanowią doskonałe źródło inspiracji do kulinarnych eksperymentów.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Mirabelki Umyj, odsącz i wrzuć do słoja lub gąsiora.
- Dodaj pozostałe składniki i zalej alkoholem.
- Odstaw w nasłonecznione miejsce na 3 - 4 tygodnie.
- Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód.
- Po 3 - 4 tygodniach zlej z owoców płyn, przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.
PORADY I WSKAZÓWKI
- W niektórych przepisach na nalewkę z mirabelek często usuwa się pestki, mi jednak bardziej smakuje z pestkami.
- Pamiętaj jednak, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 - 4 tygodnie.
- Użyj przypraw, takich jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i goździk, nadaje one nalewce głębszego korzennego smaku.
- Jeśli preferujesz delikatniejszy aromat, możesz zmniejszyć ilość przypraw lub całkowicie pominąć wszystkie lub niektóre z nich.
Agnieszka 2018-08-21 12:54:04
Czy taka nalewka z niedrylowanych mirabelek nie ma później goryczy?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-22 10:48:33
Nie, przebija tylko delikatnie smak migdałów. Robiłam równolegle z pestkami i bez, po roku wszystkim lepiej smakowała ta z pestkami 🙂
Odpowiedz
ampka 2018-08-22 11:28:27
Czy z tego przepisu można zrobić też nalewkę, ale z czerwonych mirabelek?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-22 11:48:38
Jasne 🙂 Sama chętnie bym zrobiła, ale mam dostęp tylko do żółtych...
Odpowiedz
ampka 2018-08-23 13:34:10
Dziękuję za szybką odpowiedź! Zrobiłam wersję z czerwonych, jednak z połowy porcji (0,5kg owoców), gdyż tylko tyle udało mi się nazbierać, ale na spróbowanie będzie jak znalazł :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-23 23:06:13
Warto eksperymentować nawet na małych porcjach 🙂 Mam krzak jadalnego derenia, który póki co marnie owocuje :-( ... już drugi rok plony z niego to tylko 300 g owoców... a i tak przygotowuje z tej ilości nalewkę 😉
Odpowiedz
Super 2019-08-29 22:07:15
Jest super
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-08-30 15:05:59
to prawda 🙂
Odpowiedz
Elżbieta 2019-08-31 16:09:34
Mam problem. Mirabelki z pestkami zostały zalane 60% spirytusem nalewkowym. Po kilku dniach na niektórych owocach pojawiła się biała - jakby pleśń. Nie wiem jak na to zareagować. Uwaga, nie dodawałam cukru. Owoce są saute.
Proszę o pomoc.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-02 10:49:19
Trudno mi stwierdzić skąd biała "pleśń" na owocach i czy to jest pleśń? Nie sądzę, żeby brak cukru miał na to wpływ, ponieważ owoce są zalane mocnym alkoholem. Jest kilka nalewek, gdzie właśnie najpierw owoce zalewam alkoholem, a potem dodaje do nich syrop cukrowy, albo zlewam alkohol, a cukrem zasypuje pozostałe owoce. Chciałabym pomóc, ale nie mam pomysłu...
Odpowiedz
Elżbieta 2019-09-02 10:57:45
Dziękuję za interwencję. Jeszcze pomyślę. Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-03 01:18:56
Proszę dać znać, bardzo ciekawa jestem cóż to za nalot? Może to nic złego? Jeżeli to nie kłopot, prosiłabym o zdjęcie na adres kontakt@tajemnicesmaku.pl
Odpowiedz
Elżbieta 2019-09-03 23:31:20
Zdjęcia wysłane.
Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedz
Garbaty 2019-10-03 12:52:45
Witam a mi śliwki zciemnialy nie wiem czy to źle czy dobrze pomóżcie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-14 20:54:06
Myślę, że to chyba nic złego???
Odpowiedz
Monika Julia 2020-07-11 14:34:37
Ja użyłam kompotu mirabelkowego bo nikt go nie chciał pić. Tylko po wlaniu wódki i odrobiny spirytusu substancja zrobiła się galeratowata... czy to jakiś zły znak?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-14 17:21:08
Nie wiem co odpowiedzieć, nigdy w ten sposób nie robiłam nalewki...
Odpowiedz
zabcia70 2020-08-18 20:13:59
Podejrzewam że kolejność wlewania była odwrotna, czyli najpierw poszedł spirytus, a później wódka i sok z owoców w kompocie się zważył. To nic strasznego, tyle że psuje efekt wizualny. Dobrze jest najpierw rozcieńczać spirytus albo wodą, o ile jest w przepisie, lub samym sokiem przed połączeniem z resztą wyrobu. To często minimalizuje straty lub im zapobiega.
Odpowiedz
szbigniew 2020-08-21 22:57:51
ja robię kompoty z czerwonych mirabelek które rosną obok mojego tarasu. drzewo rodzi jak szalone co roku , nornalnie zbieram ik. 20 wiader . W tym roku spróbuje zrobić nalewkę ale również śliwowicę . O wyniku poinformuję
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-22 12:13:06
Śliwowica z mirabelek będzie ekstra!
Odpowiedz
Paweł 2021-07-23 07:58:13
Witam.
Tak tytułem wstępu ....mirabelka to nie to samo co ałycza, zupełnie dwie różne śliwki- ałycza dzika a mirabelka domowa .
Podejrzewam , że większość osób z autorem bloga na czele ma właśnie ałyczę , podobne ale nie to samo.
Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-26 14:46:46
Bardzo możliwe, skorygowałam opis, dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Odpowiedz
mami 2022-11-18 10:22:21
Z 1 porcji składników, wyszło mi 1 litr nalewu. Robiłam z owoców śliwy wiśniowej odm. Nigra. Na mój gust za mocna ta nalewka, dodałam 200 ml wody. Bardzo mi odpowiada smak, te nuty z kardamonu i pozostałych korzennych przypraw są super.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-11-19 13:01:38
Jasne, nie każdemu odpowiada taka moc nalewki. Warto próbować i regulować moc według własnego gustu 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.