Tincture of plums with stones. Homemade preserves - tincture - ałycza, mirabelle plum, cherry plum

Mirabelki is a simplified name for all plum fruits: ałycz, cherry plum and home mirabelle. These plums are yellow, pinkish or cherry in color. The taste is sweet - sour - tart. In our country, they often grow wild, they can also be found on the outskirts of orchards or large gardens.


The seeds are usually removed for mirabelle liqueur, but for me it tastes better with seeds. Remember, however, that fruit with stones should not be soaked in alcohol for more than 3-4 weeks.

INGREDIENTS

  • 1 kg mirabelle plums
  • 150 g sugar
  • 1 tablespoon honey
  • 800 ml 70% alcohol
  • pinch ground cinnamon
  • pinch ground cardamom
  • pinch ground nutmeg
  • 1 clove

EXECUTE

  1. Wash the mirabelles, drain them and throw them into a jar or gander.
  2. Add the remaining ingredients and pour alcohol over it.
  3. Set aside in a sunny place for 3-4 weeks.
  4. It is worth shaking the jar from time to time to dissolve the sugar and honey.
  5. After 3-4 weeks, pour the liquid from the fruit, filter it, pour it into the bottles and put it in a dark and cold place for a minimum 3 months.

Happy and cheers!

also check

Tincture of walnuts with red wine

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Homemade peach tincture. Peach tincture

domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin

Pears boiled in red wine with spices

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Cinnamon with plums - cinnamon yeast buns with fruit

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Comments

Agnieszka 2018-08-21 12:54:04

Czy taka nalewka z niedrylowanych mirabelek nie ma później goryczy?

Response

TajemniceSmaku 2018-08-22 10:48:33

Nie, przebija tylko delikatnie smak migdałów. Robiłam równolegle z pestkami i bez, po roku wszystkim lepiej smakowała ta z pestkami 🙂

Response

ampka 2018-08-22 11:28:27

Czy z tego przepisu można zrobić też nalewkę, ale z czerwonych mirabelek?

Response

TajemniceSmaku 2018-08-22 11:48:38

Jasne 🙂 Sama chętnie bym zrobiła, ale mam dostęp tylko do żółtych...

Response

ampka 2018-08-23 13:34:10

Dziękuję za szybką odpowiedź! Zrobiłam wersję z czerwonych, jednak z połowy porcji (0,5kg owoców), gdyż tylko tyle udało mi się nazbierać, ale na spróbowanie będzie jak znalazł :)

Response

TajemniceSmaku 2018-08-23 23:06:13

Warto eksperymentować nawet na małych porcjach 🙂 Mam krzak jadalnego derenia, który póki co marnie owocuje :-( ... już drugi rok plony z niego to tylko 300 g owoców... a i tak przygotowuje z tej ilości nalewkę 😉

Response

Super 2019-08-29 22:07:15

Jest super

Response

TajemniceSmaku 2019-08-30 15:05:59

to prawda 🙂

Response

Elżbieta 2019-08-31 16:09:34

Mam problem. Mirabelki z pestkami zostały zalane 60% spirytusem nalewkowym. Po kilku dniach na niektórych owocach pojawiła się biała - jakby pleśń. Nie wiem jak na to zareagować. Uwaga, nie dodawałam cukru. Owoce są saute.
Proszę o pomoc.

Response

TajemniceSmaku 2019-09-02 10:49:19

Trudno mi stwierdzić skąd biała "pleśń" na owocach i czy to jest pleśń? Nie sądzę, żeby brak cukru miał na to wpływ, ponieważ owoce są zalane mocnym alkoholem. Jest kilka nalewek, gdzie właśnie najpierw owoce zalewam alkoholem, a potem dodaje do nich syrop cukrowy, albo zlewam alkohol, a cukrem zasypuje pozostałe owoce. Chciałabym pomóc, ale nie mam pomysłu...

Response

Elżbieta 2019-09-02 10:57:45

Dziękuję za interwencję. Jeszcze pomyślę. Pozdrawiam

Response

TajemniceSmaku 2019-09-03 01:18:56

Proszę dać znać, bardzo ciekawa jestem cóż to za nalot? Może to nic złego? Jeżeli to nie kłopot, prosiłabym o zdjęcie na adres kontakt@tajemnicesmaku.pl

Response

Elżbieta 2019-09-03 23:31:20

Zdjęcia wysłane.
Dziękuję i pozdrawiam

Response

Garbaty 2019-10-03 12:52:45

Witam a mi śliwki zciemnialy nie wiem czy to źle czy dobrze pomóżcie

Response

TajemniceSmaku 2019-10-14 20:54:06

Myślę, że to chyba nic złego???

Response

Monika Julia 2020-07-11 14:34:37

Ja użyłam kompotu mirabelkowego bo nikt go nie chciał pić. Tylko po wlaniu wódki i odrobiny spirytusu substancja zrobiła się galeratowata... czy to jakiś zły znak?

Response

TajemniceSmaku 2020-07-14 17:21:08

Nie wiem co odpowiedzieć, nigdy w ten sposób nie robiłam nalewki...

Response

zabcia70 2020-08-18 20:13:59

Podejrzewam że kolejność wlewania była odwrotna, czyli najpierw poszedł spirytus, a później wódka i sok z owoców w kompocie się zważył. To nic strasznego, tyle że psuje efekt wizualny. Dobrze jest najpierw rozcieńczać spirytus albo wodą, o ile jest w przepisie, lub samym sokiem przed połączeniem z resztą wyrobu. To często minimalizuje straty lub im zapobiega.

Response

szbigniew 2020-08-21 22:57:51

ja robię kompoty z czerwonych mirabelek które rosną obok mojego tarasu. drzewo rodzi jak szalone co roku , nornalnie zbieram ik. 20 wiader . W tym roku spróbuje zrobić nalewkę ale również śliwowicę . O wyniku poinformuję

Response

TajemniceSmaku 2020-08-22 12:13:06

Śliwowica z mirabelek będzie ekstra!

Response

Paweł 2021-07-23 07:58:13

Witam.
Tak tytułem wstępu ....mirabelka to nie to samo co ałycza, zupełnie dwie różne śliwki- ałycza dzika a mirabelka domowa .
Podejrzewam , że większość osób z autorem bloga na czele ma właśnie ałyczę , podobne ale nie to samo.
Pozdrawiam

Response

TajemniceSmaku 2021-07-26 14:46:46

Bardzo możliwe, skorygowałam opis, dziękuję za komentarz i pozdrawiam

Response

mami 2022-11-18 10:22:21

Z 1 porcji składników, wyszło mi 1 litr nalewu. Robiłam z owoców śliwy wiśniowej odm. Nigra. Na mój gust za mocna ta nalewka, dodałam 200 ml wody. Bardzo mi odpowiada smak, te nuty z kardamonu i pozostałych korzennych przypraw są super.

Response

TajemniceSmaku 2022-11-19 13:01:38

Jasne, nie każdemu odpowiada taka moc nalewki. Warto próbować i regulować moc według własnego gustu 🙂

Response

add comment

Your email address will not be published.