Ukryj menu

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Nalewka ze śliwek z pestkami. Domowe przetwory - nalewka - ałycza, mirabelki, śliwa wiśniowa. Tradycyjny smak, niezwykły aromat.

Jak zrobić domową nalewkę z mirabelek?

Domowa nalewka z mirabelek to klasyka wśród owocowych nalewek. Do jej przygotowania wykorzystuje się różne odmiany drobnych śliwek: mirabelkę domową, ałyczę czy śliwę wiśniową. Owoce te różnią się barwą - od złocistej po rubinową - i mają charakterystyczny, słodko kwaśny, lekko cierpki smak. Dzięki temu gotowa nalewka zyskuje wyjątkową głębię i naturalną harmonię smaków.

Dlaczego warto robić nalewkę ze śliwek z pestkami?

Nalewka przygotowana ze śliwek z pestkami ma głębszy smak niż ta robiona wyłącznie z miąższu. Pestki dodają delikatnych nut migdałowych, które przełamują owocową słodycz i nadają napojowi charakteru. To sprawdzony, tradycyjny sposób, dzięki któremu domowa nalewka nabiera wyjątkowego aromatu i pięknego koloru.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Mirabelki Umyj, odsącz i wrzuć do słoja lub gąsiora.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zalej alkoholem.
  3. Odstaw w nasłonecznione miejsce na 3 - 4 tygodnie.
  4. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód.
  5. Po 3 - 4 tygodniach zlej z owoców płyn, przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.

PORADY I WSKAZÓWKI

Czy usuwać pestki z mirabelek do nalewki?

W wielu przepisach na nalewkę z mirabelek pestki się usuwa, jednak pozostawienie ich nadaje trunkowi głębszy smak i lekką migdałową nutę. Warto pamiętać, że owoce z pestką nie powinny stać w alkoholu dłużej niż 3 - 4 tygodnie, aby nie wprowadzić do nalewki nadmiernej goryczki.

Jakie przyprawy dodać do nalewki z mirabelek?

Świetnym dodatkiem są przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy goździki. Nadają one nalewce wyrazistego, korzennego charakteru i sprawiają, że staje się idealnym trunkiem na chłodniejsze dni. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, możesz ograniczyć ilość przypraw lub całkowicie z nich zrezygnować.

Jakie są alternatywy dla mirabelek w nalewce?

Zamiast mirabelek możesz wykorzystać ałyczę albo śliwę wiśniową. Wszystkie te owoce sprawdzają się doskonale w domowych nalewkach. Różnią się odcieniem i intensywnością smaku, co daje ciekawe możliwości do eksperymentowania w kuchni.

Dlaczego warto robić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z mirabelek to świetny sposób na wykorzystanie tych małych, złocistych owoców, które często rosną dziko i są łatwo dostępne. Wyróżnia się pięknym, naturalnym kolorem, lekko kwaskowym smakiem z nutą słodyczy oraz wyjątkowym aromatem. Dzięki pestkom można uzyskać subtelną migdałową nutę, a dodatek przypraw korzennych jeszcze bardziej wzbogaca jej charakter. To jeden z prostszych domowych trunków, a jednocześnie niezwykle efektowny i różniący się od popularnych nalewek śliwkowych czy wiśniowych.

Kategorie

Nalewki

Zobacz również

Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń

domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Komentarze

Agnieszka 2018-08-21 12:54:04

Czy taka nalewka z niedrylowanych mirabelek nie ma później goryczy?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-22 10:48:33

Nie, przebija tylko delikatnie smak migdałów. Robiłam równolegle z pestkami i bez, po roku wszystkim lepiej smakowała ta z pestkami 🙂

Odpowiedz

ampka 2018-08-22 11:28:27

Czy z tego przepisu można zrobić też nalewkę, ale z czerwonych mirabelek?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-22 11:48:38

Jasne 🙂 Sama chętnie bym zrobiła, ale mam dostęp tylko do żółtych...

Odpowiedz

ampka 2018-08-23 13:34:10

Dziękuję za szybką odpowiedź! Zrobiłam wersję z czerwonych, jednak z połowy porcji (0,5kg owoców), gdyż tylko tyle udało mi się nazbierać, ale na spróbowanie będzie jak znalazł :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-08-23 23:06:13

Warto eksperymentować nawet na małych porcjach 🙂 Mam krzak jadalnego derenia, który póki co marnie owocuje :-( ... już drugi rok plony z niego to tylko 300 g owoców... a i tak przygotowuje z tej ilości nalewkę 😉

Odpowiedz

Super 2019-08-29 22:07:15

Jest super

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-08-30 15:05:59

to prawda 🙂

Odpowiedz

Elżbieta 2019-08-31 16:09:34

Mam problem. Mirabelki z pestkami zostały zalane 60% spirytusem nalewkowym. Po kilku dniach na niektórych owocach pojawiła się biała - jakby pleśń. Nie wiem jak na to zareagować. Uwaga, nie dodawałam cukru. Owoce są saute.
Proszę o pomoc.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-02 10:49:19

Trudno mi stwierdzić skąd biała "pleśń" na owocach i czy to jest pleśń? Nie sądzę, żeby brak cukru miał na to wpływ, ponieważ owoce są zalane mocnym alkoholem. Jest kilka nalewek, gdzie właśnie najpierw owoce zalewam alkoholem, a potem dodaje do nich syrop cukrowy, albo zlewam alkohol, a cukrem zasypuje pozostałe owoce. Chciałabym pomóc, ale nie mam pomysłu...

Odpowiedz

Elżbieta 2019-09-02 10:57:45

Dziękuję za interwencję. Jeszcze pomyślę. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-03 01:18:56

Proszę dać znać, bardzo ciekawa jestem cóż to za nalot? Może to nic złego? Jeżeli to nie kłopot, prosiłabym o zdjęcie na adres kontakt@tajemnicesmaku.pl

Odpowiedz

Elżbieta 2019-09-03 23:31:20

Zdjęcia wysłane.
Dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedz

Garbaty 2019-10-03 12:52:45

Witam a mi śliwki zciemnialy nie wiem czy to źle czy dobrze pomóżcie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-14 20:54:06

Myślę, że to chyba nic złego???

Odpowiedz

Monika Julia 2020-07-11 14:34:37

Ja użyłam kompotu mirabelkowego bo nikt go nie chciał pić. Tylko po wlaniu wódki i odrobiny spirytusu substancja zrobiła się galeratowata... czy to jakiś zły znak?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-14 17:21:08

Nie wiem co odpowiedzieć, nigdy w ten sposób nie robiłam nalewki...

Odpowiedz

zabcia70 2020-08-18 20:13:59

Podejrzewam że kolejność wlewania była odwrotna, czyli najpierw poszedł spirytus, a później wódka i sok z owoców w kompocie się zważył. To nic strasznego, tyle że psuje efekt wizualny. Dobrze jest najpierw rozcieńczać spirytus albo wodą, o ile jest w przepisie, lub samym sokiem przed połączeniem z resztą wyrobu. To często minimalizuje straty lub im zapobiega.

Odpowiedz

szbigniew 2020-08-21 22:57:51

ja robię kompoty z czerwonych mirabelek które rosną obok mojego tarasu. drzewo rodzi jak szalone co roku , nornalnie zbieram ik. 20 wiader . W tym roku spróbuje zrobić nalewkę ale również śliwowicę . O wyniku poinformuję

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-22 12:13:06

Śliwowica z mirabelek będzie ekstra!

Odpowiedz

Paweł 2021-07-23 07:58:13

Witam.
Tak tytułem wstępu ....mirabelka to nie to samo co ałycza, zupełnie dwie różne śliwki- ałycza dzika a mirabelka domowa .
Podejrzewam , że większość osób z autorem bloga na czele ma właśnie ałyczę , podobne ale nie to samo.
Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-26 14:46:46

Bardzo możliwe, skorygowałam opis, dziękuję za komentarz i pozdrawiam

Odpowiedz

mami 2022-11-18 10:22:21

Z 1 porcji składników, wyszło mi 1 litr nalewu. Robiłam z owoców śliwy wiśniowej odm. Nigra. Na mój gust za mocna ta nalewka, dodałam 200 ml wody. Bardzo mi odpowiada smak, te nuty z kardamonu i pozostałych korzennych przypraw są super.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-11-19 13:01:38

Jasne, nie każdemu odpowiada taka moc nalewki. Warto próbować i regulować moc według własnego gustu 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.