Nalewka brzoskwiniowa z pestkami, wyborna i aromatyczna. Bursztynowa brzoskwiniówka, domowa nalewka na owocach i pestkach.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do nalewki brzoskwiniowej?
Nalewka z brzoskwiń to wyborny trunek o pięknym bursztynowym kolorze, który łączy w sobie słodycz brzoskwiń, migdałowy posmak pestek, korzenne nuty przypraw, subtelny posmak kawy i delikatną nutę miodu. To doskonała propozycja dla miłośników złożonych i aromatycznych nalewek.
Jak zrobić domową nalewkę z brzoskwiń?
Brzoskwinie, oprócz swojego wyjątkowego smaku, są także soczyste i posiadają właściwości zdrowotne, co czyni tę nalewkę jeszcze bardziej atrakcyjną. Przenieś się w świat unikalnych doznań smakowych i odkryj niezapomnianą przyjemność, jaką dostarcza ta wyjątkowa nalewka.
W przypadku spożywania nalewek pamiętajmy jednak o żelaznej zasadzie!
"Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi."
SKŁADNIKI
- 1 kg brzoskwiń (waga bez pestek)
- 150 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 3-6 pestek z brzoskwiń (w zależności od wielkości owoców)
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 ziarenko kawy
- 800 ml alkoholu 70%
WYKONANIE
- Brzoskwinie myjemy, drylujemy (od 3 do 6 pestek zachowujemy), kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja lub gąsiora.
- Pestki zawijamy i zawiązujemy w gazę, zawiązujemy i taki gałganek dorzucamy do owoców.
- Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem.
- Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 tygodni.
- Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód.
- Po 3 tygodniach wyławiamy gałganek z pestkami i odstawiamy nalewkę z owcami do dalszej maceracji.
- Po tym czasie zlewamy z owoców płyn, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 6 miesięcy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Wybierając brzoskwinie, postaw na dojrzałe i soczyste owoce.
- Nie zapomnij zachować kilku pestek z brzoskwiń. Pestki dodadzą charakterystycznego migdałowego aromatu nalewce.
- Zawij pestki w gazę i dodaj do słoja z owocami. Pamiętaj, żeby wyjąć je z nalewki odpowiednio wcześniej, aby uniknąć nadmiernego wpływu na smak.
- Gotową nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego, aby zachować jej jakość i smak.
- Przygotowując nalewkę, możesz regulować ilości dodatków, takich jak przyprawy, aby dostosować ją do swojego gustu.
- Ta nalewka nie jest bardzo słodka, więc możesz dodać więcej cukru lub zmniejszyć ilości alkoholu, aby uzyskać oczekiwany i preferowany przez siebie smak.
- Przyrządzanie nalewki to proces twórczy, który pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami. Twoje własne modyfikacje mogą prowadzić do odkrycia wyjątkowych smaków i aromatów.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.