Pyszna nalewka z wiśni z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu

Wiśnie z pestkami, miód, goździki i cynamonem wszystko zalewamy alkoholem i uzbrajamy się w cierpliwość


Do nalewki wiśniowej owoce możemy wydrylować z pestek, my jednak przygotowujemy nalew razem z pestkami. Pamiętajcie jednak, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 - 4 tygodnie.

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 800 ml alkoholu nalewkowego 70 %
  • 200 g cukru
  •  2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie

  1. Wiśnie myjemy, odsączamy i wrzucamy do słoja lub gąsiora.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem. 
  3. Odstawiamy w na 3 - 4 tygodnie.  Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód.
  4. Po 3 -4 tygodniach zlewamy z owoców płyn, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.
  5. Owoców z nalewki nie wyrzucamy, możemy je po wydrylowaniu wykorzystać jako dodatek do ciast.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również

Zdrowe ciasteczka owsiane z bananem masłem orzechowym i dżemem

zdrowe-ciasteczka-owsiane-z-bananem-maslem-orzechowym-i-dzemem

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

waniliowy-krem-z-chrupiacymi-okruchami-morelami-i-wisniami

Koktajl wiśnie, grejpfrut i natka marchewki

koktajl-wisnie-grejpfrut-i-natka-marchewki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.