Pyszna nalewka wiśniowa z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu. Wyjątkowe domowe przetwory. Doskonała kompozycja smaków. Smak lata zamknięty w butelce.
Pyszna nalewka wiśniowa z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu to doskonała kompozycja smaków. Oto prosty przepis: wiśnie z pestkami, miód, goździki i cynamon zalewamy alkoholem, następnie szczelnie zamykamy i cierpliwie czekamy. Do nalewki wiśniowej owoce możecie wydrylować z pestek, ja przygotowuję nalew razem z pestkami. Pamiętajcie, że owoce z pestką nie powinny stać w alkoholu dłużej niż 3 - 4 tygodnie.
Pyszna nalewka wiśniowa z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu. Smak lata zamknięty w butelce!
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 800 ml alkoholu nalewkowego 70 %
- 200 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
WYKONANIE
- Wiśnie myjemy, odsączamy i wrzucamy do słoja lub gąsiora.
- Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem.
- Odstawiamy w na 3 - 4 tygodnie.
- Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem, aby rozpuścić cukier i miód.
- Po 3 - 4 tygodniach zlewamy z owoców płyn, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.
- Owoców z nalewki nie wyrzucamy, możemy je po wydrylowaniu wykorzystać jako dodatek do ciast.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.