Domowe przetwory - marynowane owoce. Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin
Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami.
Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy więc zalewę zanim wlejemy ją do owoców. Dzięki temu przygotujemy zalewę, taką jak lubimy. To my mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.
SKŁADNIKI - na 4 słoiki o pojemności 500 ml
- 1 kg czereśni z ogonkami
- 450 ml wody
- 200 ml wina wytrawnego białego
- 200 ml winnego octu białego
- 20 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE
- Do wyparzonych słoików układamy umyte i osuszone owoce.
- Ogonki możemy przyciąć nożyczkami do połowy lub oberwać całkiem.
- W moździerzu rozgniatamy goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy rozdrobnione przyprawy i pozostałe składniki.
- Zalewę podgrzewamy i mieszamy.
- Gorącym płynem zalewamy czereśnie i zamykamy słoiki.
- Słoiki pasteryzujemy około 10 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.