Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowe przetwory - marynowane owoce. Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin

Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami.

Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy więc zalewę zanim wlejemy ją do owoców. Dzięki temu przygotujemy zalewę, taką jak lubimy. To my mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

SKŁADNIKI  - na 4 słoiki o pojemności 500 ml

WYKONANIE

  1. Do wyparzonych słoików układamy umyte i osuszone owoce.  
  2. Ogonki możemy przyciąć nożyczkami do połowy lub oberwać całkiem.
  3. W moździerzu rozgniatamy goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy rozdrobnione przyprawy i pozostałe składniki.
  5. Zalewę podgrzewamy i mieszamy.
  6. Gorącym płynem zalewamy czereśnie i zamykamy słoiki.
  7. Słoiki pasteryzujemy około 10 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Zobacz również

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka

Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń

domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.