Domowe przetwory - marynowane owoce. Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin
Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami.
Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy więc zalewę zanim wlejemy ją do owoców. Dzięki temu przygotujemy zalewę, taką jak lubimy. To my mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.
![Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/marynowane-czeresnie-1-960x1440.webp)
SKŁADNIKI - na 4 słoiki o pojemności 500 ml
- 1 kg czereśni z ogonkami
- 450 ml wody
- 200 ml wina wytrawnego białego
- 200 ml winnego octu białego
- 20 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE
- Do wyparzonych słoików układamy umyte i osuszone owoce.
- Ogonki możemy przyciąć nożyczkami do połowy lub oberwać całkiem.
- W moździerzu rozgniatamy goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy rozdrobnione przyprawy i pozostałe składniki.
- Zalewę podgrzewamy i mieszamy.
- Gorącym płynem zalewamy czereśnie i zamykamy słoiki.
- Słoiki pasteryzujemy około 10 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Tagi
marynatycynamonpieprzwinomiódimbirprzetwory domoweczereśnieocetgoździkiziele angielskieocet balsamicznyocet winnylipieclatoZobacz również
Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry
![ogorki-z-curry](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4765-960x1440.webp)
Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka
![nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/5X9A2052-960x1445.webp)
Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią
![letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A5666-2-960x1440.webp)
Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią
![czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A5541-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.