Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami, tymiankiem i czerwonym pieprzem. Wyjątkowy przepis na pyszną rybę z aromatycznym sosem owocowym. Doskonała, szybka i wykwintna przekąska.

Zachęcam do kulinarnych eksperymentów, kiedy to odwaga w tworzeniu łączy się z wyjątkowym smakiem. Dziś prezentuję przepis dla tych, którzy cenią pyszne, nietuzinkowe i jednocześnie błyskawiczne rozwiązania. Przekonaj się, że w kuchni nie zawsze potrzebujesz godzin, by osiągnąć coś naprawdę wyjątkowego.

Przygotuj smażonego łososia z balsamicznym wiśniowym sosem, tymiankiem i różowym pieprzem. To znacznie więcej niż przekąska. To kulinarne odkrycie, które będzie smakowym doświadczeniem. Każdy kęs jest jak ekscytująca przygoda. Przygotuj się na szybką, smaczną i absolutnie wyjątkową ucztę!

łosoś z wiśniami sałatka, przystawka, obiad przekąska

SKŁADNIKI

  • 500 g łososia - filet ze skórą
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • liście sałaty
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżych lub 3/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
  • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych bez pestek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon - musztarda diżońska
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek.
  3. Smażymy na średnim ogniu około 3 minuty, aż szalotka zacznie robić się miękka.
  4. Dodajemy wiśnie i tymianek, smażymy 5 minut często mieszając.
  5. Następnie dodajemy wino, ocet balsamiczny, miód i musztardę.
  6. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 - 20 minut.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Filet z łososia myjemy pod zimną bieżącą woda, dokładnie osuszamy. W razie potrzeby oczyszczamy rybę z ości a skórę z łusek.
  9. Kroimy rybę w poprzek na kawałki o szerokości 3 - 4 cm, solimy i pieprzymy.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na średnim ogniu zaczynając od strony skóry.
  11. Po kilku minutach, kiedy skórka już się dobrze zarumieni, a ryba będzie w połowie usmażona ostrożnie obracamy.
  12. Smażymy 2 minuty od strony bez skóry, pilnując żeby środek ryby za mocno się nie ściął.
  13. Na talerzach rozkładamy zielone liście, na wierzchu rozkładamy kawałki łososia, polewamy sosem z wiśni.
  14. Całość na koniec posypujemy różowym pieprzem.

Zobacz również

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

pikantny-wisniowy-chutney-z-tymiankiem

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem

Komentarze

Magda 2023-08-19 15:08:05

Na tym talerzu wygląda pysznie i pięknie. Z chęcią bym spróbowała

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-20 12:19:18

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dorota 2023-08-23 11:50:23

Zaintrygowało mnie połączenie z sosem z wiśni. :) Wygląda pysznie i elegancko.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-23 15:13:18

Dziękuję i polecam, sos z balsamicznymi wiśniami dobrze skomponował się z łososiem.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.