Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami, tymiankiem i czerwonym pieprzem. Wyjątkowy przepis na pyszną rybę z aromatycznym sosem owocowym. Doskonała, szybka i wykwintna przekąska.
Zachęcam do kulinarnych eksperymentów, kiedy to odwaga w tworzeniu łączy się z wyjątkowym smakiem. Dziś prezentuję przepis dla tych, którzy cenią pyszne, nietuzinkowe i jednocześnie błyskawiczne rozwiązania. Przekonaj się, że w kuchni nie zawsze potrzebujesz godzin, by osiągnąć coś naprawdę wyjątkowego.
Przygotuj smażonego łososia z balsamicznym wiśniowym sosem, tymiankiem i różowym pieprzem. To znacznie więcej niż przekąska. To kulinarne odkrycie, które będzie smakowym doświadczeniem. Każdy kęs jest jak ekscytująca przygoda. Przygotuj się na szybką, smaczną i absolutnie wyjątkową ucztę!
SKŁADNIKI
- 500 g łososia - filet ze skórą
- 1 łyżka oleju do smażenia
- liście sałaty
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżych lub 3/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
- 300 g wiśni świeżych lub mrożonych bez pestek
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon - musztarda diżońska
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek.
- Smażymy na średnim ogniu około 3 minuty, aż szalotka zacznie robić się miękka.
- Dodajemy wiśnie i tymianek, smażymy 5 minut często mieszając.
- Następnie dodajemy wino, ocet balsamiczny, miód i musztardę.
- Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 - 20 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Filet z łososia myjemy pod zimną bieżącą woda, dokładnie osuszamy. W razie potrzeby oczyszczamy rybę z ości a skórę z łusek.
- Kroimy rybę w poprzek na kawałki o szerokości 3 - 4 cm, solimy i pieprzymy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na średnim ogniu zaczynając od strony skóry.
- Po kilku minutach, kiedy skórka już się dobrze zarumieni, a ryba będzie w połowie usmażona ostrożnie obracamy.
- Smażymy 2 minuty od strony bez skóry, pilnując żeby środek ryby za mocno się nie ściął.
- Na talerzach rozkładamy zielone liście, na wierzchu rozkładamy kawałki łososia, polewamy sosem z wiśni.
- Całość na koniec posypujemy różowym pieprzem.
Magda 2023-08-19 15:08:05
Na tym talerzu wygląda pysznie i pięknie. Z chęcią bym spróbowała
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-20 12:19:18
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dorota 2023-08-23 11:50:23
Zaintrygowało mnie połączenie z sosem z wiśni. :) Wygląda pysznie i elegancko.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-23 15:13:18
Dziękuję i polecam, sos z balsamicznymi wiśniami dobrze skomponował się z łososiem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.