Kotlety z polędwiczki z indyka z karmelizowanymi na miodzie morelami - prosty i szybki przepis na smaczny obiad lub kolację. Delikatne mięso indyka i aromatyczne, karmelizowane owoce to świetny pomysł na pyszne danie z patelni

Kotlety z polędwiczek z indyka z morelami karmelizowanymi na miodzie to propozycja na szybki i smaczny posiłek. To danie łączy w sobie delikatność mięsa z indyka z aromatycznymi, karmelizowanymi morelami, tworząc harmonijną kompozycję smaków. To pyszne danie z patelni, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Proces przygotowania jest prosty i przystępny dla każdego, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem restauracyjnego dania w domowym zaciszu.

indyk i karmelizowane morele

Przepis na morele karmelizowane z miodem pochodzi z książki Dominiki Wójciak Jednogarnkowa Jarzynova. Karmelizowane morele będą świetnym dodatkiem do owsianek, jogurtów czy naleśników, ale idealnie komponują się także z mięsem, takim jak indyk, kurczak czy kaczka.

SKŁADNIKI

Indyk:

  • 1 - 2 polędwiczki z indyka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju, np. oleju ryżowego
  • sól
  • pieprz

Morele:

  • 500 g moreli, mogą być również brzoskwinie, nektarynki, a także śliwki
  • 1 łyżka masła - możemy pominąć
  • 1 łyżka miodu
  • skórka otarta z cytryny
  • listki z gałązki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta chili

WYKONANIE

  1. Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
  2. Możemy pozostawić połówki morel lub przekroić je na ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzewamy i miód.
  4. Dodajemy morele i wszystko powoli podgrzewamy na średnim ogniu.
  5. W trakcie podgrzewania ścieramy na morele skórkę z cytryny i dodajemy listki tymianku i chili.
  6. Po około 2 - 3 minutach przewracamy owoce na drugą stronę.
  7. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze około 2 minut.
  8. Polędwiczki z indyka kroimy po skosie na około 1 - 1,5 cm plastry.
  9. Tak przygotowane kotlety z indyka solimy i pieprzymy z obu stron.
  10. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane z oliwą.
  11. Na rozgrzanym tłuszczu krótko z obu stron kawałki indyka.
  12. Wystarczy smażyć mięso około 2 - 4 minuty z każdej strony do momentu, aż się zrumieni. Czas smażenia zależy od grubości pokrojonych porcji. Ważne jest, aby usmażone mięso nie było surowe w środku! Zależy nam na tym, aby było delikatne i soczyste.
  13. Kotlety serwujemy od razu po usmażeniu z porcją karmelizowanych moreli i kromką chleba.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Karmelizowane morele możemy przygotować z masłem i z miodem, możemy również pominąć masło i karmelizować owoce tylko na miodzie.
  • Dodatek masła spowoduje, że podczas smażenia wraz z miodem i sokiem z owoców stworzy się klarowny maślany sos.
  • Przed przygotowaniem karmelizowanych moreli, upewnij się, że owoce są dojrzałe, ale nie nadmiernie miękkie. Świeże morele o odpowiedniej konsystencji lepiej utrzymają swój kształt podczas karmelizacji.
  • Jeśli masz ochotę na bardziej intensywny smak karmelizowanych moreli, możesz dodać do nich odrobinę cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej podczas smażenia.
  • Przyrządź więcej karmelizowanych moreli niż potrzebujesz na danie główne. Pozostałe możesz przechować w lodówce i wykorzystać jako dodatek do innych potraw, deserów lub śniadaniowych dań przez kilka dni.
  • Zamiast moreli możemy przygotować w ten sposób brzoskwinie, nektarynki, czy śliwki.
  • Karmelizowane morele są świetnym dodatkiem nie tylko do mięs. Można je łączyć z owsianką, tostami francuskimi, czy nawet leniwymi kluseczkami. W towarzystwie jogurtu, bitej śmietany, czy crème fraîche będą idealnym dodatkiem do naleśników, racuchów i gofrów. Doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolację będzie grzanka z chleba z kozim serkiem i karmelizowanymi morelami.

Zobacz również

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.