Kotlety z polędwiczki z indyka z karmelizowanymi na miodzie morelami - prosty i szybki przepis na smaczny obiad lub kolację. Delikatne mięso indyka i aromatyczne, karmelizowane owoce to świetny pomysł na pyszne danie z patelni
Kotlety z polędwiczek z indyka z morelami karmelizowanymi na miodzie to propozycja na szybki i smaczny posiłek. To danie łączy w sobie delikatność mięsa z indyka z aromatycznymi, karmelizowanymi morelami, tworząc harmonijną kompozycję smaków. To pyszne danie z patelni, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Proces przygotowania jest prosty i przystępny dla każdego, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem restauracyjnego dania w domowym zaciszu.
Przepis na morele karmelizowane z miodem pochodzi z książki Dominiki Wójciak Jednogarnkowa Jarzynova. Karmelizowane morele będą świetnym dodatkiem do owsianek, jogurtów czy naleśników, ale idealnie komponują się także z mięsem, takim jak indyk, kurczak czy kaczka.
SKŁADNIKI
Indyk:
Morele:
WYKONANIE
- Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
- Możemy pozostawić połówki morel lub przekroić je na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzewamy i miód.
- Dodajemy morele i wszystko powoli podgrzewamy na średnim ogniu.
- W trakcie podgrzewania ścieramy na morele skórkę z cytryny i dodajemy listki tymianku i chili.
- Po około 2 - 3 minutach przewracamy owoce na drugą stronę.
- Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze około 2 minut.
- Polędwiczki z indyka kroimy po skosie na około 1 - 1,5 cm plastry.
- Tak przygotowane kotlety z indyka solimy i pieprzymy z obu stron.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane z oliwą.
- Na rozgrzanym tłuszczu krótko z obu stron kawałki indyka.
- Wystarczy smażyć mięso około 2 - 4 minuty z każdej strony do momentu, aż się zrumieni. Czas smażenia zależy od grubości pokrojonych porcji. Ważne jest, aby usmażone mięso nie było surowe w środku! Zależy nam na tym, aby było delikatne i soczyste.
- Kotlety serwujemy od razu po usmażeniu z porcją karmelizowanych moreli i kromką chleba.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Karmelizowane morele możemy przygotować z masłem i z miodem, możemy również pominąć masło i karmelizować owoce tylko na miodzie.
- Dodatek masła spowoduje, że podczas smażenia wraz z miodem i sokiem z owoców stworzy się klarowny maślany sos.
- Przed przygotowaniem karmelizowanych moreli, upewnij się, że owoce są dojrzałe, ale nie nadmiernie miękkie. Świeże morele o odpowiedniej konsystencji lepiej utrzymają swój kształt podczas karmelizacji.
- Jeśli masz ochotę na bardziej intensywny smak karmelizowanych moreli, możesz dodać do nich odrobinę cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej podczas smażenia.
- Przyrządź więcej karmelizowanych moreli niż potrzebujesz na danie główne. Pozostałe możesz przechować w lodówce i wykorzystać jako dodatek do innych potraw, deserów lub śniadaniowych dań przez kilka dni.
- Zamiast moreli możemy przygotować w ten sposób brzoskwinie, nektarynki, czy śliwki.
- Karmelizowane morele są świetnym dodatkiem nie tylko do mięs. Można je łączyć z owsianką, tostami francuskimi, czy nawet leniwymi kluseczkami. W towarzystwie jogurtu, bitej śmietany, czy crème fraîche będą idealnym dodatkiem do naleśników, racuchów i gofrów. Doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolację będzie grzanka z chleba z kozim serkiem i karmelizowanymi morelami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.