Pyszne, wolno pieczone pomidory według Dominiki Jarzynovej. Pieczone pomidory to idealny dodatek do zup, sałatek i hummusu. To świetny pomysł na zachowanie smaku lata przez cały rok.
Pierwszy raz spróbowałam wolno pieczonych pomidorów na warsztatach z Dominiką "Letnia Kuchnia Jarzynova". Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Pomidorki były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu, podobnym do dania znanego jako jajka po turecku.
Wolno pieczone pomidory zdobyły moje serce. Teraz piekę je w ilościach prawie hurtowych i mrożę. Postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który przywiozłam z warsztatów. Na koniec, chciałabym również polecić kilka ważnych wskazówek od Dominiki.
Często dodaję nasiona kopru włoskiego do swoich pomidorów przed pieczeniem. Bardzo lubię tę przyprawę, ale możecie ją pominąć

SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów
- sól
- pieprz
- cukier lub miód (opcjonalnie)
- 1 łyżka dobrego octu (balsamiczny, winny lub inny owocowy)
- 2 łyżki oliwy
- ulubione przyprawy - nasiona kopru włoskiego, tymianek, cząber, majeranek, odrobina otartej skórki z cytryny...
- dodatkowo oliwa lub dobry jakościowo olej, jeżeli pomidorów nie mrozimy
WYKONANIE
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden obok drugiego, przekrojone wzdłuż na pół pomidory, skórą do dołu.
- Posypujemy je delikatnie wybranymi przyprawami.
- Skrapiamy odrobiną miodu (lub posypujemy cukrem), octem i oliwą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja termoobieg) na 30 – 40 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i wielkości oraz soczystości pomidorów.
- Pomidory należy piec tak długo aż będą delikatnie przyrumienione, wyraźnie ścięte, ale nie przypieczone. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 120 - 130°C (funkcja termoobieg) i suszymy jeszcze przez 60 – 80 minut (lub dłużej, jeżeli mamy duże pomidory).
- Gotowe pomidory powinny być wysuszone z wierzchu, mięsiste i jędrne w środku.
- Upieczone pomidory studzimy i mrozimy.
PORADY i WSKAZÓWKI
- Pomidory możemy również jeszcze ciepłe, przełożyć do szklanego naczynia i zalać oliwą albo tłoczonym na zimno olejem rzepakowym.
- Pomidory w oleju przechowujemy w lodowce do 7 dni, później zaczynają fermentować.
- Przed podaniem pomidory w oleju wyciągamy z lodówki, aby ocieplić do temperatury pokojowej.
- Z wolno pieczonych pomidorów możemy przygotować pyszną zupę pomidorową - letni krem z pieczonych pomidorów i moreli
"Na zimę przygotowuję pomidory w taki sam sposób tylko po upieczeniu studzę je i wkładam razem z blaszką albo na desce do zamrażalnika (tak, by zamroziły się nieposklejane). Po zamrożeniu przekładam je do woreczka strunowego i trzymam w zamrażalniku. Żeby je odmrozić, przekładam porcję zamrożonych pomidorków do słoika i zalewam oliwą/olejem. Czekam aż odmrożą się w oliwie i nabiorą temperatury pokojowej. Tak smakują najlepiej." - Dominika Wójciak Jarzynova
Tagi
pomidoryprzepisy wegetariańskieprzetwory domowez domowej spiżarniJarzynovaprzetwory na zimęlatosierpieńwrzesieńZobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.