Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Pyszne, wolno pieczone pomidory według Dominiki Jarzynovej. Pieczone pomidory to idealny dodatek do zup, sałatek i hummusu. To świetny pomysł na zachowanie smaku lata przez cały rok.

Jak przygotować wolno pieczone pomidory?

Pierwszy raz spróbowałam wolno pieczonych pomidorów na warsztatach z Dominiką "Letnia Kuchnia Jarzynova". Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Pomidorki były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu, podobnym do dania znanego jako jajka po turecku.

Czy można mrozić wolno pieczone pomidory?

Wolno pieczone pomidory zdobyły moje serce. Teraz piekę je w ilościach prawie hurtowych i mrożę. Postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który przywiozłam z warsztatów. Na koniec, chciałabym również polecić kilka ważnych wskazówek od Dominiki.

Jakie przyprawy dodać do pieczonych pomidorów?

Często dodaję nasiona kopru włoskiego do swoich pomidorów przed pieczeniem. Bardzo lubię tę przyprawę, ale możecie ją pominąć lub dodać swoją ulubioną.

wolno pieczone pomidory wg Dominiki Jarzynovej

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • cukier lub miód (opcjonalnie)
  • 1 łyżka dobrego octu (balsamiczny, winny lub inny owocowy)
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubione przyprawy - nasiona kopru włoskiego, tymianek, cząber, majeranek, odrobina otartej skórki z cytryny
  • dodatkowo oliwa lub dobry jakościowo olej, jeżeli pomidorów nie mrozimy

WYKONANIE

  1. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ukłóż jeden obok drugiego, przekrojone wzdłuż na pół pomidory, skórą do dołu.
  2. Posyp je delikatnie wybranymi przyprawami.
  3. Skrop odrobiną miodu (lub posyp cukrem), octem i oliwą.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja termoobieg) na 30 – 40 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i wielkości oraz soczystości pomidorów.
  5. Pomidory należy piec tak długo aż będą delikatnie przyrumienione, wyraźnie ścięte, ale nie przypieczone.  Wtedy zmniejsz temperaturę do 120 - 130°C (funkcja termoobieg) i susz jeszcze przez 60 – 80 minut (lub dłużej, jeżeli masz duże pomidory).
  6. Gotowe pomidory powinny być wysuszone z wierzchu, mięsiste i jędrne w środku.

PORADY i WSKAZÓWKI

  • Pomidory możesz również jeszcze ciepłe, przełożyć do szklanego naczynia i zalać oliwą albo tłoczonym na zimno olejem rzepakowym.
  • Pomidory w oleju przechowuj w lodówce do 7 dni, później zaczynają fermentować.
  • Przed podaniem pomidory w oleju wyjmij z lodówki, aby ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Z wolno pieczonych pomidorów możesz przygotować pyszną zupę pomidorową - letni krem z pieczonych pomidorów i moreli
  • Pomidory możesz również zamrozić, skorzystaj ze wskazówek Dominiki:

"Na zimę przygotowuję pomidory w taki sam sposób tylko po upieczeniu studzę je i wkładam razem z blaszką albo na desce do zamrażalnika (tak, by zamroziły się nieposklejane). Po zamrożeniu przekładam je do woreczka strunowego i trzymam w zamrażalniku. Żeby je odmrozić, przekładam porcję zamrożonych pomidorków do słoika i zalewam oliwą/olejem. Czekam aż odmrożą się w oliwie i nabiorą temperatury pokojowej. Tak smakują najlepiej." - Dominika Wójciak Jarzynova

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

domowy-sos-bbq-pomidorowy-ze-sliwkami

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.