Sos pomidorowy ze śliwkami, cebulą i aromatycznymi przyprawami. Domowy sos warzywno-owocowy, idealny do dań z grilla i nie tylko. Sos do BBQ, sos barbecue, czyli sos grillowy
Sos BBQ, czyli sos barbecue, znakomicie nadaje się do marynowania mięsa przed grillowaniem oraz jako aromatyczny dodatek po upieczeniu. Jednym z najpopularniejszych dań, które możesz przyrządzić z wykorzystaniem tego sosu, są żeberka w sosie BBQ, doskonałe zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Przygotowanie domowego sosu BBQ z pomidorów i śliwek jest niezwykle proste. Warto zaznaczyć, że ilość soli, pieprzu i innych przypraw w przepisie jest jedynie wskazówką, a sos możesz doprawić według swoich osobistych preferencji smakowych.
Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem.

SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 500 g śliwek węgierek
- 200 g czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 100 g cukru brązowego (dark muskovado)
- 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka wędzonej suszonej papryki
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory, po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą.
- Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
- Śliwki myjemy, obsuszamy i drylujemy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, obsmażamy na oleju.
- Dodajemy pokrojone pomidory i śliwki, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy według uznania.
- Całość miksujemy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Tagi
śliwkipomidorycebulamusztardagrillsezon grillowydomowe przetworyz domowej spiżarnidijonworcesterwędzona parykaBBQlatosierpieńwrzesieńZobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.