Sos pomidorowy ze śliwkami, cebulą i aromatycznymi przyprawami. Domowy sos warzywno-owocowy, idealny do dań z grilla i nie tylko. Sos do BBQ, sos barbecue, czyli sos grillowy

Jak zrobić domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek?

Sos BBQ, czyli sos barbecue, znakomicie nadaje się do marynowania mięsa przed grillowaniem oraz jako aromatyczny dodatek po upieczeniu. Jednym z najpopularniejszych dań, które możesz przyrządzić z wykorzystaniem tego sosu, są żeberka w sosie BBQ, doskonałe zarówno na grillu, jak i w piekarniku.

Jakie mięsa najlepiej marynować w sosie BBQ?

Przygotowanie domowego sosu BBQ z pomidorów i śliwek jest niezwykle proste. Warto zaznaczyć, że ilość soli, pieprzu i innych przypraw w przepisie jest jedynie wskazówką, a sos możesz doprawić według swoich osobistych preferencji smakowych.

Jak pasteryzować słoiki?

Sos BBQ, który został zapasteryzowany, może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. To świetny sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę. Wystarczy umieścić zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na dnie garnka warto położyć ściereczkę, aby zabezpieczyć słoiki przed pęknięciem. Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Taki sposób pasteryzacji zapewnia dłuższą trwałość przetworów.

sos śliwkowy śliwki śliwek śliwkami

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 500 g śliwek węgierek
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g cukru brązowego (dark muskovado)
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka wędzonej suszonej papryki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Umyte pomidory natnij na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę.
  2. W dużym garnku zagotowuj wodę, włóż do niej partiami ponacinane pomidory, po około minucie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski z bardzo zimną wodą.
  3. Zdejmij skórkę, pokrój na kawałki przy okazji odkrój i pozbądź się twardej szypułki.
  4. Śliwki umyj, obsusz i wydryluj.
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka, obsmaż na oleju.
  6. Dodaj pokrojone pomidory i śliwki, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki, dopraw według uznania.
  8. Całość zmiksuj, przelej do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem.
  • Dojrzałe pomidory i soczyste śliwki węgierki to klucz do uzyskania głębokiego, naturalnego smaku sosu. Im bardziej dojrzałe są owoce, tym słodszy i bardziej intensywny będzie Twój sos.
  • Sos BBQ powinien łączyć w sobie smak słodki, kwaśny, słony i pikantny. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj więcej imbiru i wędzonej papryki. Jeśli preferujesz delikatniejszy, możesz ograniczyć ilość sosu Worcester.
  • Ten sos świetnie nadaje się nie tylko do marynowania mięs, ale także do glazurowania warzyw podczas grillowania czy jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
  • Sos barbecue ma długą historię i wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych. Każdy region ma swoją wersję – od bardziej słodkich, pomidorowych sosów, po pikantne wariacje.
  • Wędzona papryka jest jednym z kluczowych składników, który nadaje BBQ charakterystyczny, dymny aromat. To ona sprawia, że sos ma ten "grillowy" smak.
  • Chociaż podstawowy przepis jest doskonałą bazą, nie bój się eksperymentować. Możesz dodać odrobinę chili dla pikantności, miód dla dodatkowej słodyczy lub ocet balsamiczny, aby uzyskać głębszy smak.
  • Jeśli wolisz gęstszy sos, gotuj go dłużej na wolnym ogniu, pozwalając na odparowanie większej ilości wody. Możesz też dodać łyżkę lub dwie octu jabłkowego, aby uzyskać bardziej kwaskowaty sos.
  • Jak pasteryzować słoiki? Umieść zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na dnie garnka połóż ściereczkę, aby zabezpieczyć słoiki przed pęknięciem. Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Taki sposób pasteryzacji zapewnia dłuższą trwałość przetworów.
  • Sos BBQ, który zapasteryzujesz, może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. To świetny sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę.

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

sos-z-pieczonych-pomidorow-i-warzyw-przetwory-na-zime

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.