Sos pomidorowy ze śliwkami, cebulą i aromatycznymi przyprawami. Domowy sos warzywno-owocowy, idealny do dań z grilla i nie tylko. Sos do BBQ, sos barbecue, czyli sos grillowy
Jak zrobić domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek?
Sos BBQ, czyli sos barbecue, znakomicie nadaje się do marynowania mięsa przed grillowaniem oraz jako aromatyczny dodatek po upieczeniu. Jednym z najpopularniejszych dań, które możesz przyrządzić z wykorzystaniem tego sosu, są żeberka w sosie BBQ, doskonałe zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Jakie mięsa najlepiej marynować w sosie BBQ?
Przygotowanie domowego sosu BBQ z pomidorów i śliwek jest niezwykle proste. Warto zaznaczyć, że ilość soli, pieprzu i innych przypraw w przepisie jest jedynie wskazówką, a sos możesz doprawić według swoich osobistych preferencji smakowych.
Jak pasteryzować słoiki?
Sos BBQ, który został zapasteryzowany, może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. To świetny sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę. Wystarczy umieścić zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na dnie garnka warto położyć ściereczkę, aby zabezpieczyć słoiki przed pęknięciem. Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Taki sposób pasteryzacji zapewnia dłuższą trwałość przetworów.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 500 g śliwek węgierek
- 200 g czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 100 g cukru brązowego (dark muskovado)
- 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka wędzonej suszonej papryki
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Umyte pomidory natnij na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę.
- W dużym garnku zagotowuj wodę, włóż do niej partiami ponacinane pomidory, po około minucie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski z bardzo zimną wodą.
- Zdejmij skórkę, pokrój na kawałki przy okazji odkrój i pozbądź się twardej szypułki.
- Śliwki umyj, obsusz i wydryluj.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, obsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojone pomidory i śliwki, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki, dopraw według uznania.
- Całość zmiksuj, przelej do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem.
- Dojrzałe pomidory i soczyste śliwki węgierki to klucz do uzyskania głębokiego, naturalnego smaku sosu. Im bardziej dojrzałe są owoce, tym słodszy i bardziej intensywny będzie Twój sos.
- Sos BBQ powinien łączyć w sobie smak słodki, kwaśny, słony i pikantny. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj więcej imbiru i wędzonej papryki. Jeśli preferujesz delikatniejszy, możesz ograniczyć ilość sosu Worcester.
- Ten sos świetnie nadaje się nie tylko do marynowania mięs, ale także do glazurowania warzyw podczas grillowania czy jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
- Sos barbecue ma długą historię i wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych. Każdy region ma swoją wersję – od bardziej słodkich, pomidorowych sosów, po pikantne wariacje.
- Wędzona papryka jest jednym z kluczowych składników, który nadaje BBQ charakterystyczny, dymny aromat. To ona sprawia, że sos ma ten "grillowy" smak.
- Chociaż podstawowy przepis jest doskonałą bazą, nie bój się eksperymentować. Możesz dodać odrobinę chili dla pikantności, miód dla dodatkowej słodyczy lub ocet balsamiczny, aby uzyskać głębszy smak.
- Jeśli wolisz gęstszy sos, gotuj go dłużej na wolnym ogniu, pozwalając na odparowanie większej ilości wody. Możesz też dodać łyżkę lub dwie octu jabłkowego, aby uzyskać bardziej kwaskowaty sos.
- Jak pasteryzować słoiki? Umieść zamknięte słoiki w garnku z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na dnie garnka połóż ściereczkę, aby zabezpieczyć słoiki przed pęknięciem. Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw słoiki do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Taki sposób pasteryzacji zapewnia dłuższą trwałość przetworów.
- Sos BBQ, który zapasteryzujesz, może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. To świetny sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.