Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem

Termin barbecue (BBQ) kojarzy nam się z amerykańskimi filmami czy serialami. Wydaje się, że jest to po prostu odpowiednik naszego grillowania, słowo oznaczające to samo. W rzeczywistości jest to jednak coś nieco innego.

BBQ – co to jest?

BBQ to termin dziś używany wymiennie z grillowaniem, choć pojawiający się znacznie rzadziej. Niektórzy natomiast utożsamiają to słowo z polskim wędzeniem. Tymczasem barbecue oznacza jedynie pewną wyraźnie określoną formę grillowania, polegającą na stosowaniu zasady „Low&Slow”. Grillowanie jest więc pojęciem znacznie szerszym, które zawiera w sobie termin barbecue.

bbq low and slow

Tak naprawdę w mowie potocznej nie ma większego znaczenia, czy używamy słów grillowanie i BBQ zamienne. Tym bardziej, że w naszym języku brakuje odpowiedniego słowa, które oznaczałoby dokładnie to, co mieści się w pojęciu barbecue. Zdecydowanie łatwiej ten proces opisać, niż znaleźć dla niego dobre, polskie określenie.

Na czym więc polega barbecue? To obróbka jedzenia, która odbywa się w temperaturach o przedziale niższym niż przyjęto w grillowaniu, za to wyższym niż w przypadku wędzenia. Odpowiednia temperatura do BBQ to od 110 do 120 stopni C.

Poza temperaturą w BBQ istotne jest wytworzenie dymu, w którym de facto grilluje się nasza potrawa. Barbecue stanowi więc tak naprawdę metodę pieczenia np. mięsa w dymie, przy dość niskiej temperaturze.

Grillowanie metodą BBQ – zasada Low&Slow

Przy stosowaniu metody BBQ bardzo istotne jest kierowanie się zasadą Low&Slow. Cały proces ma odbywa się powoli, przy utrzymywaniu dość niskiej temperatury. Pozwala to na powolne ścinanie się białka w mięsie, które powoli wchodzi w reakcję z węglowodanami (tzw. reakcja Millarda). Efektem tego procesu jest piękna, brązowa warstwa na powierzchni mięsa oraz charakterystyczna glazura. Kluczowym skutkiem jest jednak smak, który nazywamy umami.

BBQ a grillowanie – czy to to samo?

Podstawowe różnice między grillowaniem a barbecue to: niższa temperatura potrzebna do procesu BBQ, znacznie zwolnione tempo obróbki oraz pieczenie w dymie. Baza jest więc podobna, ponieważ wszystko odbywa się na grillu. Inne są jednak metody przyrządzania jedzenia.

Choć BBQ to obecnie domena zaawansowanych kucharzy, nie ma przeszkód, by każdy, kto ma ochotę wypróbować tę metodę, mógł to robić. Potrzebne są w tym celu jednak pewne udogodnienia sprzętowe. Marka Weber ma w swoim asortymencie grille, które mają wbudowane w pokrywę termometry, pozwalające ściśle kontrolować temperaturę tak, by utrzymywać ją w przedziale idealnym do BBQ. Firma sprzedaje również wędzarki z podobnym rozwiązaniem i dodatkowo o bardzo dużej pojemności.

Do metody BBQ idealnie sprawdzą się grille nie tylko węglowe, lecz także opalane alternatywnym, bardziej ekologicznym materiałem – pelletem. Urządzenia tego typu sprzedawane przez firmę Weber można dają możliwość dokładnej kontroli temperatury i nadają przyrządzanym na nich potrawom niepowtarzalny, drzewny aromat. 

Pomocne w uzyskaniu bardzo charakterystycznego wędzonego posmaku BBQ są również specjalne drewienka do wędzenia marki Weber. Są wśród nich produkty dopasowane do poszczególnych rodzajów mięs, a także o ciekawych aromatach, np. whisky.

BBQ weber grillowanie

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o BBQ i uzyskać więcej wskazówek grillowych, zapisz się do newslettera na stronie weber.com.

38 thoughts on “Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem

    1. Pierwszy raz BBQ jadłam w Teksasie, takie prawdziwe…pieczone od kilku do kilkunastu godzin.w piecu..smak niepowtarzalny. Nigdy nie próbowałam robić sama, ponieważ nie miałam wiedzy na ten temat,ale kto wie, może teraz się skuszę..dzięki Aniu 😚

    1. Piękny stek T-bone 🥩 i świetny artykuł. Przyznam się, że nie wiedziałem co znaczy dokładnie BBQ, a teraz mogę zabłysnąć wśród znajomych 😁

  1. Ja za bardzo nie rozróżniam, choć zdaje sobie sprawę, że to co piszesz jest bardzo istotne, ale szaleństwo grilla mnie jakoś ominęła więc nigdy nie zagłębiałam się dalej niż zwęglone kiełbaski za którymi i tak za bardzo nie przepadam, ale podejrzewam, że odpowiednio zrobione musi być naprawdę pyszne.

  2. Tak, wiemy co to oznacza ale nigdy się nie zastanawimy na używaniem pojęcia. Dla nas gril to gril ale oczywiście szykujemy wszystko tak jak powinno być zrobione 🙂 dokładnie to mija druga połówka sie tym zajmuje i przestrzega wszystkich zasad 🙂

  3. Mieszkam w USA, więc dobrze poznałam smak żeberek BBQ. Wielki jak kocioł zamknięty grill bucha dymem i zapachami przez 8 albo więcej godzin, a smaku dodają różne sosy, którymi się smaruje mięso, a potem polewa. Pyszności, ale z piekarnika też dają radę:)

    1. Nigdy nie przypuszczałam,ze za słowem bbq kryje się tyle tajemnic kulinarnych do momentu,gdy pojechaliśmy z mężem z wizytą do USA. Nasi przyjaciele zaprosili nas na takie typowe amerykańskie przyjęcie z bbq ,dowiedziałam się wtedy co to oznacza,jaką szkole preferuje się w poszczególnych stanach . Nie zapomnę smaku tych żeberek i sosu zrobionego na bazie żurawiny.

  4. Jestem w szoku. Przez całe życie myślałam że barbecue i grillowanie to jedno i to samo. A to proszę cały mój świat runął, serio! Rzetelnie opisane fantastyczna sprawa! Takie żeberka chętnie bym wciągnęła Właśnie teraz jestem głodna jak wilk!

  5. Myślę że zbliżający się weekend jest dobrą okazja do zrobienia BBQ 🥩 👩‍🍳 A oglądając zdjęcia aż ślinka cieknie 😋.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *