Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem

Letni krem z pieczonych pomidorów i moreli z koprem włoskim. Zupa pomidorowa na gorąco czy orzeźwiający chłodnik? Wybór należy do Ciebie!

Jak zrobić letni chłodnik pomidorowo morelowy?

Chłodnik pomidorowo morelowy to wyjątkowa i pyszna letnia zupa. Swój smak zawdzięcza dojrzałym w słońcu pomidorom i owocowej słodyczy moreli. Sierpień to najlepszy czas na przygotowanie tej zupy, ponieważ wtedy to pomidory i morele dojrzewają i są gotowe do zbioru.

Dlaczego sierpień to najlepszy czas na chłodnik z pomidorów i moreli?

Pomidory do zupy możemy upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem. Alternatywnie możemy wykorzystać pomidory pieczone w niskiej temperaturze i zamrożone. Dzięki temu smakiem letniej zupy z pysznymi, dojrzałymi w słońcu pomidorami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok.

chłodnik zupa krem pomidory morele fenkuł

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • 150 g moreli
  • 50 g cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 250 ml soku pomidorowego lub passaty
  • 300 g bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 10 g świeżego obranego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie kilka plastrów wędzonej surowej szynki
  • opcjonalnie olej chili

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Pomidory i morele przekrój na pół.
  3. Wytnij z pomidorów szypułki, z moreli wyjmij pestki.
  4. Ułóż pomidory i morele na blasze skórą do dołu.
  5. Oprósz solą, skrop łyżką oliwy, piecz około godziny.
  6. Nasiona kopru włoskiego i kolendry zmiażdż grubo w moździerzu.
  7. Cebulę i chili pokrój w paski i podsmaż 2 - 3 minuty na łyżce oliwy, najlepiej w dużym rondlu.
  8. Dodaj mieszankę przypraw, krótko smaż.
  9. Dodaj pieczone pomidory z morelami, bulion i sok pomidorowy.
  10. Całość gotuj około 10 minut.
  11. Dopraw solą i pieprzem, dodaj starty imbir i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. 
  12. Następnie całość zmiksuj na krem.
  13. Jeżeli chcesz z zupy przygotować chłodnik wówczas przestudzoną schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  14. Koper włoski pokrój na cienkie plastry. Możesz to zrobić nożem lub użyć tzw. mandoliny. 
  15. Plastry kopru obsmaż krótko z obu stron na pozostałej oliwie, oprósz lekko solą.
  16. Tak przygotowuję koper, jeżeli jem zupę na gorąco.
  17. Do chłodnika polecam plastry kopru surowe. Skrapiam je wówczas oliwą, sokiem z cytryny lub pomarańczy, solę i odstawiam na 10 minut.  
  18. Zupę pomidorowo - morelową rozlej do głębokich talerzy, dodaj plastry kopru włoskiego i ewentualnie szynkę.
  19. Jeżeli lubisz pikantne zupy polecam dodatkowo skropić olejem chili.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Wolno pieczone pomidory według przepisu Dominiki Jarzynovej przygotujesz w sezonie według przepisu: pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej  
  • Pieczenie pomidorów i moreli wydobywa z nich naturalną słodycz i intensyfikuje smak zupy.
  • Kolendra i koper włoski dodają tej zupie unikalnego charakteru. Możesz dostosować ilość przypraw w zależności od swoich preferencji.
  • Aby zupa miała pełniejszy smak, warto dodać odrobinę kwasu w postaci soku z cytryny lub pomarańczy do fenkuła. Taka kwasowość świetnie zrównoważy słodycz pomidorów i moreli.
  • Zupa świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i w formie chłodnika. Wybierz opcję zależnie od nastroju i pogody – latem chłodnik zaskoczy orzeźwiającym smakiem, zimą kremowa, gorąca zupa rozgrzeje.
  • Koper włoski można podać na surowo lub podsmażyć, w zależności od tego, czy serwujesz zupę na ciepło, czy na zimno. Surowy koper w chłodniku wniesie chrupkość i świeżość, a podsmażony doda zupie na gorąco głębi smaku.
  • Zamiast wędzonej szynki, możesz dodać kawałki chrupiącego boczku lub prażone nasiona (np. dyni) dla dodatkowej tekstury. Dla bardziej pikantnej wersji polecam dodać trochę świeżej papryczki chili lub skropić zupę ostrym olejem.

Zobacz również

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.