Delikatne serowe knedle, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą. Austriackie knedle podane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą. Marillenknödel na śniadanie, przekąskę lub deser.
Knedle morelowe to wyśmienita uczta smaków w stylu austriackim. Te delikatne kluski, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą, stanowią prawdziwy letni rarytas. Serwowane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą, są idealnym wyborem na śniadanie, przekąskę lub deser.
Serowe knedle z morelami, czyli marillenknödel to tradycyjny przysmak w Austrii, którego latem nie może zabraknąć. Szczególnie na obszarach obfitujących w aromatyczne morele, takich jak malownicza dolina Wachau, gdzie knedle z morelami cieszą się ogromną popularnością.
![marillenknödel Serowe knedle z morelami z czekoladą i bułką tartą](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0236-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 250 g sera - twaróg półtłusty
- 1 jajko
- 100 g mąki tortowej lub uniwersalnej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 8 małych moreli
- ciemna czekolada, tyle ile się zmieści w miejscu po pestce
- 25 g bułki tartej
- 25 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- jogurt do podania
- otarta skórka z limonki
- mięta
WYKONANIE
- Do miski dodajemy twaróg, jajko, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli, wszystko rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto ugniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
- Morele nacinamy, starając się nie przecinać owocu do końca.
- Wyjmujemy z moreli pestkę, a w to miejsce wkładamy kawałek ciemnej czekolady.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 8 porcji.
- Każdą porcję ciasta spłaszczamy w dłoniach na środek kładziemy morelę z czekoladą.
- Następnie zawijamy ciasto wokół nadzienia, tworząc knedle.
- Gotujemy knedle w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 8 minut minut, licząc czas od wypłynięcia na powierzchnię.
- W międzyczasie, na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą, smażymy do uzyskania delikatnie złotego koloru.
- Zdejmujemy patelnię z bułką z palnika, dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i odstawiamy.
- Po ugotowaniu, wyjmujemy knedle z wody, odsączamy.
- Podajemy ciepłe z jogurtem, polane ciepłą słodką bułką tartą z masłem.
- Całość posypujemy otartą skórką z limonki i listkami świeżej mięty.
Zobacz również
Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem
![kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0246-960x1440.webp)
Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję
![zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0380-960x1440.webp)
Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem
![zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-moreli-podana-z-fenkulem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/zupa-pomidorwa-z-koprem-wloskim-595x892.webp)
Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato
![domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3229-scaled.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.