Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Delikatne serowe knedle, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą. Austriackie knedle podane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą. Marillenknödel na śniadanie, przekąskę lub deser.

Knedle morelowe to wyśmienita uczta smaków w stylu austriackim. Te delikatne kluski, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą, stanowią prawdziwy letni rarytas. Serwowane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą, są idealnym wyborem na śniadanie, przekąskę lub deser.

Serowe knedle z morelami, czyli marillenknödel to tradycyjny przysmak w Austrii, którego  latem nie może zabraknąć. Szczególnie na obszarach obfitujących w aromatyczne morele, takich jak malownicza dolina Wachau, gdzie knedle z morelami cieszą się ogromną popularnością.

marillenknödel Serowe knedle z morelami z czekoladą i bułką tartą

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Do miski dodajemy twaróg, jajko, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli, wszystko rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
  3. Ciasto ugniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo.
  5. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
  6. Morele nacinamy, starając się nie przecinać owocu do końca.
  7. Wyjmujemy z moreli pestkę, a w to miejsce wkładamy kawałek ciemnej czekolady.
  8. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 8 porcji.
  9. Każdą porcję ciasta spłaszczamy w dłoniach na środek kładziemy morelę z czekoladą.
  10. Następnie zawijamy ciasto wokół nadzienia, tworząc knedle.
  11. Gotujemy knedle w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 8 minut minut, licząc czas od wypłynięcia na powierzchnię.
  12. W międzyczasie, na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą, smażymy do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  13. Zdejmujemy patelnię z bułką z palnika, dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i odstawiamy.
  14. Po ugotowaniu, wyjmujemy knedle z wody, odsączamy.
  15. Podajemy ciepłe z jogurtem, polane ciepłą słodką bułką tartą z masłem.
  16. Całość posypujemy otartą skórką z limonki i listkami świeżej mięty.

Zobacz również

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem

zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-moreli-podana-z-fenkulem

Domowa ice tea czyli orzeźwiająca mrożona herbata na lato

domowa-ice-tea-czyli-orzezwiajaca-mrozona-herbata-na-lato

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.