Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Przetwory domowe. Szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney. Pikantny sos owocowy, idealny do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw

Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem także poza sezonem. Dziś mam dla Was szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney - pikantny sos owocowy, który idealnie komponuje się z serami, grillowanymi mięsami oraz pieczonymi warzywami.

Dzięki przetworom domowym, możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Aby zachować smak wiśni i cieszyć się nim po zakończeniu sezonu, warto również wydrylowane owoce zamrozić. Z mrożonych wiśni też możemy przygotować ten wyjątkowy dodatek do dań.

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek.
  2. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 - 3 minuty szalotkę i chili, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy.
  5. Następnie dodajemy wiśnie i gałązki tymianku.
  6. Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  7. Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku.
  8. Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy.

Polecam również przepis na
Chutney dyniowy
Chutney śliwkowy

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Komentarze

Rafalcook.com 2020-08-09 11:12:27

Bravo, ale nie mam wiśni, będzie znów inny 😉

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-09 13:38:36

Czyżby tym razem z ... porzeczek? 😉

Odpowiedz

Marzena 2022-07-26 08:56:53

Mam ochotę go zrobić 🙂 Ile wychodzi małych słoiczków z tych proporcji?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-07-28 12:23:40

To zależy od pojemności słoiczków 😉 Po krótkim gotowaniu wychodzi około 500 - 600 ml

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.