Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

Przetwory domowe. Szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney. Pikantny sos owocowy, idealny do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw

Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem także poza sezonem. Dziś mam dla Was szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney - pikantny sos owocowy, który idealnie komponuje się z serami, grillowanymi mięsami oraz pieczonymi warzywami.

Dzięki przetworom domowym, możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Aby zachować smak wiśni i cieszyć się nim po zakończeniu sezonu, warto również wydrylowane owoce zamrozić. Z mrożonych wiśni też możemy przygotować ten wyjątkowy dodatek do dań.

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

SKŁADNIKI

  • 500 g wiśni
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 80 ml czerwonego octu winnego
  • 80 ml wody
  • sól

WYKONANIE

  1. Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek.
  2. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 - 3 minuty szalotkę i chili, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy.
  5. Następnie dodajemy wiśnie i gałązki tymianku.
  6. Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  7. Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku.
  8. Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy.

Polecam również przepis na
Chutney dyniowy
Chutney śliwkowy

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Komentarze

Rafalcook.com 2020-08-09 11:12:27

Bravo, ale nie mam wiśni, będzie znów inny 😉

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-09 13:38:36

Czyżby tym razem z ... porzeczek? 😉

Odpowiedz

Marzena 2022-07-26 08:56:53

Mam ochotę go zrobić 🙂 Ile wychodzi małych słoiczków z tych proporcji?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-07-28 12:23:40

To zależy od pojemności słoiczków 😉 Po krótkim gotowaniu wychodzi około 500 - 600 ml

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.