Przetwory domowe. Szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney. Pikantny sos owocowy, idealny do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw
Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem także poza sezonem. Dziś mam dla Was szybki i łatwy przepis na aromatyczny wiśniowy chutney - pikantny sos owocowy, który idealnie komponuje się z serami, grillowanymi mięsami oraz pieczonymi warzywami.
Dzięki przetworom domowym, możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Aby zachować smak wiśni i cieszyć się nim po zakończeniu sezonu, warto również wydrylowane owoce zamrozić. Z mrożonych wiśni też możemy przygotować ten wyjątkowy dodatek do dań.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek.
- Szalotki obieramy i kroimy w kostkę.
- Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 - 3 minuty szalotkę i chili, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy.
- Następnie dodajemy wiśnie i gałązki tymianku.
- Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku.
- Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy.
Polecam również przepis na
Chutney dyniowy
Chutney śliwkowy
Rafalcook.com 2020-08-09 11:12:27
Bravo, ale nie mam wiśni, będzie znów inny 😉
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-09 13:38:36
Czyżby tym razem z ... porzeczek? 😉
Odpowiedz
Marzena 2022-07-26 08:56:53
Mam ochotę go zrobić 🙂 Ile wychodzi małych słoiczków z tych proporcji?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-07-28 12:23:40
To zależy od pojemności słoiczków 😉 Po krótkim gotowaniu wychodzi około 500 - 600 ml
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.