Słodko pikantny dżem pomidorowy z czosnkiem, imbirem i chili. Idealny do serów, krakersów i przekąsek. Przetwory domowe z wyjątkowym smakiem
Słodko pikantny dżem pomidorowy z dodatkiem czosnku, imbiru i chili. To świetny dodatek, który idealnie pasuje do deski serów, pasztetów, wędlin, krakersów lub chipsów. Tego typu przetwory gwarantują niezwykłe doznania smakowe, które zaskoczą niejedno podniebienie.
Spróbuj dodać dżem z pomidorków koktajlowych do śniadaniowych tostów lub omleta z serem i szynką a Twoje śniadanie zyska nową jakość. Kanapka z twarogiem i pomidorowym dżemem też może Cię swym smakiem mile zaskoczyć. Polecam również przepis na serowe ciasteczka nadziewane właśnie pomidorowym dżemem.
![pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili pomidorki koktajlowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9566-2.webp)
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 50 g szalotki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 200 - 250 g cukru - białego lub trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 limonki lub cytryny - sok i otarta skórka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczka lub więcej drobno posiekanej papryczki chili
WYKONANIE
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
- Obrany imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szalotkę kroimy w drobna kostkę.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na średnim ogniu szalotkę, aż stanie się szklista.
- Dodajemy czosnek, imbir i chili i sól, mieszamy i smażymy 2 - 3 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, otartą skórkę i sok z limonki, ocet jabłkowy i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 - 1,5 godziny regularnie mieszając, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka.
- Gdy dżem się trochę zredukuje, będzie gęsty i błyszczący, wyłączamy palnik.
- Przekładamy do słoika. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni. Możemy słoik/słoiczki pasteryzować.
![pomidorki koktajlowe pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9553.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
Do przygotowania dżemu z pomidorów możesz użyć zarówno tych dużych pomidorów, jak i mniejszych pomidorków koktajlowych. W przypadku pomidorków koktajlowych, myślę, że dżem ma bardziej intensywny smak i ciekawą strukturę. Wybór rodzaju pomidorów zależy od naszych preferencji smakowych oraz od ogrodowych plonów.
Tagi
czosnekpomidorychiliocet jabłkowyimbirprzetwory domowekonfituradżemz domowej spiżarnichutneydodatek do seralatosierpieńwrzesieńZobacz również
Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki
![pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/konfitura-pomarancze-i-chilli.jpg)
Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska
![marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4163-595x893.webp)
Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej
![pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/5X9A8593-2-960x1440.webp)
Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy
![aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/08/5X9A6983-3-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.