Słodko pikantna konfitura z zielonych papryczek chili. Zielony dżem chili. Domowe przetwory - paprykowy dżem z zielonej ostrej papryczki chili i słodkiej papryki
Jak przygotować słodko pikantny paprykowy dżem?
Słodko pikantny paprykowy dżem możemy przygotować w wersji czerwonej, zielonej a nawet żółtej. Dżem paprykowy świetnie komponuje się z serami, zarówno tymi żółtymi, jak i z twarogiem czy fetą. Będzie też ciekawym dodatkiem do grillowanych mięs lub warzyw. Często robię sobie szybką, pyszną i przez dodatek dżemu wyjątkową kanapkę. Smaruję kromkę chleba masłem, obkładam serem lub wędliną i smaruję słodko pikantnym dżemem - niebo w gębie.
Skąd pomysł na dżem chili i jak go wykorzystać w kuchni?
Dżem chili, skąd pomysł na taki produkt? Zaczęło się od przepisu na górski omlet z jednej z książek Jamiego Olivera. Omlet wyglądał bardzo apetycznie, przepis był prosty ale jednym ze składników był czerwony dżem chili. Co to za dżem, skąd go wziąć? Pobuszowałam w swojej spiżarni i okazało się że znalazłam dżem chili, ale zielony. Był to Green Chilli Jam od Tracklements, który dostałam w prezencie. Zajrzałam na ich stronę, znalazłam przepis, odrobinę zmieniłam proporcje i od tamtej pory jest to produkt, który na stałe zagościł w mojej kuchni.
SKŁADNIKI na około 1 l dżemu
- 300 g papryki chili, zielonej lub czerwonej, bez pestek i drobno posiekanej
- 300 g papryki słodkiej, zielonej lub czerwonej, bez pestek grubo posiekanej
- 250 - 300 ml octu jabłkowego
- 500 g cukru trzcinowego
- 50 ml soku z cytryny
- 20 g startego drobno czosnku
- 200 g obranej i grubo pokrojonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE
- Cebulę, czosnek, paprykę słodką i chili krótko i pulsacyjnie miksujemy 3 - 5 sekund.
- W rondlu podgrzewamy ocet z cukrem i mieszamy.
- Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagotowujemy.
- Gotujemy na małym lub średnim ogniu około 30 - 40 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje i osiągnie konsystencję niezbyt gęstego dżemu.
- Gorący paprykowy dżem wlewamy do małych słoików i od razu zakręcamy.
- Słoiki z dżemem możemy poddać pasteryzacji.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku?
- Pasteryzacja w piekarniku - słoiki ustawiamy na blasze, wstawiamy do zimnego piekarnika.
- Piekarnik nastawiamy na 130°C na 60 minut.
- Następnie piekarnik wyłączamy i pozostawimy w nim słoiki do przestygnięcia.
- Posmakował Ci zielony dżem chili? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj także przepis na czerwony dżem chili! To doskonała okazja, by wzbogacić swoje zapasy przetworów o nowy, oryginalny smak.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.