Słodko pikantna konfitura z papryczek chili - czerwonych lub zielonych. Domowe przetwory - paprykowy dżem z chili i słodkiej papryki
Jak przygotować słodko pikantny paprykowy dżem?
Słodko pikantny paprykowy dżem możemy przygotować w wersji czerwonej, zielonej a nawet żółtej. Dżem paprykowy świetnie komponuje się z serami, zarówno tymi żółtymi, jak i z twarogiem czy fetą. Będzie też ciekawym dodatkiem do grillowanych mięs lub warzyw. Często robię sobie szybką, pyszną i przez dodatek dżemu wyjątkową kanapkę. Smaruję kromkę chleba masłem, obkładam serem lub wędliną i smaruję słodko pikantnym dżemem - niebo w gębie.
Skąd pomysł na dżem chili i jak go wykorzystać w kuchni?
Dżem chili, skąd pomysł na taki produkt? Zaczęło się od przepisu na górski omlet z jednej z książek Jamiego Olivera. Omlet wyglądał bardzo apetycznie, przepis był prosty ale jednym ze składników był czerwony dżem chili. Co to za dżem, skąd go wziąć? Pobuszowałam w swojej spiżarni i okazało się że znalazłam dżem chili, ale zielony. Był to Green Chilli Jam od Tracklements, który dostałam w prezencie. Zajrzałam na ich stronę, znalazłam przepis, odrobinę zmieniłam proporcje i od tamtej pory jest to produkt, który na stałe zagościł w mojej kuchni.
![konfitura z papryczek chili chutney](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/zielony-dzem-chili.webp)
SKŁADNIKI na około 1 l dżemu
- 300 g papryki chili, zielonej lub czerwonej, bez pestek i drobno posiekanej
- 300 g papryki słodkiej, zielonej lub czerwonej, bez pestek grubo posiekanej
- 250 - 300 ml octu jabłkowego
- 500 g cukru trzcinowego
- 50 ml soku z cytryny
- 20 g startego drobno czosnku
- 200 g obranej i grubo pokrojonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE
- Cebulę, czosnek, paprykę słodką i chili krótko i pulsacyjnie miksujemy 3 - 5 sekund.
- W rondlu podgrzewamy ocet z cukrem i mieszamy.
- Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagotowujemy.
- Gotujemy na małym lub średnim ogniu około 30 - 40 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje i osiągnie konsystencję niezbyt gęstego dżemu.
- Gorący paprykowy dżem wlewamy do małych słoików i od razu zakręcamy.
- Słoiki z dżemem możemy poddać pasteryzacji.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku?
- Pasteryzacja w piekarniku - słoiki ustawiamy na blasze, wstawiamy do zimnego piekarnika.
- Piekarnik nastawiamy na 130°C na 60 minut.
- Następnie piekarnik wyłączamy i pozostawimy w nim słoiki do przestygnięcia.
Zobacz również
Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem
![konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2182-960x1440.webp)
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych
![dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9566-2.webp)
Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki
![pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/konfitura-pomarancze-i-chilli.jpg)
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana
![ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/ajwar.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.