Słodka, pikantna i lekko gorzka konfitura z pomarańczy i chili. Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki - wyśmienity dodatek do serów i nie tylko.
Pikantna konfitura z pomarańczy i chilli - chutney z pomarańczy i chili - to świetny dodatek do wszystkich serów: żółtych, pleśniowych i twarogowych.
Słodka, pikantna i lekko gorzka, taka jest konfitura z pomarańczy, ostrej i słodkiej papryki. Możemy ją wykorzystać do marynowania grillowanych mięs, jest również świetnym dodatkiem do tostów, kanapek i burgerów. Jest słodka, lekko ostra i gorzka i ... bardzo pyszna!
Pikantną konfiturę z pomarańczy i chili możemy również wykorzystać, jako nadzienie do wytrawnych ciasteczek serowych.
![konfitura dżem pomarańcze i chilli](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/konfitura-pomarancze-i-chilli.jpg)
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pomarańczy (najlepsze ekologiczne, niepryskane, u mniue czerwone pomarańcze)
- 1 czerwona słodka papryka około 200 g
- 3 - 4 papryczki chili około 100 g
- sok z 1 dużej cytryny
- 200 ml wody
- 125 ml octu jabłkowego lub cydrowego
- 700 g cukru
WYKONANIE
- Pomarańcze bardzo cienko obieramy ze skórki (bez białego albedo).
- Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki, tzw. julienne.
- Pomarańcze obieramy z pozostałej, białej skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki.
- Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion.
- Chili drobno siekamy, słodką czerwona paprykę kroimy w małą kostkę.
- Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny.
- Całość zagotowujemy, gdy tylko zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
- Dodajemy pokrojone pomarańcze i cukier.
- Gotujemy na średnim ogniu około 2 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamykamy.
- Słoiki układamy dnem do góry do czasu, aż wystygną.
- Możemy również konfiturę w słoikach zapasteryzować.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Konfiturę możesz przygotować z różnych pomarańczy, czerwonych lub pomarańczowych
- Słoiki z konfiturą możemy poddać pasteryzacji. Pasteryzacja w piekarniku - słoiki ustawiamy na blasze, wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 130°C na 60 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i najlepiej jak pozostawimy w nim słoiki do przestygnięcia, ja zostawiam na noc.
Tagi
pomarańczechiliprzetwory domoweczerwone pomarańczekonfituradżemz domowej spiżarnichutneydodatek do serazimalutymarzecZobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych
![dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9566-2.webp)
Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili
![zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/zielony-dzem-chili.webp)
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru
![marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/konfitura-z-cytronu.jpg)
Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru
![ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/03/Imbiriowa-konfitura-z-pomarańczami-i-marchewką-595x868.jpg)
Bernadeta 2021-03-07 14:27:20
Dwa bieguny słodycz i ostrość w jednym. Cudowny sposób na konfiturę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-08 00:20:14
Pięknie to ujęłaś 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.