Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

Słodka, pikantna i lekko gorzka konfitura z pomarańczy i chili. Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki - wyśmienity dodatek do serów i nie tylko.

Pikantna konfitura z pomarańczy i chilli - chutney z pomarańczy i chili - to świetny dodatek do wszystkich serów: żółtych, pleśniowych i twarogowych.

Słodka, pikantna i lekko gorzka, taka jest konfitura z pomarańczy, ostrej i słodkiej papryki. Możemy ją wykorzystać do marynowania grillowanych mięs, jest również świetnym dodatkiem do tostów, kanapek i burgerów. Jest słodka, lekko ostra i gorzka i ... bardzo pyszna!

Pikantną konfiturę z pomarańczy i chili możemy również wykorzystać, jako nadzienie do wytrawnych ciasteczek serowych.

konfitura dżem pomarańcze i chilli

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pomarańczy (najlepsze ekologiczne, niepryskane, u mniue czerwone pomarańcze)
  • 1 czerwona słodka papryka około 200 g
  • 3 - 4 papryczki chili około 100 g
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 200 ml wody
  • 125 ml octu jabłkowego lub cydrowego
  • 700 g cukru

WYKONANIE

  1. Pomarańcze bardzo cienko obieramy ze skórki (bez białego albedo).
  2. Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki, tzw. julienne.
  3. Pomarańcze obieramy z pozostałej, białej skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki.
  4. Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion.
  5. Chili drobno siekamy, słodką czerwona paprykę kroimy w małą kostkę.
  6. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny.
  7. Całość zagotowujemy, gdy tylko zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  8. Dodajemy pokrojone pomarańcze i cukier.
  9. Gotujemy na średnim ogniu około 2 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  10. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamykamy.
  11. Słoiki układamy dnem do góry do czasu, aż wystygną.
  12. Możemy również konfiturę w słoikach zapasteryzować.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Konfiturę możesz przygotować z różnych pomarańczy, czerwonych lub pomarańczowych
  • Słoiki z konfiturą możemy poddać pasteryzacji. Pasteryzacja w piekarniku - słoiki ustawiamy na blasze, wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 130°C na 60 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i najlepiej jak pozostawimy w nim słoiki do przestygnięcia, ja zostawiam na noc.

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Komentarze

Bernadeta 2021-03-07 14:27:20

Dwa bieguny słodycz i ostrość w jednym. Cudowny sposób na konfiturę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-08 00:20:14

Pięknie to ujęłaś 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.