Ukryj menu

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Słodka, pikantna i lekko gorzka konfitura z pomarańczy i chili. Pomarańczowa konfitura ze słodkiej i ostrej papryki - dodatek do serów i nie tylko.

Jak przygotować pikantną konfiturę z pomarańczy i chili?

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem chili i papryki to wyjątkowy dodatek, który doskonale komponuje się z różnymi rodzajami serów – od delikatnych twarogów po intensywne pleśniowe. Jej słodko-pikantny smak z lekką nutą goryczki świetnie podkreśla aromat żółtych serów i jest znakomitym uzupełnieniem deski serów na przyjęcia.

Do czego jeszcze pasuje konfitura z pomarańczy i chili?

Pikantna konfitura z pomarańczy i chilli - dżem, chutney z pomarańczy i chili - to świetny dodatek nie do serów. Możesz użyć jej jako marynaty do mięs na grilla, nadzienia do wytrawnych ciasteczek lub dodatku do kanapek i burgerów. Słodka i pikantna konfitura wzbogaci także smak tostów i nada nowy wymiar domowym przekąskom. To uniwersalny dodatek dla miłośników nieoczywistych połączeń smakowych.

konfitura dżem pomarańcze i chilli

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pomarańcze bardzo cienko obierz ze skórki (bez białego albedo).
  2. Obraną skórkę pokrój w cieniutkie paseczki, tzw. julienne.
  3. Pomarańcze obieramy z pozostałej, białej skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki.
  4. Papryki przekrój na pół i oczyść z nasion.
  5. Chili drobno posiekaj, słodką czerwona paprykę pokrój w małą kostkę.
  6. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny.
  7. Całość zagotuj, gdy tylko zawrze zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut.
  8. Dodaj pokrojone pomarańcze i cukier.
  9. Gotujemy na średnim ogniu około 1 - 2 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  10. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i natychmiast zamknij.
  11. Słoiki ułóż dnem do góry do czasu, aż wystygną.
  12. Możesz również konfiturę w słoikach poddać pasteryzacji.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy do konfitury z pomarańczy i chili można użyć różnych rodzajów pomarańczy?

Tak, do przygotowania konfitury możesz wykorzystać zarówno tradycyjne pomarańcze, jak i czerwone odmiany. Czerwone pomarańcze dodadzą intensywności smaku i głębszego koloru.

Jak wykorzystać pikantną konfiturę z pomarańczy i chili?

Pikantna konfitura z pomarańczy i chili świetnie sprawdza się jako nadzienie do wytrawnych ciasteczek serowych. Możesz ją również dodać do marynat mięsnych, tostów, kanapek czy burgerów, aby nadać im niepowtarzalnego, wyrazistego smaku.

Do czego jeszcze pasuje taki słodko pikantny dżem z pomarańczy?

Choć konfitura ma pikantny charakter, można ją dodać do deserów, takich jak serniki lub kruche ciastka, aby przełamać ich słodycz. Świetnie sprawdzi się również jako polewa do lodów waniliowych.

Jakie inne dodatki można dodać do konfitury?

Do konfitury można dodać imbir, goździki lub cynamon, które wzbogacą jej smak. Eksperymentując z przyprawami, możesz stworzyć własną, unikalną wersję konfitury.

Jak najlepiej pasteryzować słoiki z dżemem, konfiturą lub chutneyem?

Pasteryzacja pozwala przedłużyć trwałość przetworów i zabezpieczyć je przed zepsuciem. Taki proces pasteryzacji zapewni, że przetwory zachowają świeżość nawet przez kilka miesięcy. Możesz to zrobić w piekarniku lub na kuchence:

  • W piekarniku: Ustaw słoiki na blasze i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 130°C i podgrzewaj przez około 60 minut. Po zakończeniu wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
  • Na kuchence: W garnku ułóż słoiki tak, aby się nie stykały. Zalej je wodą do ¾ wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Wyjmij słoiki i pozostaw do wystygnięcia.

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

salatka-z-pomaranczy-oliwek-i-cebuli

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru

Komentarze

Bernadeta 2021-03-07 14:27:20

Dwa bieguny słodycz i ostrość w jednym. Cudowny sposób na konfiturę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-08 00:20:14

Pięknie to ujęłaś 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.