Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez

Kruche pikantne serowe ciastka - idealna przekąska do wina lub piwa. Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez

Jak zrobić pikantne serowe kruche ciasteczka z dżemem pomidorowym?

Serowe pikantne kruche ciasteczka z pomidorowym dżemem to idealna przekąska na każdą okazję. Swoim smakiem z pewnością zaskoczą, ponieważ wyglądają jak słodkie, kruche ciasto z owocowym dżemem, ale ich smak jest wyjątkowo wytrawny i pikantny. To doskonały dodatek do wina lub piwa, a także ciekawa przekąska na imprezowym stole. Przygotowanie tych ciasteczek jest proste i szybkie, a ich nietuzinkowy smak na długo pozostaje w pamięci.

Jak zrobić dżem pomidorowy?

Zarówno dżem pomidorowy, jak i ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam sprawdzony przepis na pikantny dżem pomidorowy, który idealnie pasuje do tych wyjątkowych ciasteczek.

Serowe kruche ciasteczka z pomidorowym dżemem

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 135 g żółtego sera np. Gouda
  • 150 g masła
  • 1 jajo
  • łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ( lub więcej) chili w płatkach

WYKONANIE

  1. Ser żółty zmiksuj w robocie kuchennym, następnie dodaj posiekany rozmaryn i chili, bardzo krótko zmiksuj.
  2. Zmieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia .
  3. Dodaj kawałki masła, siekaj nożem lub zmiksuj w robocie kuchennym.
  4. Dodaj jajko, rozdrobniony żółty ser i wyrabiaj szybko ręcznie na gładkie ciasto.
  5. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 30 porcji (każda około 20 g).
  7. Z każdej porcji formuj kulkę, lekko spłaszcz i palcem wyciśnij wgłębienie, które wypełnij pomidorowym dżemem.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  9. Piecz ciasteczka przez około 25 - 30 minut, aż lekko się zrumienią, potem ostudź je na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ciastka możesz przygotować bez pomidorowego dżemu. Przed pieczeniem posyp je ulubionymi przyprawami: czarnuszką, kminkiem lub rozmarynem.
  • Możesz również zamiast dżemu z pomidorków wykorzystać każdy inny pikantny chutney, np. pomarańczowy z chili
  • Do kruchych ciastek możesz wykorzystać każdy żółty ser. Może to być np. ser gouda, uniwersalny pod względem smaku, a także inne bardziej wyraziste.
  • Podczas wyrabiania ciasta, staraj się nie przesadzić z mieszaniem. Chodzi o to, by ciasto pozostało kruche, dlatego wyrabiaj je szybko i delikatnie.
  • Chłodzenie ciasta przed formowaniem ciasteczek jest kluczowe. Schłodzone ciasto lepiej się formuje, a ciasteczka zachowują swój kształt podczas pieczenia.
  • Jeśli lubisz bardziej pikantne przekąski, dodaj więcej płatków chili do ciasta. Możesz też eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak tymianek czy oregano, aby nadać ciasteczkom jeszcze bardziej złożony smak.

Zobacz również

Alfajores - kruche i słodkie ciasteczka z dulce de leche

alfajores-kruche-i-slodkie-ciasteczka-z-dulce-de-leche

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady

zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.