Kruche pikantne serowe ciastka - idealna przekąska do wina lub piwa. Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez
Jak zrobić pikantne serowe kruche ciasteczka z dżemem pomidorowym?
Serowe pikantne kruche ciasteczka z pomidorowym dżemem to idealna przekąska na każdą okazję. Swoim smakiem z pewnością zaskoczą, ponieważ wyglądają jak słodkie, kruche ciasto z owocowym dżemem, ale ich smak jest wyjątkowo wytrawny i pikantny. To doskonały dodatek do wina lub piwa, a także ciekawa przekąska na imprezowym stole. Przygotowanie tych ciasteczek jest proste i szybkie, a ich nietuzinkowy smak na długo pozostaje w pamięci.
Jak zrobić dżem pomidorowy?
Zarówno dżem pomidorowy, jak i ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam sprawdzony przepis na pikantny dżem pomidorowy, który idealnie pasuje do tych wyjątkowych ciasteczek.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 135 g żółtego sera np. Gouda
- 150 g masła
- 1 jajo
- łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ( lub więcej) chili w płatkach
WYKONANIE
- Ser żółty zmiksuj w robocie kuchennym, następnie dodaj posiekany rozmaryn i chili, bardzo krótko zmiksuj.
- Zmieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia .
- Dodaj kawałki masła, siekaj nożem lub zmiksuj w robocie kuchennym.
- Dodaj jajko, rozdrobniony żółty ser i wyrabiaj szybko ręcznie na gładkie ciasto.
- Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 30 porcji (każda około 20 g).
- Z każdej porcji formuj kulkę, lekko spłaszcz i palcem wyciśnij wgłębienie, które wypełnij pomidorowym dżemem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
- Piecz ciasteczka przez około 25 - 30 minut, aż lekko się zrumienią, potem ostudź je na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciastka możesz przygotować bez pomidorowego dżemu. Przed pieczeniem posyp je ulubionymi przyprawami: czarnuszką, kminkiem lub rozmarynem.
- Możesz również zamiast dżemu z pomidorków wykorzystać każdy inny pikantny chutney, np. pomarańczowy z chili
- Do kruchych ciastek możesz wykorzystać każdy żółty ser. Może to być np. ser gouda, uniwersalny pod względem smaku, a także inne bardziej wyraziste.
- Podczas wyrabiania ciasta, staraj się nie przesadzić z mieszaniem. Chodzi o to, by ciasto pozostało kruche, dlatego wyrabiaj je szybko i delikatnie.
- Chłodzenie ciasta przed formowaniem ciasteczek jest kluczowe. Schłodzone ciasto lepiej się formuje, a ciasteczka zachowują swój kształt podczas pieczenia.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne przekąski, dodaj więcej płatków chili do ciasta. Możesz też eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak tymianek czy oregano, aby nadać ciasteczkom jeszcze bardziej złożony smak.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.