Kruche żytnie ciastka z tahini i kawałkami czekolady.
Kawałki czekolady, żytnia mąka, pasta tahini, ziarna sezamu...
Te niepozorne z wyglądu ciastka to bogate wnętrze i prawdziwa eksplozja smaków. Już po pierwszym kęsie mam ochotę na następne ciastko i zastanawiam się czy te 20 sztuk to oby nie za mało?
Zanim zaczniecie wypiekanie przeczytajcie przepis do końca. Ciastka pieczemy z małą przerwą, w której to wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika i uderzamy nią płasko o blat lub o stolnicę. To mały trik, dzięki któremu ciastka upieką się idealnie.
Sezamową pastę tahini, białe i czarne ziarna sezamu oraz cukier Muscovado znajdziecie w sklepach internetowych, m. in. w Kuchnie świata.
SKŁADNIKI
120 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
150 g cukru trzcinowego
50 g cukru ciemnego cukru Muscovado
70 g pasty sezamowej tahini
100 g masła
1 jajo
200 g ciemnej czekolady 70%
sezam biały lub/i czarny do obtoczenia ciastek
WYKONANIE
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby łatwiej się ucierało.
W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia , sodę i sól.
W drugiej misce ucieramy przez około 5 minut masło, pastę sezamową tahini i cukry. Dodajemy jajko i ucieramy przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki, aż czekolada połączy się z ciastem.
Ciasto dzielimy na 20 porcji i z każdej turlamy kulkę. Jeżeli lubicie, aby ciastka były jednakowej wielkości możecie ważyć porcje ważyć porcje przed turlaniem (1 porcja to około 41 g ). Kuliki obtaczamy w sezamie, układamy w misce lub w innym pojemniku. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub na noc.
Piekarnik nagrzewamy do 210/220°C (w niektórych piekarnikach może być 190/200°C).
Zimne kulki ciasta układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieką się bardzo krótko, więc najlepiej wypiekać je w dwóch turach. Ciastka pieczemy przez 10 minut. Po 7 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i uderzamy nią (płasko) kilka razy o blat kuchenny, tak aby ciastka lekko się rozpłaszczyły i popękały. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 3 - 4 minuty. Ciastka po tym czasie są miękkie, dlatego wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy ciastka na niej jeszcze 10 minut. Następnie przekładamy ciastka na kratkę i studzimy. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.
Smacznego!
Inspiarcja The Boy Who Bakes
Patrycja Reszko 2021-03-03 18:40:46
O proszę, a u mnie na blogu ciasto czekoladowe z tahini :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-04 00:43:18
to smaczne połączenie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.