Krakersy z tahiny z ziarnami


Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu.

Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus.
Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*.

SKŁADNIKI

60 g mąki żytniej

30 g tahiny ( 2 duże łyżki)

50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego)

1/2 łyżeczki soli

50 ml zimnej wody

WYKONANIE

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem prostokąty, kwadraty, trójkąty... Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Krakersy możemy serwować z humusem, twarożkiem, guacamole lub innymi warzywnymi lub serowymi pastami.

Smacznego!

* Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" 01/2018

Zobacz również

Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady

zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

trufle-sliwkowe-z-tahini-kokosem-i-czekolada

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

dyniowa-granola-z-figami-i-cytryna

Komentarze

Amber 2018-06-22 15:21:02

Świetne ciasteczka!
Widziałam je w magazynie Kuchnia, ale u Ciebie wyglądają jeszcze smaczniej...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-07-03 11:19:53

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.