Ukryj menu

Żytnie krakersy z tahiny z ziarnami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Krakersy z tahiny z ziarnami. Żytnie słone i kruche ciasteczka ze słonecznikiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym

Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu.

Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus.
Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki włóż do miski, wyrób ciasto i uformuj kulę.
  2. Odrywaj po kawałku ciasta, rozpłaszcz dłonią, a potem lekko rozwałkuj na grubość 3 - 4 mm.
  3. Wykrawaj nożem lub radełkiem prostokąty, kwadraty, trójkąty, jak wolisz.
  4. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  6. Ciastka wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
  7. Krakersy możesz serwować z humusem, twarożkiem, guacamole, z innymi warzywnymi lub serowymi pastami.

* Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" 01/2018

Zobacz również

Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady

zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

trufle-sliwkowe-z-tahini-kokosem-i-czekolada

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

dyniowa-granola-z-figami-i-cytryna

Komentarze

Amber 2018-06-22 15:21:02

Świetne ciasteczka!
Widziałam je w magazynie Kuchnia, ale u Ciebie wyglądają jeszcze smaczniej...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-07-03 11:19:53

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.