Krakersy z tahiny z ziarnami. Żytnie słone i kruche ciasteczka ze słonecznikiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym
Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu.
Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus.
Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Wszystkie składniki włóż do miski, wyrób ciasto i uformuj kulę.
- Odrywaj po kawałku ciasta, rozpłaszcz dłonią, a potem lekko rozwałkuj na grubość 3 - 4 mm.
- Wykrawaj nożem lub radełkiem prostokąty, kwadraty, trójkąty, jak wolisz.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
- Ciastka wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
- Krakersy możesz serwować z humusem, twarożkiem, guacamole, z innymi warzywnymi lub serowymi pastami.
* Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" 01/2018
Amber 2018-06-22 15:21:02
Świetne ciasteczka!
Widziałam je w magazynie Kuchnia, ale u Ciebie wyglądają jeszcze smaczniej...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-07-03 11:19:53
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.