Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Śliwkowe trufle, zdrowe i pyszne słodkości

Kto lubi drobne i przy okazji zdrowe słodkości na jeden kęs? Trufle z suszonych śliwek, pasty tahini, wiórków kokosowych i sezamu to świetny pomysł na właśnie takie smakołyki.

Zdrowe-słodycze-suszone-śliwki-czekoladowe-trufle

Słodkość tych trufli zależy od tego, jakich użyjemy śliwek. Przygotowałam trufle w dwóch wersjach. W pierwszej główny składnik to suszona śliwka kalifornijska, w drugiej suska sechlońska.

Suska sechlońska to suszone owoce śliwy, które są lekko słodkie z posmakiem i aromatem wędzenia. Jeżeli do deseru wykorzystamy na przykład suszone śliwki kalifornijskie, trufle będą słodkie i mięsiste.

Które trufle były smaczniejsze? Zdania były podzielone, polecam więc spróbować i jednych, i drugich.

Pastę tahini, czyli pastę sezamową, wiórki kokosowe, nasiona sezamu, a także dobrej jakości czekoladę do polewy możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI

250 g suszonych śliwek

40 g tahini (sezamowa pasta)

2 łyżki rumu (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

20 g wiórków kokosowych

Do oblania i obtoczenia:

100 g gorzkiej czekolady

sezam

wiórki kokosowe

WYKONANIE

Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut. Następnie je odsączamy, ale wodę z moczenia pozostawiamy ponieważ może nam się jeszcze przydać.

Śliwki, tahini, rum, cynamon i sól miksujemy w blenderze na gęstą masę. W razie potrzeby możemy ją rozrzedzić odrobiną wody z moczenia śliwek. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Układamy kulki na talerzu i wkładamy je do lodówki co najmniej na 30 minut.

Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwkowe kulki nabijamy na drewniany patyczek, na przykład na patyczek do szaszłyków. Następnie zanurzamy w czekoladzie, później w wiórkach kokosowych zmieszanych z sezamem. Trufle odkładamy na talerz i schładzamy w lodówce, aż czekolada zastygnie.

Polecam również przepis na czekoladowe trufle z żurawiną

Inspiracja - Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości - Anna Reguła i Kinga Syposz

nieprzyzwoicie-zdrowe-slodkosci-anna-regula-i-kinga-syposz

Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady

zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem

czekoladowe-nalesniki-z-serkiem-waniliowym-i-bananami-z-rumem

Komentarze

Marzena 2021-11-30 17:25:34

Podsunęłaś mi świetny pomysł na prezenty. Właśnie rozmyślałam nad nimi i normalnie jakbyś mi czytała w myślach 😌

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-11-30 22:10:16

To dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-12-01 22:32:44

Uwielbiam trufle a takie domowe i do tego kokosowe to musiało być niebo w gębie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-12-02 15:57:00

Ooo, tak! Są bardzo smaczne i zdrowsze od trufli tradycyjnych 🙂

Odpowiedz

Anita 2021-12-03 20:50:21

A czy można by zastąpić wiórki koksowe w masie truflowej?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.