Pomarańczowe babeczki z dodatkiem twarogu i czekolady. Muffinki, babeczki czy może cupcakes?
Twarogowe babeczki z pomarańczami i czekoladą. Puszyste i wilgotne, z kawałkami czekolady i pomarańczy … po prostu rozkoszne. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do mieszania składników praktycznie wystarczy widelec.
Pomarańczowe babeczki z dodatkiem twarogu i czekolady. Muffinki, babeczki czy może cupcakes?
Muffinki i babeczki (ang. cupcakes), czym się różnią od siebie? Myślałam, że niczym, ale okazuje się, że między tymi słodkościami jednak są różnice. Wypieki te według wielu branżowych źródeł różnią się od siebie składnikami, sposobem wyrabiania, wyglądem, strukturą upieczonego ciasta, a także sposobem dekoracji. Przyznam, że dla mnie to odrobinę skomplikowane i na szczęście w domowym zaciszu nie muszę się martwić o nazewnictwo ;-)
Z podanych proporcji upieczemy 12 babeczek. Możemy wykorzystać gotowe papilotki do muffinek lub zrobić własne. Oto instrukcja jak zrobić papilotki do muffinek
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych
- sok i otarta skórka z 2 pomarańczy - około 100 ml soku
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - polecam skórkę pomarańczową domowej roboty
- 100 g czekolady 70% - posiekana lub czekolada w pastylkach
WYKONANIE
- W misce mieszamy płatki owsiane z otartą skórką i sokiem z pomarańczy, odstawiamy.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy z płatków owsianych. Mieszamy i odstawiamy.
- W innej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Jaja i cukier krótko ubijamy, dodajemy olej i ubijamy do połączenia składników.
- Do masy twarogowej dodajemy pomarańcze kandyzowane, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko widelcem do połączenia składników.
- Wsypujemy mąkę z dodatkami i kawałki czekolady. Ponownie mieszamy widelcem tylko do momentu połączenia składników.
- Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
- Wypełniamy ciastem foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C.
- Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone babeczki możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub udekorować ulubionym kremem.
Milena 2023-03-10 20:57:01
Przyznam że pierwszy raz takie widzę. Zapowiadają się smacznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-12 20:17:26
Są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
KInga 2023-03-11 20:35:11
Bardzo lubię takie smaki. Nie robiłam jeszcze takich babeczek
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-12 20:16:56
Polecam, są bardzo pyszne i szybkie do zrobienia 🙂
Odpowiedz
Agata 2023-03-13 09:06:37
Już się ślinka cieknie na sam widok tych babeczek! Świetny przepis. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-13 10:50:10
Dziękuję 🙂 Babeczki są bardzo pyszne.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.