Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Pomarańczowe babeczki z dodatkiem twarogu i czekolady. Muffinki, babeczki czy może cupcakes?

Twarogowe babeczki z pomarańczami i czekoladą. Puszyste i wilgotne, z kawałkami czekolady i pomarańczy … po prostu rozkoszne. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do mieszania składników praktycznie wystarczy widelec.

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Pomarańczowe babeczki z dodatkiem twarogu i czekolady. Muffinki, babeczki czy może cupcakes?

Muffinki i babeczki (ang. cupcakes), czym się różnią od siebie? Myślałam, że niczym, ale okazuje się, że między tymi słodkościami jednak są różnice. Wypieki te według wielu branżowych źródeł różnią się od siebie składnikami, sposobem wyrabiania, wyglądem, strukturą upieczonego ciasta, a także sposobem dekoracji. Przyznam, że dla mnie to odrobinę skomplikowane i na szczęście w domowym zaciszu nie muszę się martwić o nazewnictwo ;-)

Z podanych proporcji upieczemy 12 babeczek. Możemy wykorzystać gotowe papilotki do muffinek lub zrobić własne. Oto instrukcja jak zrobić papilotki do muffinek

SKŁADNIKI

  • 100 g płatków owsianych
  • sok i otarta skórka z 2 pomarańczy - około 100 ml soku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - polecam skórkę pomarańczową domowej roboty
  • 100 g czekolady 70% - posiekana lub czekolada w pastylkach

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy płatki owsiane z otartą skórką i sokiem z pomarańczy, odstawiamy.
  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy z płatków owsianych. Mieszamy i odstawiamy.
  3. W innej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Jaja i cukier krótko ubijamy, dodajemy olej i ubijamy do połączenia składników.
  5. Do masy twarogowej dodajemy pomarańcze kandyzowane, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko widelcem do połączenia składników.
  6. Wsypujemy mąkę z dodatkami i kawałki czekolady. Ponownie mieszamy widelcem tylko do momentu połączenia składników.
  7. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
  8. Wypełniamy ciastem foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C.
  9. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Przestudzone babeczki możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub udekorować ulubionym kremem.

Zobacz również

Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

babeczki-z-pomaranczami-ze-skorka-i-z-czekolada

Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi

ciasto-z-dynia-powidlami-sliwkowymi-i-platkami-owsianymi

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Komentarze

Milena 2023-03-10 20:57:01

Przyznam że pierwszy raz takie widzę. Zapowiadają się smacznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-12 20:17:26

Są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

KInga 2023-03-11 20:35:11

Bardzo lubię takie smaki. Nie robiłam jeszcze takich babeczek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-12 20:16:56

Polecam, są bardzo pyszne i szybkie do zrobienia 🙂

Odpowiedz

Agata 2023-03-13 09:06:37

Już się ślinka cieknie na sam widok tych babeczek! Świetny przepis. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-13 10:50:10

Dziękuję 🙂 Babeczki są bardzo pyszne.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.