Skórka kandyzowana pomarańczowa. Przepis na domowe kandyzowane skórki z ekologicznych pomarańczy. Pomysł na wykorzystanie pomarańczowych skórek świeżych lub mrożonych
Kandyzowana skórka pomarańczy to świetny dodatek do ciast i deserów. Jest również idealną przyprawą do herbaty lub grzanego wina. Możemy ją również podjadać samą, jak cukierki. Zapakowane w małe słoiczki, przewiązane wstążką lub ozdobnym sznureczkiem będą uroczym i słodkim prezentem.
Do przygotowania kandyzowanych skórek używam tylko skórek z owoców ekologicznych, niewoskowanych, które zamawiam w sezonie wprost z sycylijskiej plantacji InCampagna.
SKŁADNIKI
- 100 g skórki pomarańczy - waga bez części albedo*
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml wody
- szczypta soli
WYKONANIE
- Skórki pomarańczy (zwykle są to ćwiartki, bo tak obieram owoc) zalewamy wodą do przykrycia.
- Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.
- Rano wylewamy wodę i jeżeli chcemy oczyszczamy skórki z białej części, czyli albedo.
- Następnie kroimy skórki w paski lub w kostkę i ważymy.
- Odmierzamy wodę i cukier proporcjonalnie według podanych składników, czyli na każde 100 g skórki - 150 g cukru i 100 ml wody.
- Zagotowujemy syrop, najlepiej w szerokim garnku z grubym dnem.
- Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone skórki, szczyptę soli i sok z cytryny.
- Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień i pozwalamy skórkom smażyć się tak długo, aż zrobią się szkliste.
- Co jakiś czas mieszamy i w razie konieczności dodajemy gorącej wody.
- Kiedy skórki staną się lekko przezroczyste to znak, że są gotowe.
- Możemy je chwilę jeszcze pogotować, aż zredukuje się syrop lub gorące wyjąć z syropu i przełożyć do wysterylizowanych słoików i od razu zakręcić.
- Syrop możemy zlać do osobnego słoiczka lub dodać do skórek.
- Kandyzowane skórki pomarańczy przechowuję w słoiczkach w lodówce. Niedawno otworzyłam ostatni słoiczek skórek z zeszłego roku, przechowały się idealnie.
- Zrobiłam mały eksperyment i zamroziłam skórki. Oczyściłam i pokroiłam skórki w kostkę, wrzuciłam do szczelnego pojemnika i zamroziłam. Gdy nazbierałam cały pojemnik skórek, wtedy bez rozmrażania wrzuciłam je do gara, zalałam wodą, zagotowałam i zostawiłam na noc. Dalej postępowałam podobnie, jak przy kandyzowaniu świeżych skórek.
* Albedo, czyli biała cześć skórki pomarańczy zawiera wiele cennych składników odżywczych. Czasem ją usuwam, czasem nie, zależy to od kilku czynników: czasu, przeznaczenia skórek i grubości warstwy albedo. Czy i jak dużo usuwać ze skórki albedo zdecydujcie sami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.