Kandyzowana skórka z pomarańczy, domowa, najlepsza

Skórka kandyzowana pomarańczowa. Przepis na domowe kandyzowane skórki z ekologicznych pomarańczy. Pomysł na wykorzystanie pomarańczowych skórek świeżych lub mrożonych

Kandyzowana skórka pomarańczy to świetny dodatek do ciast i deserów. Jest również idealną przyprawą do herbaty lub grzanego wina. Możemy ją również podjadać samą, jak cukierki. Zapakowane w małe słoiczki, przewiązane wstążką lub ozdobnym sznureczkiem będą uroczym i słodkim prezentem.  

kandyzowane pomarańcze bio organiczne ekologiczne

Do przygotowania kandyzowanych skórek używam tylko skórek z owoców ekologicznych, niewoskowanych, które zamawiam w sezonie wprost z sycylijskiej plantacji InCampagna.

SKŁADNIKI

  • 100 g skórki pomarańczy - waga bez części albedo*
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Skórki pomarańczy (zwykle są to ćwiartki, bo tak obieram owoc) zalewamy wodą do przykrycia.
  2. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc. 
  3. Rano wylewamy wodę i jeżeli chcemy oczyszczamy skórki z białej części, czyli albedo.
  4. Następnie kroimy skórki w paski lub w kostkę i ważymy.
  5. Odmierzamy wodę i cukier proporcjonalnie według podanych składników, czyli na każde 100 g skórki - 150 g cukru i 100 ml wody.
  6. Zagotowujemy syrop, najlepiej w szerokim garnku z grubym dnem.
  7. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone skórki, szczyptę soli i sok z cytryny.
  8. Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień i pozwalamy skórkom smażyć się tak długo, aż zrobią się szkliste.
  9. Co jakiś czas mieszamy i w razie konieczności dodajemy gorącej wody.
  10. Kiedy skórki staną się lekko przezroczyste to znak, że są gotowe.
  11. Możemy je chwilę jeszcze pogotować, aż zredukuje się syrop lub gorące wyjąć  z syropu i przełożyć do wysterylizowanych słoików i od razu zakręcić.
  12. Syrop możemy zlać do osobnego słoiczka lub dodać do skórek.  
  13. Kandyzowane skórki pomarańczy przechowuję w słoiczkach w lodówce. Niedawno otworzyłam ostatni słoiczek skórek z zeszłego roku, przechowały się idealnie.  
  14. Zrobiłam mały eksperyment i zamroziłam skórki. Oczyściłam i pokroiłam skórki w kostkę, wrzuciłam do szczelnego pojemnika i zamroziłam. Gdy nazbierałam cały pojemnik skórek, wtedy bez rozmrażania wrzuciłam je do gara, zalałam wodą, zagotowałam i zostawiłam na noc. Dalej postępowałam podobnie, jak przy kandyzowaniu świeżych skórek.

* Albedo, czyli biała cześć skórki pomarańczy zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Czasem ją usuwam, czasem nie, zależy to od kilku czynników: czasu, przeznaczenia skórek i grubości warstwy albedo. Czy i jak dużo usuwać ze skórki albedo zdecydujcie sami.  

Zobacz również

Pieczarki marynowane w occie - domowe przetwory

pieczarki-marynowane-w-occie-domowe-przetwory

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Domowy sos ponzu - cytrusowy japoński sos sojowy

domowy-sos-ponzu-cytrusowy-japonski-sos-sojowy

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.