Skórka kandyzowana pomarańczowa. Przepis na domowe kandyzowane skórki z ekologicznych pomarańczy. Pomysł na wykorzystanie pomarańczowych skórek świeżych lub mrożonych

Kandyzowana skórka pomarańczy to świetny dodatek do ciast i deserów. Jest również idealną przyprawą do herbaty lub grzanego wina. Możemy ją również podjadać samą, jak cukierki. Zapakowane w małe słoiczki, przewiązane wstążką lub ozdobnym sznureczkiem będą uroczym i słodkim prezentem.  

kandyzowane pomarańcze bio organiczne ekologiczne

Do przygotowania kandyzowanych skórek używam tylko skórek z owoców ekologicznych, niewoskowanych, które zamawiam w sezonie wprost z sycylijskiej plantacji InCampagna.

SKŁADNIKI

  • 100 g skórki pomarańczy - waga bez części albedo*
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Skórki pomarańczy (zwykle są to ćwiartki, bo tak obieram owoc) zalewamy wodą do przykrycia.
  2. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc. 
  3. Rano wylewamy wodę i jeżeli chcemy oczyszczamy skórki z białej części, czyli albedo.
  4. Następnie kroimy skórki w paski lub w kostkę i ważymy.
  5. Odmierzamy wodę i cukier proporcjonalnie według podanych składników, czyli na każde 100 g skórki - 150 g cukru i 100 ml wody.
  6. Zagotowujemy syrop, najlepiej w szerokim garnku z grubym dnem.
  7. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone skórki, szczyptę soli i sok z cytryny.
  8. Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień i pozwalamy skórkom smażyć się tak długo, aż zrobią się szkliste.
  9. Co jakiś czas mieszamy i w razie konieczności dodajemy gorącej wody.
  10. Kiedy skórki staną się lekko przezroczyste to znak, że są gotowe.
  11. Możemy je chwilę jeszcze pogotować, aż zredukuje się syrop lub gorące wyjąć  z syropu i przełożyć do wysterylizowanych słoików i od razu zakręcić.
  12. Syrop możemy zlać do osobnego słoiczka lub dodać do skórek.  
  13. Kandyzowane skórki pomarańczy przechowuję w słoiczkach w lodówce. Niedawno otworzyłam ostatni słoiczek skórek z zeszłego roku, przechowały się idealnie.  
  14. Zrobiłam mały eksperyment i zamroziłam skórki. Oczyściłam i pokroiłam skórki w kostkę, wrzuciłam do szczelnego pojemnika i zamroziłam. Gdy nazbierałam cały pojemnik skórek, wtedy bez rozmrażania wrzuciłam je do gara, zalałam wodą, zagotowałam i zostawiłam na noc. Dalej postępowałam podobnie, jak przy kandyzowaniu świeżych skórek.

* Albedo, czyli biała cześć skórki pomarańczy zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Czasem ją usuwam, czasem nie, zależy to od kilku czynników: czasu, przeznaczenia skórek i grubości warstwy albedo. Czy i jak dużo usuwać ze skórki albedo zdecydujcie sami.  

Zobacz również

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym

kandyzowane-kumkwaty-z-miodem-cynamonem-anyzem-i-likierem-pomaranczowym

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.