Pyszne drożdżowe bułeczki nadziane ricottą z pomarańczami i kruszonką. Miękkość, puszystość i wyjątkowy smak w jednym. Domowe drożdżówki z kremowym nadzieniem, owocami i chrupiącą kruszonką
Jak przygotować domowe drożdżówki nadziane ricottą i pomarańczami, które zachwycą Twoje podniebienie i staną się ulubionym elementem śniadania lub popołudniowej kawki?
Domowe drożdżowe bułeczki nadziane delikatną ricottą, soczystymi pomarańczami i obsypane słodką kruszonką. Ich miękka, puszysta struktura i wyjątkowy smak sprawią, że staną się ulubionym elementem słodkiego śniadania czy popołudniowej kawki. Dzięki prostemu przygotowaniu, domowe drożdżówki to prawdziwa gratka dla podniebienia i doskonały pomysł na słodki początek dnia.
SKŁADNIKI
Zaczyn
Ciasto
Nadzienie
Kruszonka
WYKONANIE
- Przygotowujemy zaczyn. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
- Przykrywamy zaczyn i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
- Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i studzimy.
- Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem.
- Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło.
- Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.
- Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
- W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
- W miseczce mieszamy widelcem 1 jajko z budyniem i cukrem pudrem.
- Do masy jajecznej dodajemy ricottę i otarta skórkę z cytryny, mieszamy, odstawiamy.
- Pomarańcze myjemy, obsuszamy i kroimy w plastry, w razie konieczności pozbywamy się pestek.
- Składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką możemy odstawić do lodówki.
- Wyrośnięte drożdżowe ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie lekko pięścią.
- Dzielimy ciasto na 12 porcji, z których formujemy kulki.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
- Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, możemy to zrobić denkiem szklanki, obtoczonym mąką.
- Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wgłębienia w bułeczkach wypełniamy ricottą.
- Na wierzch każdej bułki układamy plaster pomarańczy.
- Na koniec posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
- Przestudzone bułki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Jeżeli masz pewność, że pomarańcze pochodzą z ekologicznej uprawy dodaje je do bułek ze skórką. Jeżeli nie, to albo ją odpowiednio umyj, sparz, wyszoruj... albo po prostu obierz.
- Możesz obłożyć bułki czerwonokrwistymi pomarańczami, tak jak ja lub innymi, pomarańczowymi. ważne aby były smaczne i soczyste.
- Pomarańcze możesz zastąpić kumkwatami lub cytrynami, też będzie pysznie.
Magazyn energii 2024-04-12 14:33:10
Super przepis, na pewno skorzystam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-04-13 13:10:27
Dziękuję i polecam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.