Drożdżowe bułeczki z ricottą, pomarańczami i kruszonką – miękkie, puszyste, o wyjątkowym smaku. Domowe drożdżówki świetne jako deser lub pyszne śniadanie.
Jak przygotować domowe drożdżówki z ricottą i pomarańczami?
Domowe drożdżówki z ricottą i pomarańczami to idealny sposób na słodki początek dnia. Ich miękka, puszysta konsystencja oraz delikatne nadzienie z ricotty i soczystych pomarańczy sprawiają, że każdy kęs jest pełen wyjątkowego smaku.
Czy domowe drożdżówki to dobry pomysł na słodkie śniadanie?
Dzięki prostemu przygotowaniu, domowe drożdżówki to prawdziwa gratka dla podniebienia i doskonały pomysł na słodki początek dnia. Idealne na każdą okazję – od rodzinnego śniadania po popołudniową kawę z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
Zaczyn
Ciasto
Nadzienie
Kruszonka
WYKONANIE
- Przygotowuj zaczyn. Mleko wlej do miski, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i wymieszaj.
- Przykryj zaczyn i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
- Przygotowuj ciasto. Masło roztop i ostudź.
- Do zaczynu dodaj mąkę, jaja, sól, wymieszaj i przez około 5 minut wyrabiaj ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem.
- Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodawaj stopniowo roztopione i przestudzone masło.
- Wyrabiaj dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.
- Przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie.
- W miseczce wymieszaj widelcem 1 jajko z budyniem i cukrem pudrem.
- Do masy jajecznej dodaj ricottę i otarta skórkę z cytryny, wymieszaj, odstaw.
- Pomarańcze umyj, obsusz i pokrój w plastry, w razie konieczności pozbądź się pestek.
- Składniki kruszonki umieść w misce i wyrabiaj palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką możesz odstawić do lodówki.
- Wyrośnięte drożdżowe ciasto odpowietrz, uderzając w nie lekko pięścią.
- Podziel ciasto na 12 porcji, z których formuj kulki.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
- Każdą kulę lekko rozpłaszcz, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej zrób wgłębienie, możesz to zrobić denkiem szklanki, obtoczonym mąką.
- Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wgłębienia w bułeczkach wypełnij ricottą.
- Na wierzch każdej bułki ułóż plaster pomarańczy.
- Na koniec posyp kruszonką.
- Piecz w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
- Przestudzone bułki możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak przygotować domowe drożdżówki z ricottą i pomarańczami?
Drożdżówki z ricottą i pomarańczami przygotowuje się z delikatnego ciasta drożdżowego, które nadziewa się kremową ricottą i kawałkami soczystych pomarańczy. Następnie bułeczki są obsypane kruszonką i pieczone do uzyskania złocistego koloru.
Jakie inne owoce można dodać do bułek zamiast pomarańczy?
Możesz dodać inne owoce, takie jak cytryny, kumkwaty czy nawet jabłka. Wszystko zależy od preferencji smakowych czy sezonu ale każde z tych dodatków świetnie komponuje się z delikatnym nadzieniem z ricotty.
Jakie pomarańcze najlepiej sprawdzą się w bułkach?
Najlepiej wybierać soczyste i smaczne pomarańcze – czerwonokrwiste lub zwykłe pomarańczowe, które wzbogacą smak bułek.
Czy dodawać do bułek pomarańcze ze skórką czy bez?
To zależy od źródła pochodzenia pomarańczy. Jeżeli masz pewność, że pochodzą one z ekologicznej uprawy, dodaj je ze skórką. W przeciwnym razie, umyj je dokładnie, sparz lub wyszoruj, a w ostateczności obierz.
Magazyn energii 2024-04-12 14:33:10
Super przepis, na pewno skorzystam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-04-13 13:10:27
Dziękuję i polecam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.