Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pyszne drożdżowe bułeczki nadziane ricottą z pomarańczami i kruszonką. Miękkość, puszystość i wyjątkowy smak w jednym. Domowe drożdżówki z kremowym nadzieniem, owocami i chrupiącą kruszonką

Jak przygotować domowe drożdżówki nadziane ricottą i pomarańczami, które zachwycą Twoje podniebienie i staną się ulubionym elementem śniadania lub popołudniowej kawki?

Domowe drożdżowe bułeczki nadziane delikatną ricottą, soczystymi pomarańczami i obsypane słodką kruszonką. Ich miękka, puszysta struktura i wyjątkowy smak sprawią, że staną się ulubionym elementem słodkiego śniadania czy popołudniowej kawki. Dzięki prostemu przygotowaniu, domowe drożdżówki to prawdziwa gratka dla podniebienia i doskonały pomysł na słodki początek dnia.

Bułeczki drożdżowe z ricottą pomarańczami i kruszonką

SKŁADNIKI

Zaczyn

Ciasto

Nadzienie

Kruszonka

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy zaczyn. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
  2. Przykrywamy zaczyn i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
  3. Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i studzimy.
  4. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem.
  5. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło.
  6. Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.
  7. Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
  8. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
  9. W miseczce mieszamy widelcem 1 jajko z budyniem i cukrem pudrem.
  10. Do masy jajecznej dodajemy ricottę i otarta skórkę z cytryny, mieszamy, odstawiamy.
  11. Pomarańcze myjemy, obsuszamy i kroimy w plastry, w razie konieczności pozbywamy się pestek.
  12. Składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką możemy odstawić do lodówki.
  13. Wyrośnięte drożdżowe ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie lekko pięścią.
  14. Dzielimy ciasto na 12 porcji, z których formujemy kulki.
  15. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
  16. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  17. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, możemy to zrobić denkiem szklanki, obtoczonym mąką.
  18. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  19. Wgłębienia w bułeczkach wypełniamy ricottą.
  20. Na wierzch każdej bułki układamy plaster pomarańczy.
  21. Na koniec posypujemy kruszonką.
  22. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
  23. Przestudzone bułki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
czerwone pomarańcze

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Jeżeli masz pewność, że pomarańcze pochodzą z ekologicznej uprawy dodaje je do bułek ze skórką. Jeżeli nie, to albo ją odpowiednio umyj, sparz, wyszoruj... albo po prostu obierz.
  • Możesz obłożyć bułki czerwonokrwistymi pomarańczami, tak jak ja lub innymi, pomarańczowymi. ważne aby były smaczne i soczyste.
  • Pomarańcze możesz zastąpić kumkwatami lub cytrynami, też będzie pysznie.

Zobacz również

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Cynamonki z borówkami. Drożdżowe bułeczki z cynamonem i owocami

cynamonki-z-borowkami-drozdzowe-buleczki-z-cynamonem-i-owocami

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Komentarze

Magazyn energii 2024-04-12 14:33:10

Super przepis, na pewno skorzystam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-04-13 13:10:27

Dziękuję i polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.