Domowe wypieki - przepis na drożdżowe ciasto z daktylami. Pyszna, słodka i aromatyczna pleciona chałka nadziewana masa daktylowo pomarańczową
Chałka z daktylami, sokiem i skórką pomarańczy. To doskonały przepis na aromatyczne, słodkie drożdżowe ciasto, które stanie się prawdziwym hitem na świątecznym stole i nie tylko. Inspiracją do przygotowania chałki był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia.
Połączenie słodkich daktyli, aromatycznego soku i skórki pomarańczowej tworzy wyjątkową, smakowitą kompozycję. Pleciona z czterech części chałka zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale także pięknym wyglądem. Podana podczas świąt lub innej uroczystości, albo po prostu na śniadanie z pewnością przyciągnie uwagę i zachwyci swoim smakiem.
SKŁADNIKI
Ciasto
Farsz
Kruszonka
WYKONANIE
- W kubku rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłym mleku, odstawiamy na 10 minut.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
- Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy skórkę pomarańczową.
- Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże, dodajemy jajko, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.
- Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- Pozostawiamy ciasto w misce na godzinę do wyrośnięcia, przykryte lub szczelnie owinięte folią.
- Przygotowujemy farsz. Daktyle pozbywamy pestek i kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy daktyle, cukier, sok z cytryny, sok z pomarańczy melasę, mieszamy.
- Kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy mieszankę do przestudzenia.
- Kiedy mikstura przestygnie miksujemy ją na gładką masę.
- Przygotowujemy kruszonkę ucierając krótko składniki w palcach, odstawiamy do lodówki.
- Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na cztery równe części.
- Każdą część rozwałkowujemy na podłużny i lekko szeroki płat ciasta.
- Smarujemy daktylowym farszem i zwijamy w rulon. Powinniśmy uzyskać cztery, równej długości nafaszerowane rulony.
- Zaplatamy chałkę według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód.
- Uplecioną chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
- Przed pieczeniem całkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonkę.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Inspiracją do przygotowania chałki był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia.
- Chałkę możemy zaplatać z trzech lub z czterech (jak na powyższym przykładowym zdjęciu) części.
- Melasę daktylową możesz zastąpić inną melasą lub miodem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.