Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy. Pyszna, drożdżowa aromatyczna pleciona chałka nadziana masa daktylowo pomarańczową
Jak zrobić chałkę z daktylami i pomarańczą?
Chałka z daktylami, sokiem i skórką pomarańczy to drożdżowe ciasto o wyjątkowym, głębokim smaku. Słodycz daktyli doskonale łączy się z cytrusową świeżością pomarańczy, tworząc nadzienie, które sprawia, że każdy kęs jest pełen aromatu. Inspiracją do jej przygotowania był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia.
Na jaką okazję przygotować chałkę z daktylami?
To wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas rodzinnych spotkań. Pięknie upleciona z czterech części chałka zachwyca wyglądem i smakiem, a podana na śniadanie z masłem lub konfiturą będzie prawdziwą ucztą. Możesz serwować ją świeżo po upieczeniu lub lekko podgrzaną, zawsze będzie smakować wyśmienicie.

SKŁADNIKI
Ciasto
Farsz
Kruszonka

WYKONANIE
- W kubku rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku, odstaw na 10 minut.
- Masło rozpuść i odstaw aby lekko przestygło.
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj skórkę pomarańczową.
- Wlej do mąki rozpuszczone drożdże, dodaj jajko, cukier waniliowy i wyrób ciasto.
- Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodaj roztopione masło i wyrabiaj,, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- Pozostaw ciasto w misce na godzinę do wyrośnięcia, przykryte lub szczelnie owinięte folią.
- Przygotuj farsz. Daktyle pozbaw pestek i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Na patelni roztop masło, dodaj daktyle, cukier, sok z cytryny, sok z pomarańczy melasę, wymieszaj.
- Kiedy całość się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i odstaw mieszankę do przestudzenia.
- Kiedy mikstura przestygnie zmiksuj ją na gładką masę.
- Przygotuj kruszonkę ucierając krótko składniki w palcach, odstaw do lodówki.
- Kiedy ciasto podwoi objętość, podziel je na cztery równe części.
- Każdą część rozwałkuj na podłużny i lekko szeroki płat ciasta.
- Posmaruj daktylowym farszem i zwiń w rulon. Przygotuj łącznie cztery, równej długości nafaszerowane rulony.
- Zapleć chałkę według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawiń pod spód.
- Uplecioną chałkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
- Przed pieczeniem całkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak zapleść chałkę?
Chałkę można zaplatać klasycznie z trzech pasm ciasta, ale jeszcze efektowniej wygląda wersja z czterech. Splot jest wtedy bardziej gęsty i równy, a wypiek prezentuje się wyjątkowo na stole.
Czym zastąpić melasę daktylową?
Jeśli nie masz melasy daktylowej, możesz użyć innej melasy (np. z trzciny cukrowej) lub miodu. Miód sprawi, że farsz będzie łagodniejszy i mniej intensywny w smaku, ale równie pyszny.
Jak wzbogacić farsz daktylowy?
Farsz z daktyli i pomarańczy ma naturalną słodycz i cytrusowy aromat. Jeśli lubisz bardziej wyraziste akcenty, dodaj nieco więcej soku z cytryny lub odrobinę przypraw. Świetnie pasuje cynamon, kardamon albo szczypta gałki muszkatołowej.
Skąd pochodzi inspiracja do tego przepisu?
Inspiracją do przygotowania tej chałki był przepis z książki Bartka Kieżuna Jerozolima do zjedzenia. To kulinarna podróż pełna smaków Bliskiego Wschodu, które wspaniale łączą się z tradycyjnym wypiekiem jakim jest chałka.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.