Tsureki, tsoureki - grecka chałka na paschę. Drożdżowa chałka z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy
Jak grecka chałka tsoureki wpisuje się w tradycję świętowania Paschy?
Tsureki, tsoureki - grecka chałka na Paschę, to tradycyjny wypiek w Grecji. Drożdżowa chałka zwykle przygotowywana jest z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy. To nie tylko pyszny element świątecznego stołu, ale także istotna część kulinarnej tradycji wielu greckich rodzin.
Tsureki jest symbolem obfitości i radości świąt, ciasto jednak jest tak lubiane, że w greckich piekarniach w różnych wersjach można je spotkać przez cały rok. Przepisy na Tsoureki różnią się w zależności od regionu Grecji, tradycji rodzinnej i dostępności składników, co sprawia, że każda wersja jest unikatowa.
![Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką pomarańczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A2719-scaled.webp)
SKŁADNIKI
- 100 - 150 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 30 g masła
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szczypty kardamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g migdałów
- 1 żółtko
- płatki migdałów
WYKONANIE
- Drożdże i 20 g cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajo, sól, kardamon i skórkę z pomarańczy.
- Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto.
- Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 - 120 minut do wyrastania.
- Czekoladę i migdały siekamy.
- Dzielimy ciasto na 3 równe kawałki, do każdego dodajemy w równych częściach posiekane czekoladę i migdały. Zagniatamy i rolujemy 3 wałki równej długości, około 40 cm każdy.
- Zaplatamy warkocz i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy około 25 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na tradycyjne greckie tsureki pochodzi z książki Sabiny Francuz Siga, siga Smak Grecji na twoim talerzu.
Tagi
pomarańczeczekoladamigdałychałkadrożdżowe wypiekikuchnie świataciasto drożdżoweWielkanockuchnia greckawiosnaZobacz również
Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy
![chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1466-960x1440.webp)
Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita
![ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3766-595x893.webp)
Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki
![chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/Chałka-pomaranczowa-pieczona-w-foremce-595x852.jpg)
Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti
![pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4702-595x893.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.