Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

Tsureki, tsoureki - grecka chałka na paschę. Drożdżowa chałka z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy

Jak grecka chałka tsoureki wpisuje się w tradycję świętowania Paschy?

Tsureki, tsoureki - grecka chałka na Paschę, to tradycyjny wypiek w Grecji. Drożdżowa chałka zwykle przygotowywana jest z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy. To nie tylko pyszny element świątecznego stołu, ale także istotna część kulinarnej tradycji wielu greckich rodzin.

Tsureki jest symbolem obfitości i radości świąt, ciasto jednak jest tak lubiane, że w greckich piekarniach w różnych wersjach można je spotkać przez cały rok. Przepisy na Tsoureki różnią się w zależności od regionu Grecji, tradycji rodzinnej i dostępności składników, co sprawia, że każda wersja jest unikatowa.

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką pomarańczy

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Drożdże i 20 g cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajo, sól, kardamon i skórkę z pomarańczy.
  4. Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto.
  5. Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  6. Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 - 120 minut do wyrastania.
  7. Czekoladę i migdały siekamy.
  8. Dzielimy ciasto na 3 równe kawałki, do każdego dodajemy w równych częściach posiekane czekoladę i migdały. Zagniatamy i rolujemy 3 wałki równej długości, około 40 cm każdy.
  9. Zaplatamy warkocz i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  11. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  12. Chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  13. Pieczemy około 25 minut.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na tradycyjne greckie tsureki pochodzi z książki Sabiny Francuz Siga, siga Smak Grecji na twoim talerzu.

Zobacz również

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

wielkanocne-drozdzowe-zajaczki-orkiszowe-buleczki-z-syropem-klonowym

Chałka cynamonowa z pomarańczami i kruszonką

chalka-cynamonowa-z-pomaranczami-i-kruszonka

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.