Tsureki, tsoureki - grecka chałka na paschę. Drożdżowa chałka z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy
Jak grecka chałka tsoureki wpisuje się w tradycję świętowania Paschy?
Tsureki, tsoureki - grecka chałka na Paschę, to tradycyjny wypiek w Grecji. Drożdżowa chałka zwykle przygotowywana jest z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy. To nie tylko pyszny element świątecznego stołu, ale także istotna część kulinarnej tradycji wielu greckich rodzin.
Tsureki jest symbolem obfitości i radości świąt, ciasto jednak jest tak lubiane, że w greckich piekarniach w różnych wersjach można je spotkać przez cały rok. Przepisy na Tsoureki różnią się w zależności od regionu Grecji, tradycji rodzinnej i dostępności składników, co sprawia, że każda wersja jest unikatowa.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Drożdże i 20 g cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajo, sól, kardamon i skórkę z pomarańczy.
- Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto.
- Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 - 120 minut do wyrastania.
- Czekoladę i migdały siekamy.
- Dzielimy ciasto na 3 równe kawałki, do każdego dodajemy w równych częściach posiekane czekoladę i migdały. Zagniatamy i rolujemy 3 wałki równej długości, około 40 cm każdy.
- Zaplatamy warkocz i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy około 25 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na tradycyjne greckie tsureki pochodzi z książki Sabiny Francuz Siga, siga Smak Grecji na twoim talerzu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.