Tsureki, tsoureki - grecka chałka na paschę. Drożdżowa chałka z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy

Jak grecka chałka tsoureki wpisuje się w tradycję świętowania Paschy?

Tsureki, tsoureki - grecka chałka na Paschę, to tradycyjny wypiek w Grecji. Drożdżowa chałka zwykle przygotowywana jest z czekoladą, migdałami, kardamonem i skórką z pomarańczy. To nie tylko pyszny element świątecznego stołu, ale także istotna część kulinarnej tradycji wielu greckich rodzin.

Tsureki jest symbolem obfitości i radości świąt, ciasto jednak jest tak lubiane, że w greckich piekarniach w różnych wersjach można je spotkać przez cały rok. Przepisy na Tsoureki różnią się w zależności od regionu Grecji, tradycji rodzinnej i dostępności składników, co sprawia, że każda wersja jest unikatowa.

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką pomarańczy

SKŁADNIKI

  • 100 - 150 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 30 g masła
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szczypty kardamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g migdałów
  • 1 żółtko
  • płatki migdałów

WYKONANIE

  1. Drożdże i 20 g cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby lekko przestygło.
  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajo, sól, kardamon i skórkę z pomarańczy.
  4. Wlewamy do mąki rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto.
  5. Po kilku minutach, gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  6. Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 - 120 minut do wyrastania.
  7. Czekoladę i migdały siekamy.
  8. Dzielimy ciasto na 3 równe kawałki, do każdego dodajemy w równych częściach posiekane czekoladę i migdały. Zagniatamy i rolujemy 3 wałki równej długości, około 40 cm każdy.
  9. Zaplatamy warkocz i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  11. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  12. Chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  13. Pieczemy około 25 minut.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na tradycyjne greckie tsureki pochodzi z książki Sabiny Francuz Siga, siga Smak Grecji na twoim talerzu.

Zobacz również

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki

chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.