Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe wypieki. Orkiszowe, słodkie i miękkie bułeczki z syropem klonowym - wielkanocne zające

Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki.

Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę i uszy, 8 większych porcji na brzuszek i zostawić odrobinę ciasta na ogonki. Jeżeli nie macie ochoty liczyć skorzystajcie z tego przepisu.

drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

Te zajączki przygotowałam na bazie przepisu na złotą chałkę na oleju i wodzie. Zamieniłam tylko mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650 To ta!. Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam!

drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 150 ml wody
  • 8 g soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • syrop klonowy  do smarowania
  • rodzynki na oczy dla zajączka
  • nożyczki

WYKONANIE

  1. Drożdże rozpuszczamy w misce  w wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek.
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  4. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje:
    8 kawałków po 40 g na brzuszek
    8 kawałków po 25 g na głowę
    8 kawałków po 25 g na uszy
  7. Z pozostałego ciasta robimy 8 kulek na ogonki.
  8. Z kawałków na brzuszek i głowę turlamy kulki, z ciasta na uszy formujemy 8 wałeczków.
  9. Składamy zajączki na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  10. Zaczynamy od brzuszka, potem głowa, ucho i na końcu ogonek.
  11. Ucho zajączka nacinamy nożyczkami na pół (nie do końca), aby uzyskać parę uszu.
  12. Czubkiem nożyczek nacinamy miejsca na oczy i wbijamy w dziurki przecięte na pół rodzynki.
  13. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut.
  14. Wyrośnięte zajączki smarujemy syropem klonowym.
  15. Pieczemy 18 - 20 minut w temperaturze 190 °C na złoty kolor.
  16. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

Pomysł na zajączki zaczerpnięty od Besonndersgut

Zobacz również

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół

pieczywo-do-odrywania-drozdzowy-wianek-na-wielkanocny-stol

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby

zakwas-na-zurek-na-dwa-sposoby

Komentarze

Bernadeta 2021-03-19 21:30:24

Te zajączki są świetne, idealne do wielkanocnego koszyczka .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-21 17:35:12

Tak, to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.