Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe wypieki. Orkiszowe, słodkie i miękkie bułeczki z syropem klonowym - wielkanocne zające
Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki.
Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę i uszy, 8 większych porcji na brzuszek i zostawić odrobinę ciasta na ogonki. Jeżeli nie macie ochoty liczyć skorzystajcie z tego przepisu.

Te zajączki przygotowałam na bazie przepisu na złotą chałkę na oleju i wodzie. Zamieniłam tylko mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650 To ta!. Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam!

Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 40 ml oleju roślinnego
- 150 ml wody
- 8 g soli
- 12 g świeżych drożdży
- syrop klonowy do smarowania
- rodzynki na oczy dla zajączka
- nożyczki
WYKONANIE
- Drożdże rozpuszczamy w misce w wodzie.
- Dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek.
- Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje:
8 kawałków po 40 g na brzuszek
8 kawałków po 25 g na głowę
8 kawałków po 25 g na uszy - Z pozostałego ciasta robimy 8 kulek na ogonki.
- Z kawałków na brzuszek i głowę turlamy kulki, z ciasta na uszy formujemy 8 wałeczków.
- Składamy zajączki na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Zaczynamy od brzuszka, potem głowa, ucho i na końcu ogonek.
- Ucho zajączka nacinamy nożyczkami na pół (nie do końca), aby uzyskać parę uszu.
- Czubkiem nożyczek nacinamy miejsca na oczy i wbijamy w dziurki przecięte na pół rodzynki.
- Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut.
- Wyrośnięte zajączki smarujemy syropem klonowym.
- Pieczemy 18 - 20 minut w temperaturze 190 °C na złoty kolor.
- Upieczone bułeczki studzimy na kratce.



Pomysł na zajączki zaczerpnięty od Besonndersgut
Tagi
syrop klonowydrożdżowe wypiekirodzynkimąka orkiszowagotowanie z dziećmiWielkanocstół wielkanocnywielkanocne wypiekina świąteczny stółZobacz również
Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby

Bernadeta 2021-03-19 21:30:24
Te zajączki są świetne, idealne do wielkanocnego koszyczka .
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-21 17:35:12
Tak, to bardzo dobry pomysł 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.