Ukryj menu

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe wypieki. Orkiszowe, słodkie i miękkie bułeczki z syropem klonowym - wielkanocne zające

Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki.

Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę i uszy, 8 większych porcji na brzuszek i zostawić odrobinę ciasta na ogonki. Jeżeli nie macie ochoty liczyć skorzystajcie z tego przepisu.

drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek.
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  4. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje:
    8 kawałków po 40 g na brzuszek
    8 kawałków po 25 g na głowę
    8 kawałków po 25 g na uszy
  7. Z pozostałego ciasta robimy 8 kulek na ogonki.
  8. Z kawałków na brzuszek i głowę turlamy kulki, z ciasta na uszy formujemy 8 wałeczków.
  9. Składamy zajączki na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  10. Zaczynamy od brzuszka, potem głowa, ucho i na końcu ogonek.
  11. Ucho zajączka nacinamy nożyczkami na pół (nie do końca), aby uzyskać parę uszu.
  12. Czubkiem nożyczek nacinamy miejsca na oczy i wbijamy w dziurki przecięte na pół rodzynki.
  13. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut.
  14. Wyrośnięte zajączki smarujemy syropem klonowym.
  15. Pieczemy 18 - 20 minut w temperaturze 190 °C na złoty kolor.
  16. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Pomysł na zajączki zaczerpnięty od Besonndersgut.
  • Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków.
  • Te zajączki przygotowałam na bazie przepisu na złotą chałkę na oleju i wodzie. Zamieniłam tylko mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650.
  • Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam!

Kategorie

Na SłodkoPieczywo

Zobacz również

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami

szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-i-z-rodzynkami

Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem

ciasto-na-zakwasie-lievito-madre-z-rodzynkami-i-cynamonem

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Komentarze

Bernadeta 2021-03-19 21:30:24

Te zajączki są świetne, idealne do wielkanocnego koszyczka .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-21 17:35:12

Tak, to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Maria 2024-03-20 14:59:52

Wg.przepisu ciasto na zające wyszło rzadkie dlaczego? Musiałam dołożyć sporo mąki.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-03-20 21:01:02

Nie wiem dlaczego? Robię ciasto z tego przepisu od kilku lat... Może było za krótko wyrabiane?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.