Przepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie. Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka
Jak zrobić ciasto na chałkę bez dodatku mleka i masła?
Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" znalazłam przepis na trochę inną chałkę, chałkę na oleju i wodzie. W składnikach nie ma ani masła, ani mleka, a ja wtedy właśnie takiego przepisu szukałam. Chałkę upiekłam, a książkę polecam.
Jak uzyskać chrupiącą, złotą skórkę na chałce?
Chałkę przed pieczeniem możecie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub wodą, lub samym żółtkiem. Chałka po upieczeniu ma złoto brązową skórkę, delikatny miąższ, jest po prostu pyszna.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Jeżeli używamy świeżych drożdży rozpuszczamy je wcześniej w części wody, jeżeli suszonych dodajemy je od razu do miski z pozostałymi składnikami.
- Wszystkie składniki, oprócz żółtka umieszczamy w misce.
- Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 5 części, w zależności od tego, jaki chcemy zapleść warkocz.
- Formujemy kulki i odstawiamy je przykryte na około 10 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Z kulek formujemy wałeczki, a następnie zaplatamy je w dowolny warkocz.
- Zaplecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do ponownego wyrastania na 1,5 - 2 godziny.
- Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem lub wodą.
- Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Upieczona chałkę studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jak zapleść warkocz z 5 części?
- Polecam filmik instruktażowy Kathariny Arrigoni BesondersGut w którym Katharina prezentuje dwa sposoby na zaplatanie warkocza z pięciu części.
- Skorzystałam więc z przepisu Moniki, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zamiast chlebowej pszennej typ 750 dodałam do ciasta mąkę pszenną typ 500.
Iza 2022-03-17 21:26:58
Chałka wyszła bardzo dobra i miękka, jednak 400g mąki to zdecydowanie za mało, musiałam dodać więcej, żeby ciasto aż tak się nie kleiło. W każdym razie, na pewno będę piec więcej razy :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-17 23:25:33
Korzystam z tego przepisu bardzo często, dokładnie z tych proporcji. Nie wiem dlaczego ciasto się kleiło, może za krótko było wyrabiane?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.