Przepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie. Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" znalazłam przepis na trochę inną chałkę, chałkę na oleju i wodzie. W składnikach nie ma ani masła, ani mleka, a ja wtedy właśnie takiego przepisu szukałam. Chałkę upiekłam, a książkę polecam.

złota chałka bez masła i mleka

Skorzystałam więc z przepisu Moniki, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zamiast chlebowej pszennej typ 750 dodałam do ciasta mąkę pszenną typ 500. Chałkę przed pieczeniem możecie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub wodą, lub samym żółtkiem. Chałka po upieczeniu ma złoto brązową skórkę, delikatny miąższ, jest po prostu pyszna.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 150 ml wody
  • 10 g soli
  • 12 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży w proszku
  • 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem

WYKONANIE

  1. Jeżeli używamy świeżych drożdży rozpuszczamy je wcześniej w części wody, jeżeli suszonych dodajemy je od razu do miski z pozostałymi składnikami.
  2. Wszystkie składniki, oprócz żółtka umieszczamy w misce. 
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  
  4. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 5 części, w zależności od tego, jaki chcemy zapleść warkocz.
  6. Formujemy kulki i odstawiamy je przykryte na około 10 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
  7. Z kulek formujemy wałeczki, a następnie zaplatamy je w dowolny warkocz.
  8. Zaplecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do ponownego wyrastania na 1,5 - 2 godziny.
  9. Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem lub wodą.
  10. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
  11. Upieczona chałkę studzimy na kratce.

Jak zapleść warkocz z 5 części?

Polecam filmik instruktażowy Kathariny Arrigoni BesondersGut, w którym Katharina prezentuje dwa sposoby na zaplatanie warkocza z pięciu części.

Zobacz również

Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki

chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce

Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami

drozdzowe-buleczki-na-kefirze-z-serem-i-jablkami

Domowe maślane precle

domowe-maslane-precle

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Komentarze

Iza 2022-03-17 21:26:58

Chałka wyszła bardzo dobra i miękka, jednak 400g mąki to zdecydowanie za mało, musiałam dodać więcej, żeby ciasto aż tak się nie kleiło. W każdym razie, na pewno będę piec więcej razy :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-17 23:25:33

Korzystam z tego przepisu bardzo często, dokładnie z tych proporcji. Nie wiem dlaczego ciasto się kleiło, może za krótko było wyrabiane?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.