Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem. Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri
Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie... to posiłek idealny.
Przepisów na chaczapuri jest wiele, ja skorzystałam z wersji, którą podała w swojej książce "Kaukasis" Olia Hercules Wprowadziłam do przepisu drobne poprawki i w rezultacie wyszło mi zamiast sześciu porcji siedem.
SKŁADNIKI na 7 porcji
CIASTO
- 450 g mąki typ 500
- 250 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 8 g soli
FARSZ
- 200 g pełnotłustego twarogu lub ricotty
- 250 g fety
- 100 g sera cheddar
- 150 g sera edam
DODATKOWO
- 7 jajek plus 1 żółtko
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
WYKONANIE
Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, wieczorem. W misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę, następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Ser cheddar i edam ścieramy na tarce o grubych oczkach, fetę kruszymy. Wszystkie sery na farsz mieszamy z jednym żółtkiem. Rozgniatamy starannie masę widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C. Podgrzewamy blachy do pieczenia albo, jeśli mamy, kamień do pizzy.
Miskę z ciastem wyciągamy z lodówki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę. Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy. Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku. Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy do środka. Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy około 10 - 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Pieczemy jeszcze 2 - 3 minuty, pilnując aby żółtko się nie ścięło.
Chaczapuri adżarskie podajemy gorące, takie prosto z pieca. Posypujemy szcypiorkiem, możemy doprawić solą i pieprzem. Rwiemy kawałki ciasta z jednego końca i mieszamy nimi płynne żółtko z farszem.
Rada Olii Hercules
W Gruzji do gotowych chaczapuri od razu po wyjęciu z pieca wrzuca się jeszcze kawałeczki masła.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.