Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem

Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem. Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri

Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie... to posiłek idealny.
Przepisów na chaczapuri jest wiele, ja skorzystałam z wersji, którą podała w swojej książce "Kaukasis" Olia Hercules Wprowadziłam do przepisu drobne poprawki i w rezultacie wyszło mi zamiast sześciu porcji siedem.

chaczapuri adżarskie

SKŁADNIKI na 7 porcji

CIASTO

  • 450 g mąki typ 500
  • 250 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 8 g soli

FARSZ

  • 200 g pełnotłustego twarogu lub ricotty
  • 250 g fety
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g sera edam

DODATKOWO

  • 7 jajek plus 1 żółtko
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, wieczorem. W misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę, następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Ser cheddar i edam ścieramy na tarce o grubych oczkach, fetę kruszymy. Wszystkie sery na farsz mieszamy z jednym żółtkiem. Rozgniatamy starannie masę widelcem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C. Podgrzewamy blachy do pieczenia albo, jeśli mamy, kamień do pizzy.

Miskę z ciastem wyciągamy z lodówki i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę. Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy. Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku. Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy do środka. Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka.

Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy około 10 - 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Pieczemy jeszcze 2 - 3 minuty, pilnując aby żółtko się nie ścięło.

Chaczapuri  adżarskie podajemy gorące, takie prosto z pieca. Posypujemy szcypiorkiem, możemy doprawić solą i pieprzem.  Rwiemy kawałki ciasta z jednego końca i mieszamy nimi płynne żółtko z farszem.  

Rada Olii Hercules
W Gruzji do gotowych chaczapuri od razu po wyjęciu z pieca wrzuca się jeszcze kawałeczki masła.

Zobacz również

Domowe dyniowe bułki do burgerów

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.